В България се произвеждат все по-чисти пресни плодове и зеленчуци, казват от "Кауфланд"

В България се произвеждат все по-чисти пресни плодове и зеленчуци. Това сочат данните на "Кауфланд" от продуктите, които получава от стопаните, с които има договор за регулярни доставки.
Пред журналисти те обясниха, че продукцията се тества всяка седмица от независима лаборатория не само за вкусовите и други качества, но и за наличието на над 7 хил. пестициди и др. подобни вещества. Компанията харчи годишно за това над 500 хил. лв.
Отделно продуктите - 15 вида плодове и зеленчуци, се продават под бранда за местни продукти на веригата "Брей", имат два вида международни сертификати, за които кандидатстват преди всяка първа реколта за годината. Това са Global GAP и GRASP.
В отговор на въпрос посочиха, че производителите имат ангажимент да унищожат партида, която им е върната заради превишени норми на различни вещества. Данните към момента обаче показват, че продукцията е все по-чиста, като търговецът е заложил паг на допустимите пестициди, който е една трета от нивата, приети в ЕС.
Планът на веригата е да купи продукция от земеделски стопани за 77 млн. лв. през тази година, което е ръст с 10% спрямо 2022 г. Сред продуктите са краставици, домати, гъби, боровинки, а тази година и български праскови и др., общо 15 засега.
От 2021 г. насам веригата изкупува цялата договорена продукция на стопаните, с които има контракт. До момента договорите са 98 за общо 103 млн. лв. за 65 вида плодове и зеленчуци общо.
По данни на "Нилсен" категорията на пресните плодове и зеленчуци е повод за 37% от потребителите да отидат на пазара, а 71% си тръгват с такава покупка. Асортиментът, външният вид и общото състояние на продуктите пък са трите най-важни неща, които потребителите гледат. Следват срокът на годност, вкусът и качеството.