Уиски фестът отвори за 10-а година

За десета поредна година уиски фестът събира ценители в центъра за събития на мол "Парадайз". Събитието се откри снощи, а днес и утре също посреща посетители.
"Ако преди 10 г. го открих само за приятели, сега го правя с приятели и виждам 90% нови лица, което показва, че публиката става все по-голяма", каза пред "Дневник" Младен Василев, организатор.
По негова оценка около 60-70% от внасяните в България марки са представени на фестивала, като те също се и продават в магазина на входа. Наред с това има и тематични майсторски класове. Участниците предлагат и коктейли, някои от тях и под формата на хапки.
Новото тази година е фестивална бутилка, от която има само 224 бройки, които ще могат да бъдат дегустирани и купени. Лимитираната бутилка е от дестилерията Glen Scotia, от емблематичния
уиски регион Кембълтаун. Отлежало е 5 г. и е бутилирано без да се разрежда във вода. "Това уиски има вкус на солено-сладък карамел с лек портокалов оттенък, армалад от праскова, деликатна пикантна нотка примесена с вкус на червена ябълка. Финалът е среден към дълъг с плодови и сочни нюанси", описва го Василев.
Според него за 10 г. българската публика е развила културата на пиене на уиски, вече е много любопитна, изискваща и опитва да тества нови неща. "Бавно, но правилно се разви тук културата за консумация на уиски. Хората се наслаждават на напитката. Общността се разраства", казва той.
Дава за пример това, че ако преди години никой не е искал да опитва уиски от Азия, то когато светът го е оценил, и тук е започнало да се опитва и вече се познава. "Сега на феста има напитки от Южна Африка, Тайван, Индия, дори от Финландия. Често се учудваме като чуем такива дестинации за този вид напитка", казва той.
В момента модата в бранша е свързана с експериментите на производителите да използват различни бъчви, за отлежаване.
За втора поредна година събитието е безкешово. Всеки посетител ще може да зареди картата си получена на входа със сума по негово желание. Разплащането на всички щандове ще е само с фестивалната карта.