Зелено сирене и 600 вина: DiVino.Taste събира производители и ценители за 13-и път

Зелено сирене и 600 вина: DiVino.Taste събира производители и ценители за 13-и път

Зелено сирене и 600 вина: DiVino.Taste събира производители и ценители за 13-и път
Близо 600 качествени вина. Толкова ще бъдат представени и може да бъдат опитани на започващото днес и продължаващо до неделя включително 13-о издание на DiVino.Taste.
Над 85 български производители ще представят продукцията си, а паралелно с това ще има по традиция и майсторски класове за онези, които искат да надникнат по-надълбоко из дебрите на българското вино. Включително през погледа на чужденци и на производителя на българско синьо сирене. Думата локално определя тазгодишното издание на форума, което се отнася и до чуждестранните продукти.

Нови вина, бутикови вина

Роенето на винарни, които правят все по-качествени бутилки, не спира. Така излиза, ако се погледнат участниците в тазгодишното издание на DiVino.Taste, тъй като сред тях ще има и дебютиращи. Те ще са представени наред с бутикови изби със занаятчийски подход към виното. Естествено силни производители с дълга успешна история ще представят нови серии и актуални реколти. Там ще са и някои от гигантите на винопроизводството в България.
Подробна информация за събитието и възможност за купуване на билети ще намерите в taste.divino.bg.
Преди самото изложение тази година ще има конференция "Виненият образ на България: идентичност и послания" по инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП). Организацията преди няколко години създаде фестивала, съпровождан с множество събитие в различни градове, Международен ден на мавруда, с което цели да популяризира българските винени сортове.
Целта на конференцията е да се потърсят решения на проблема, че България не е разпознаваема навън като винена дестинация. Двама чужди лектори, които имат какво да кажат по темата, ще бъдат сред лекторите.
Джан Паоло Репето, собственик на Vigneti Repetto и председател на местната асоциация на производителите в района на Тортона, част от Пиемонт, ще сподели своя опит в изграждането на разпознаваемост на винен регион чрез непознат местен сорт, който спомага за това районът да се отличи и да се привлекат туристи.
Даниел Меначо, международен консултант и преподавател във водещи училища за винен бизнес във Франция, включително INSEEC Bordeaux Wine Institute, Bordeaux Sciences Agronomics School и The Montpellier Institut Supérieur du Vin, ще предложи своя професионален анализ за маркетинга на българските вина и пътя им към успех на глобалния пазар.
Организаторите очакват с това ноу-хау от маркетингови похвати България да успее да заеме заслуженото си място във винения свят.

Майстори на виното и на сирената

Силни майсторски класове са част от програмата на DiVino.Taste и през тази година. "Нищо не сме сложили само за да запълним мястото", казва Емил Коралов, създател на DiVino. Това показва и фактът, че за някои вече места няма.
Такъв е случаят с класа за Бордо, представен от румънката Кармен Жирарди, която ще говори за стратегии за оцеляване. Причината е, че Бордо не е само дестинация номер едно за производство на вино, но районът има и доста проблеми. Част от тях са това, че малки и неутвърдени производители трудно пробиват на пазара. В същото време ще стане дума и за съвременните тенденции в производството като на биодинамични вина и др.
Италианският агроном и винен производител Федерико Ричи пък ще погледне местния сорт мелник през своите очи. Той може да си позволи това, защото има впечатления, работи със сорта, който често е подценяван от хората извън района, в който се отглежда. "Сортът няма безкрайни възможности, но пък за сметка на това има много лица и като се вземат всичките кръстоски, това може добре да се илюстрира", казва Коралов.
Гвоздеят на програмата ще бъде истинската знаменитост във винения свят Оз Кларк. Той има впечатления от вината на Българиs - и отпреди 25 г., и сега, а междувременно ги е опитвал на различни изложения и ще може да направи оценка на развитието. Има книги, бил е по едно време актьор, така че избралите този клас ще се насладят на шоу. "Винен специалист от такъв ранг досега не сме канили", подчертава Коралов.
За най-добрия приятел на виното - сирената, този път също ще имат майсторски клас. Съвсем без изненада той ще бъде воден от Цветан Димитров, който от години стана популярен с това, че показа на широката публика зеленото сирене, което е характерно за района на село Черни вит и което още институциите не допускат до регулярна продажба. Той ще покаже няколко сирена - 4 зелени и 2 други, в съчетание с вина само от български сортове. И ще демонстрира, че и в България има потенциал да се произвеждат повече неща извън бялото саламурено сирене и кашкавала.
Майсторски клас ще има и музикантът сред винарите Иво Върбанов. Той пристига този път от Италия и ще представи 8 вина, но малко познати.
Програмата на майсторските класове, която е разположена и в събота, и в неделя, можете да видите тук.