DiVino.Taste представя 600 български вина от 96 изби

DiVino.Taste представя 600 български вина от 96 изби

DiVino.Taste представя 600 български вина от 96 изби
За 12-и път изложението DiVino.Taste събира българските производители - малки, средни и големи, в "Интер експо център" от днес от 16 ч. до неделя. По традиция програмата включва майсторски класове и лекции. Билети може да се купят онлайн и на място.
Акцентът тази година пада върху регионите, защото, както винените специалисти посочват, навън никой не пита това вино от коя държавата е, а от кой регион. От няколко години организаторите от DiVino са обособили 8 региона в България, които според тях вече са припознати от общността и в някои от тях избите са силно обединени и се развиват като общност.
По традиция изложителите са разпределени в залата по региони, майсторските класове от паралелната програма също са основно свързани с темата. Сред тях е включено представяне на винените региони характерните му и отличителни особености, със специфичните му тероари, сортове и други тайнства.
Изложението събира производителите в година с тежка реколта - с ниски добиви. Тя се смята за втората лоша след тази през 2014 г.
По традиция значителна част от вината, които ще покажат производителите, могат да се купят в изградения специално за изложението магазин.
То събира под един покрив най-добрите български вина - нови и от актуални реколти. Включват се значима част от българските винарски изби - както дебютанти, така и утвърдени традиционни изложители. При това самите собственици и винари застават най-често зад щанда, за да предложат и представят продуктите си и да разкажат историите на създаването им.
Посетителите на изложението е добре да имат пран преди да отидат, съветват организаторите. Ориентацията за избите и техните вина може да дойде както от сайта, така и от приложение - достъпно както за андроид телефони, така и за айфон. Препоръката е валидна както за начинаещи, така и за напреднали любители на виното.
Посетителите ще могат да участват в дискусии и майсторски класове - някои със свободен достъп, други платени, трети - с покани, където да чуят как се развива успешно винен туризъм, за да бъде част от развитието на съответния регион. Лектори по темата са Естер Гарсия и Бегоня Фернандес, които ще разкажат и за опита на Каталуня. Експертите на "Вила Мелник" ще представят енотечни вина през местните сортове в най-добрата им светлина. За дегустацията са избрани 6 от най-добрите на избата.
Дейвид Смарт и Дейвид Пиератони ще говорят за управлението на риска при качеството на виното. Ще бъдат обсъдени най-често срещаните причинители на дефекти във виното. Лекторите ще представят възможности за това как да се предотвратят потенциални зарази, преди това да се отрази на качеството на виното.
В неделя един от класовете е посветен на това как по-успешно да се продава вино. За разликата между набиращите все по-голяма популярност натурални вина и класическите ще говори Елизабет Портева.
По традиция посетителите ще могат и да купят тестваните вина в магазина на изложението.
Програмата на събитието можете да видите тук.