Как да приготвите болани (рецепта)

Олександра от Украйна и Сара и Халед от Афганистан (бел. ред. - тримата предпочитат да бъдат представяни само с малките им имена и "Дневник" прие) са посланици на кампанията "Храна за размисъл". И освен историите си споделиха и любими традиционни рецепти. Те ги връщат там, откъдето е трябвало да си тръгнат заради войната. Инициативата, организирана от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) в България и рекламна агенция All Channels, насърчава съпричастността на българското общество към бежанците, използвайки универсалния език на храната.
Първата рецепта, която публикуваме е от Халед (неговата история четете тук):
Болани от Халед
С богата и завладяваща комбинация от подправки и текстури, за Халед рецептата за болани е машина на времето, която го връща към безгрижното му детство в Афганистан. Там, в прохладната приземна кухня на дома, той се надпреварвал с братята и сестрите, за да стигне пръв до боланито.
Необходими продукти:
За тестото:
- 150 мл вода
- 10 г прясна мая/или 5 г суха
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. зехтин
- 300 г бяло брашно
Пълнеж:
- 500 г картофи
- 1 голяма глава лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1 зелена люта чушка
- сол
- черен пипер
- зехтин или масло при печене

Фотогалерия: Как да подредите празничната маса
Начин на приготвяне:
За тестото:
- Маята се разтваря във водата, добавят се зехтин, сол и брашно и се замесва меко тесто. Поставя се в купа, покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса.
- Картофите се сваряват с кората, охлаждат се, обелват се и се намачкват с преса за картофи.
- Смесват се с нарязани наситно лук, магданоз и люта чушка, подправят се със сол и черен пипер.
Втасалото тесто се разделя на 4 части. Всяка една се разточва на кръг, в единия край се поставя обилно от пълнежа, затваря се с другия край и след това цялото хлебче се притиска с ръце. Готовите хлебчета се оставят да почиват 15 минути, след което се изпичат в намаслен тиган с масло и от двете страни и се сервират с кисело мляко. Приятен апетит!
Рецептите на Олександра и Сара четете в следващите дни.

Най-добрият ресторант на света е в Испания
