Най-старата шоколадова фабрика в България стана на 100 години

Най-старата в България фабрика за шоколад - тази в Своге, отбелязва 100 години от създаването ѝ. В нея се произвеждат 171 разновидности на продукти от портфолиото на компанията в над 40 вкуса, които достигат до 5 континента на общо 25 пазара.
Топ продуктите в портфолиото на производителя под марките "Милка" и "Кетбъри" заемат 69% дял. В тази фабрика се произвежда за цял свят 300-грамовият шоколад с карамел и фъстъци. Едва 30% от продукцията остава за местния пазар. Тук се правят шоколадите "Своге", "Млечен", бонбоните "Сезони" и Suchard, вафлите "Морени" и други местни брандове.
От тук излизат марките Poiana за Румъния, Alpen Gold за Полша, един от видовете Cadbury за Великобритания, Lacta и Pavlidis за Гърция, Karuna за Литва, Figaro за Словакия. Ключова година за фабриката е 2009 г., когато се затваря производството в Румъния и характерните за пазара там марки започват да се правят в Своге, което удвоява капацитета на българския завод.
Марката "Милка" пък е основополагаща за производството в компанията.
В завода е разположена и най-бързата съществуваща за момента машина за опаковане на бонбони, която може да пакетира по 6600 броя в минута, капацитетът на предишната е бил двойно по-малък. В допълнение опаковките са намалени като размер, а рециклирането им улеснено. А освен това по-добре съхраняват вкуса на бонбоните. В машината са инвестирани 22 млн. лв. и е пусната в действие през 2022 г. Общо от 2015 г. в различни проекти са инвестирани 150 млн. лв.
Заводът произвежда и по-голямата част от шоколадовите си смеси - 80%. Капацитетът на фабриката е 50 хил. т годишно, през 2023 г. са произведени 34 хил. т различни продукти.
По повод годишнината екип на завода, който включва и директора Анна Маринкова, създава книга, която събира историята на фабриката. Тя ще бъде дарена на библиотеки, а може да бъде прочетена и в дигитален вариант на https://fabrikasvoge.com/
Фабриката за шоколадови изделия в Своге е основана през 1924 г. от Велизар Пеев, който премества там съществуващото си от 1901 г. в София производство на шоколад. Цялото производство е преместено през 1935 г. От 1947 г. предприятието е национализирано и преименувано на "Република". От 1993 г. фабриката е част от международния гигант Kraft Jacobs Suchard, от който впоследствие при разделяне бизнеса на компанията на глобално ниво възниква "Монделийз интернешънъл".
В момента в нея работят около 400 души.