Как да приготвите налистники (рецепта)

Олександра от Украйна и Сара и Халед от Афганистан (бел. ред. - тримата предпочитат да бъдат представяни само с малките им имена и "Дневник" прие) са посланици на кампанията "Храна за размисъл". И освен историите си споделиха и любими традиционни рецепти. Те ги връщат там, откъдето е трябвало да си тръгнат заради войната. Инициативата, организирана от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) в България и рекламна агенция All Channels, насърчава съпричастността на българското общество към бежанците, използвайки универсалния език на храната.
Втората рецепта, която публикуваме е от Олександра (нейната история четете тук):
Налистники от Олександра
Изпечени на фурна до хрупкава коричка, с деликатен пълнеж от извара и цели стафиди, за Олександра от Украйна налистниките носят уюта на дома ù в Киев. Тя помни рецептата още от прабаба си, а майка ù винаги отделяла най-препечените палачинки за Саша, както я нарича.
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 300 мл прясно мляко
- 300 мл гореща вода
- 4 яйца
- 2 с.л. захар
- 4 с.л. олио или разтопено масло
- Щипка сол
- Масло за намазване на тигана
За пълнежа:
- 500 г творог или извара
- ¼ ч.ч стафиди
- 4-6 с.л. пудра захар или друг подсладител по избор, а може и сгущенка (сгъстено кондензирано мляко)

Роди се звезда: българско джелато

Как да приготвите болани (рецепта)
Начин на приготвяне:
- Яйцата се разбиват с брашното, прясното мляко, захарта и солта до гладка каша. Прибавя се горещата вода, бърка се до еднородна смес, прибавя се мазнината и отново се обърква.
- Сместа трябва да е с консистенция на пълномаслена течна сметана. Ако е по-гъста или по-рядка, се добавят съответно малко течност или брашно.
- От получената смес изпечете на тиган тънки палачинки, като само за първата намазвате тигана с масло.
- Смесвате всички продукти и слагате по малко от сместа във всяка палачинка и навивате.
- Сервирате със сладко, мед, сметана и плодове.
Приятен апетит!