Как да приготвите болани (рецепта)

Как да приготвите болани (рецепта)

Как да приготвите болани (рецепта)
@foto.shopov | RAZKAZ Studio
Олександра от Украйна и Сара и Халед от Афганистан (бел. ред. - тримата предпочитат да бъдат представяни само с малките им имена и "Дневник" прие) са посланици на кампанията "Храна за размисъл". И освен историите си споделиха и любими традиционни рецепти. Те ги връщат там, откъдето е трябвало да си тръгнат заради войната. Инициативата, организирана от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) в България и рекламна агенция All Channels, насърчава съпричастността на българското общество към бежанците, използвайки универсалния език на храната.
Първата рецепта, която публикуваме е от Халед (неговата история четете тук):

Болани от Халед

С богата и завладяваща комбинация от подправки и текстури, за Халед рецептата за болани е машина на времето, която го връща към безгрижното му детство в Афганистан. Там, в прохладната приземна кухня на дома, той се надпреварвал с братята и сестрите, за да стигне пръв до боланито.
Необходими продукти:
За тестото:
  • 150 мл вода
  • 10 г прясна мая/или 5 г суха
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 с.л. зехтин
  • 300 г бяло брашно
Пълнеж:
  • 500 г картофи
  • 1 голяма глава лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 зелена люта чушка
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин или масло при печене
Начин на приготвяне:
За тестото:
  1. Маята се разтваря във водата, добавят се зехтин, сол и брашно и се замесва меко тесто. Поставя се в купа, покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса.
За пълнежа:
  1. Картофите се сваряват с кората, охлаждат се, обелват се и се намачкват с преса за картофи.
  2. Смесват се с нарязани наситно лук, магданоз и люта чушка, подправят се със сол и черен пипер.
Втасалото тесто се разделя на 4 части. Всяка една се разточва на кръг, в единия край се поставя обилно от пълнежа, затваря се с другия край и след това цялото хлебче се притиска с ръце.
  • Готовите хлебчета се оставят да почиват 15 минути, след което се изпичат в намаслен тиган с масло и от двете страни и се сервират с кисело мляко.
  • Приятен апетит!
    Рецептите на Олександра и Сара четете в следващите дни.
    Какво готвят бежанците
    @foto.shopov | RAZKAZ Studio
    Какво готвят бежанците