Кайсиев сладолед с лавандула

"Събрала съм любими рецепти, с които можете да разнообразите менюто си и - надявам се - да откриете, че здравословното хранене не е някаква странна и недостъпна концепция, а напротив, то е просто, икономично и вкусно", казва Йоланта Делибозова - Йоли.
Този уикенд публикуваме рецепти от новата й книга - "Вкусно с Йоли II". Ето една за горещите уикенд следобеди.
Кайсиев сладолед с лавандула
Продукти:
За 8 порции
• 800 г кайсии
• 50 мл вода
• 40 г кафява захар
• 5-6 стръка лавандула
• 400 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
• 3 с.л. течен мед
• 70 г нарязани сушени кайсии
Начин на приготвяне:
Нарежете кайсиите на половинки и ги сварете за 5-6 минути с кафявата захар и лавандулата. Гответе на умерен огън без капак, за да се изпари водата. Оставете ги да изстинат и отстранете лавандулата. Пасирйте до гладка консистенция и подсладете с меда.
Смесете кайсиите с разбитата сметана и сушените кайсии. Замразете сладоледа минимум за 6-8 часа.
Ако предпочитате по-силен аромат на лавандула, сложете повече стръкчета. Може да ползвате и сушена лавандула. В този случай я увийте в парче тензух и завържете с конец. Така изсъхналите цветове няма да попаднат в кайсиите, а само ще отпуснат аромата си.
Ако направите сладоледа в персонални форми за ескимо, ще получите много повече порции.
