Най-добрите ресторанти говорят испански

Общо шест от 10-те най-добри ресторанта в света и четирите в Топ 5 са в страни, където се говори испански. Това се вижда от последната класация - The World's 50 Best Restaurants 2023, която бе обявена на церемония във Валенсия във вторник вечерта.
Френската кухня, която от години се слави с качествата си, е представена едва на 10-то място и то от току-що влязъл в класацията ресторант - Table. Той обаче има две звезди "Мишлен", а зад него стои Брюно Вержю, който се представя като арт директор и куратор на храна. Роден е в малко градче, известно със силните си кулинарни традиции. Преди да отвори ресторанта е бил критик, пишещ за храна и дори производител на вино.

Испанската столица е представена от Diverxo, заемащ трето място в класацията. Главният готвач Дабис Муньос обича да разпъва границите на гастрономията до крайност и го демонстрира в своето 12-степенно меню, казват кулинарните критици.
Вторият в класацията е в Барселона - Disfrutar, и се издига стремително към първата позиция след като в предишната класация бе трети. Ресторантът е съвместен проект на трима майстор готвачи - Ориол Кастро, Удард Чатруч и Матеу Касаняс, чиято храна цели едновременно да изненадва и да дава наслада. За целта се използват модерни техники върху не твърде много експлоатирани продукти.

В страната на баските се намира поставеният на четвърто място Asador Etxebarri, близо до Сан Себастиан. Градът е известен с голямото количество ресторанти, отличени със звезди "Мишлен". Водеща техника в ресторанта е гриловането, а всяко ястие е "пипнато" от главния готвач и собственик Виктор Аргинсонис.
Испаноезичната поредица, ако не броим баския диалект, се нарушава едва на пета позиция от звездата на Северната кухня Аlchemist. Той е близо не само географски от ресторанта, сдобил се с кулинарната звезда на вечната слава, поради което и вече не участва в класацията - Noma. Между двата ресторанта има и българска връзка - това е готвачът Иван Георгиев. За концепцията на известния ресторант не само в Копенхаген можете да прочетете повече тук.
В Лима се намира класираният на шеста позиция... японски ресторант, Maido. На японски думата означава добре дошъл. Главният готвач Мича Цумура комбинира техники от родината си и от Перу.
С една позиция напред, този път до челната позиция в тазгодишната класация, се придвижи друг ресторант от Лима - Central. Създава го Вирхилио Мартинес през 2008 г., а една година по-късно към него се присъединява Пиа Леон. Двамата имат мисията да представят изящна кухня, базирана на перуански продукти и техники. През 2018 г. местят ресторанта в по-голямо пространство, където гостите могат да се насладят на пътуване през 15 различни перуански екосистеми, разположени на височина, започваща от 15 м под равнището на Тихия океан до 4 200 м в Аандите. Всяко ястие представя произхода на продуктите, използвани в него - от Сухата долина (скариди, местен вид тиква със зеленосива кора, авокадо) до Амазонската вода (риба паку, диня и листа от кока).

На девета позиция се класира Quintonil от Мексико сити. Ръководен от готвача Хорхе Вайехо и съпругата му Алехандра Флорес, които надхвърлят познатите граници на мексиканската храна. Местните продукти с характерния им вкус са подложени на обработка с модерни техники.
Десетката на най-добрите се допълва от Lido 84 на седма позиция и Atomix от Ню Йорк на следващото място. Италианският ресторант с името си подсказва, че е разположен край езерото Гарда и представя иновативен подход към популярната в цял свят италианска храна. Залага на рецепти от старите книги и международни кулинарни техники.
Намиращият се в Манхатън ресторант, който разполага с едва 14 места, се премества за година със забележителните 25 позиции напред. Гостите са разположени на U-образен плот и след резервация могат да заемат местата си или в 17:30, или в 20:30 часа. Ресторантът се развива във формата бар тестинг.