Как да приготвите кабули пилаф (рецепта)

Как да приготвите кабули пилаф (рецепта)

Как да приготвите кабули пилаф (рецепта)
@foto.shopov | RAZKAZ Studio
Олександра от Украйна и Сара и Халед от Афганистан (тримата предпочитат да бъдат представяни само с малките им имена и "Дневник" прие - бел. ред.) са посланици на кампанията "Храна за размисъл". И освен историите си споделиха и любими традиционни рецепти. Те ги връщат там, откъдето е трябвало да си тръгнат заради войната. Инициативата, организирана от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) в България и рекламна агенция All Channels, насърчава съпричастността на българското общество към бежанците, използвайки универсалния език на храната.
Третата рецепта, която публикуваме, е от Сара (нейната история четете тук).

Кабули пилаф

С безпогрешно съчетание от свежи продукти и приготвен с кулинарно въображение, за Сара кабули пилафът е връзката с родния ù дом в Афганистан, където готвели ястието винаги щом дойдат гости. А те идвали често, защото всеки бил добре дошъл.
Необходими продукти:
  • 1/2 кг агнешка плешка
  • 6-7 зърна черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 3 зърна бахар
  • 4 стръка пресен лук
  • 2 моркова
  • 4-5 с.л. олио
  • 300 г ориз
  • 4-5 стръка джоджен
  • 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
  1. Месото се сварява в тенджера под налягане за около 30 минути заедно с черния пипер, бахара и дафиновия лист. Лукът се нарязва на колелца, морковите - на много малки кубчета. Олиото се загрява в тиган, сипва се лукът и се запържва за минута.
  2. В тигана със запържения лук се прибавят морковите, сипва се оризът и се пържи, докато стане "стъклен".
  3. Свареното месо се обезкостява, нарязва се на малки късове и се добавя в тигана.
  4. Ястието се разбърква и се прехвърля в тава. Пече се в слабо загрята фурна (при температура 150 - 160 градуса), докато оризът поеме бульона.