Швейцарски експерт пред "Дневник": Потреблението на вода във високопланинските хижи трябва да се намали

|
Новата хижа "Мусала", която е тип хотел - стаи с две и три легла за 130 души, от години е готова, но не приема туристи. Причината е, че не е решено как да се водоснабдява, а и по-важното - къде да се оттичат отходните води. С климатичните промени този проблем се увеличава и важи за всички високопланински хижи. Неотдавна Българският туристически съюз (БТС) и кампанията "Хижа на годината" поканиха експерта инж.Бастиан Еттер от Швейцарския алпийски клуб, в който влизат над 150 хижи в Алпите, където безводието също се усеща. Той посети хижите "Мусала", "Септември" на Витоша и "Христо Смирненски" в Родопите, като предстои да изготви анализ за БТС. "Дневник" го потърси, за да разбере какви мерки ще предложи за ограничаване на проблема.
Какви са възможностите за водоснабдяване на новата хижа "Мусала"?
- Според мен за хижа "Мусала" основният въпрос е "Какви услуги искате да предоставяте горе?". Технически погледнато, доста често може да се намери достатъчно вода, но за планинска хижа въпросът, който трябва да си зададете, е: Искате да имате планински хотел с консумация от 150 л на човек на ден или да имате модерна, но семпла планинска хижа с консумация на вода до 25 л на човек.
Възможно ли е да се осигури достатъчно вода, когато хижата е пълна с хора?
- Труден въпрос, защото при пълния капацитет на хижата трябва да е ясно за какво ще се ползва водата. Хижата е построена, така че всяка двойна стая има самостоятелна баня и тоалетна с казанче. Тази хижа използва много вода, така че моят подход, такъв е и подходът на Швейцарския алпийски клуб, е да се намали потреблението на вода. Например може да се смени тоалетната със суха тоалетна. Това са много модерни системи, които изобщо не използват вода. Може и да се направи така, че да няма душове за гостите. Туристите са отишли в планината, за да й се насладят, и нямат нужда от хотелски лукс.
Може да се направи и това, което туристите правят в швейцарските хижи - те си носят чаршафи за спални чували и не е нужно персоналът на хижата да пере след всеки гост.
Така че има няколко мерки, които може да се предприемат, за да намали потреблението на вода.

Новата хижа "Мусала" стои затворена заради безводие, швейцарски експерт търси решение
Какво точно представлява сухата тоалетна, която споменахте?
- Това е модерна система и не може да се сравни със старите тоалетни, в които просто има една дупка. Това е система, която е наистина удобна за използване - няма никаква миризма и изобщо не се използва вода (нещо като компост, който да да се изпразва на определен период - бел. ред.). Това прави наистина голяма разлика в потреблението на вода в планинска хижа или която и да е сграда като цяло.
В Швейцария повечето хижи са оборудвани с тях. В тези, които се ремонтират в момента, се слага тази нова система, защото много от тях имат тоалетни с казанче, поставени през 80-те или 90-те години, и от една страна, искат да повишат стандарта си, а от друга, те също страдат от недостиг на вода. Ситуацията (с безводието - бел. авт.) е доста сравнима с тази в България.
Системата всъщност е разработена във Франция, защото там недостигът на вода е още по-голям.
Така че в днешно време повечето хижи на Френския алпийски клуб и на швейцарския използват модерни сухи тоалетни. Германският и Австрийският алпийски клуб също правят промени в тази посока. |

Според вас откъде може да черпи вода хижа "Мусала"?
- Аз съм инженер и мога да говоря за техническата страна на въпроса, но в случая на хижа "Мусала" става въпрос и за опазване на природата. Моят подход би бил да се намали потреблението на вода до минимум. И след това да се помисли кой би бил най-подходящият водоизточник.
Иначе около хижата има водоизточници - и езерото, и реката между двете езера.
Обикновено, когато търся вода на някое място, винаги се опитвам да я намеря по-високо, за да не се налага изпомпване. Ако е водата от езерото, тя ще трябва да се изпомпва до хижата. |
Това означава, че е необходимо повече електричество, за да се изпомпва, а ако има и друг водосборен басейн по-високо, може би тръбата ще е малко по-дълга, но тогава ползвате гравитацията и ще ви е необходима по-малко енергия, за да транспортирате водата до хижата. В случая говоря за реката между двете (мусаленски) езера.

