Изкуственият интелект навлезе и при създаването на профили на вино

Изкуственият интелект навлезе и при създаването на профили на вино

Изкуственият интелект навлезе и при създаването на профили на вино
Concours Mondial de Bruxelles
Организаторите на винените конкурси - Concours Mondial de Bruxelles - CMB и Spirits Selection, ще започнат да използват в работата по окачествяване на вината и изкуствен интелект.
Това се разбра на събитие в края на седмицата, на което вносителят на български вина в страните от Бенелюкс Миглена Михова представи нови тенденции в индустрията.
Конкурсите са пътуващи и България бе техен домакин през 2016 и 2018 г. Българските вина, участвали в тях, се представят в топ 10.
Всеки от 350-те дегустатори, които работят за двата конкурса, ще оставя бележки за всяко от 45-те вина, които опитва на ден. Освен да ги оценява по 100-точкова система, той ще описва аромата, вкуса, структурата. На базата на тези дегустационни коментари, статистически анализ и изкуствен интелект се изработват подробни описания.
Така създаденият профил показва силните и слаби страни на виното, произхода на дегустаторите, техните впечатления. Той ще се предоставя безплатно не само за наградени вина, а за всички в конкурса. Изкуствен интелект ще се ползва и за анализ на високоалкохолни напитки.
"Малко е вероятно един производител, особено по-малък, да събере толкова много и качествена информация от международно жури", коментира Меглена Михова. Според нея в случая резултатът от работата на изкуствения интелект ще помогне както на производители и търговци, така и при избора на крайния потребител.
Чрез изкуствен интелект се правят над 10 хил. профила на вина годишно, се разбра по време на събитието.
В магазини в Италия и Португалия вече се ползва т.нар. колело на аромата и радар на вкуса - също разработено чрез анализ на данните с помощта на изкуствен интелект. То дава информация за специфични характеристики - дали едно вино има аромат на плодове и какви (череша, касис, кардамон и други), подправки, минерален вкус, каква е киселинността, концентрацията на танини и т.н.
По повод засиления международен интерес към ниско или напълно безалкохолни вина Михова коментира, че потребителите в България са по-скоро настроени да потребяват напитки в биосегмента.
Тази година 350 дегустатори от 50 държави в света се очаква да оценят 7500 вина. Конкурсът за
розе ще се проведе в Хърватия, за бели и червени вина - в Мексико, за шампанизирани - в Италия, за
високоалкохолни - в Китай. Предлага се безплатно събиране и доставка на мостри на вина и
високоалкохолни напитки от България, като срокът е 12 април 2024 г.
През 2023 г. година България спечели от Concours Mondial 40 медала (3 големи златни,
20 златни и 17 сребърни) за червено, бяло, розе и пенливо вино, както и най-високото отличие, т.нар.
Revelation (вино откритие). Българско вино беше обявено за най-добро в съревнование с 4836
вина от 50 държави. България постигна и най-висока успеваемост през последните 7 години.
Съотношението медали спрямо подадeни мостри през 2023 г. е 46%. С най-много отличия е
Тракийската низина, следвана от Долината на Струма и Дунавската равнина. Конкурсът присъжда
медал най-много на 30% от всички подадени мостри.