Хижа "Ехо" е най-добрата за 2024 г., на витошката "Камен дел" готвят най-вкусно
Що се отнася до качеството на водата, то не е много различно между езерата и реката. Водата ще трябва да се пречиства, но има наистина добри филтри, които могат да се използват, за тях не е нужна много енергия. Те могат да осигурят качествена питейна вода след филтриране.
А какво е вашето предложение за отходните води от хижата?
- Трябва да се построи пречиствателна станция за тях. Има различни опции, но хижата е доста високо в планината и трябва да се намери решение, което да работи и през зимата, когато е по-студено. Има система с триклинг филтър (trickling filter). Това е и една от системите, които БТС разглежда. За места, които не са толкова високо и където не вали толкова много сняг през зимата, може да се използва и пречиствателна влажна зона (treatment wetland). Прилича на засадена градина, като в този случай използвате почвата и растенията за филтриране на водата. Така бихме работили заедно с природните системи.
Има и една система, наречена вермикултура (vermiculture). Това е резервоар, пълен с определени субстрати, например дървени стърготини или дървени въглища. Има и червеи, които разграждат всички твърди вещества в отходните води.
Къде точно могат да се заустят отходните води?
- Не намерихме точното място. Не може да стане в реката, защото така има по-голям риск за околната среда. По-добре е заустването да стане в почвата, която ще послужи като допълнителен филтър. Като цяло при всички хижи може да се намери място, където да се заустят пречистените отпадни води.

Гласуването за най-добра хижа за 2025 г. започна
Каква пречиствателна станция трябва на хижа "Мусала"?
- Най-важният аспект е тя да може да работи и през зимата, така че водата да не замръзва. Това, което работи най-добре, са системите, базирани на природата. Това не е филтрация, която се случва естествено в природата, но системи, вдъхновени от природата. Така че има филтри, които използват естествени материали. Едно от основните им предимства е, че са наистина здрави и надеждни, така че работят и не се нуждаят от много поддръжка.
Има и по-технически системи с много помпи, с компресори, но според нашия опит има по-висок риск те да се повредят.
Имате ли препоръки и за други високопланински хижи в България?
- Да. Мисля, че основният въпрос е да се намали потреблението на вода до най-необходимото. В хижите има нужда от питейна вода, вода за готвене и миене на съдове, но вода се използва и за къпане и за тоалетните казанчета, а за това има алтернативи. Може да се използват, както казах, сухи тоалетни, за да се намали потреблението. Може да се направи така, че душовете да са само за персонала например.
Наистина може да се намали потреблението на вода - модерните швейцарски хижи използват 25 литра на гост, докато планински хотел или по-стара хижа - до 150 литра на гост.
Има някои хижи в Алпите, в които гостите имат достъп до душа, но трябва да платят допълнително за това. Така може да се осигури още един източник на средства за поддържане на системата за водоснабдяване. Хората може да си носят собствен спален чувал или чаршаф за спален чувал, за да не е нужно да се перат чаршафите в хижата след тях.
Какво според вас е бъдещето след 20 години на високопланинските хижи в България, а и в Швейцария при този ускорено променящ се климат?
- Мисля, че промяната ще бъде доста подобна. Независимо дали е в България, Швейцария или в други страни, хижите са първите, които наистина страдат от недостиг на вода, защото са по-високо. Те разчитат на ледниците в Алпите или топенето на снега през пролетта за водоснабдяването си и ако няма повече сняг, няма повече ледници, няма да има много вода там.
Хижите трябва да са иноватори, да разработват нови технологии, които след това ще могат да се ползват и в градовете, защото все повече градове също ще трябва да се адаптират и да търсят нови технологии за намаляване на потреблението на вода.
И мисля, че тези сухи тоалетни са доста добър пример, защото те наистина бяха разработени във Франция за хижи на голяма надморска височина. Сега има първите градски разработки, които са на тази база. Така че това е технология, която беше разработена благодарение на хижите, и сега може да се използва и на други места.
Имате ли препоръки към туристите как да пестят водата в планината?
- Трябва наистина да мислят за природата и за това как могат да променят или как могат да повлияят на потреблението на вода с поведението си. Ако тоалетната е с казанче, да използват бутона за по-малко вода, и пак ще кажа - да носят собствен спален чувал или чаршаф за спален чувал, така че да не се налага смяна на чаршафи в хижата, да използват по-малко прибори и чинии в хижата.
