Хляб за напреднали

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (42)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2084 Неутрално

    Какви са тези хладилници, какви са тия 20-30 часа?! Моята баба едно време месеше хляб сутринта и след обяд го печеше! Правеше го само с квас! Правеше самуни по една педя дебели!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  2. 2 Профил на who cares
    who cares
    Рейтинг: 154 Весело

    ... това е нещо като 1 априлска шега на Дневник. Използването на нейодирана сол е опасно и безотговорно. Нещо като "безглутеновата" модна вълна, или като антивакстърството. Ще си прецакате щитовидната жлеза, и тогава ще видите "кон боб яде ли". Хлябът, а и солта, се използват от зората на човешката цивилизация. Да твърдиш, че си брат майстор хлебар и познаваш хляба.. си е баш първоаприлска шега ;-)

  3. 3 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 658 Неутрално

    Абе, "Дневник"!
    Една статия в подкрепа на българския бизнес може да мине метър. Ама две платени статии са вече откровена реклама и е редно да я обозначавате като реклама.

    Използването на нейодирана сол е опасно и безотговорно.
    —цитат от коментар 2 на who cares

    Това е било валидно преди 100-150 години. В момента консумираме толкова много сол в различни готови продукти, че сме в обратното положение - предозиране с йод.

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5310 Неутрално

    Това с кваса в рецептата е неразбираемо.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#1] от "lz2":


    Какви са тези хладилници, какви са тия 20-30 часа?! Моята баба едно време месеше хляб сутринта и след обяд го печеше! Правеше го само с квас! Правеше самуни по една педя дебели!
    —цитат от коментар 1 на lz2

    Баба Гроздана ( с.Обнова Плевенско) си правеше кваса от царевично брашно или както му казват в Плевенско - малай!
    Имаше си и специално, макар и малко помещение, в което бяха, и нощвите и брашното , което с дядо мелехме на воденицата.Вътре бяха и лавиците и дъските с месалите с които пренасяше самуните тесто до пещта. . .
    Та от малая омесваше тесто от което оформяше едни малки питки, големи колкото двойна курабия и ги нареждаше на една дъска ползвана само за тази цел. Там си изсъхваха и за едно месене ползваше една питка , която предварително натрошаваше и накисваше в кастронче с вода
    Хляб се месеше един път седмично и както казваш самуна бе по една педя.
    Само малка поправка в казаното от теб:
    - втасването на тестото с квас изисква повече време отколкото с мая и за това тестото баба го месеше вечер и сутрин рано рано, докато се опалваше пещта го премесваше тестото, оформяше го на самуни, полагаше на дъските и завиваше с месалите да си "починело" тестото, а през това време пещта се нагряваше. . .
    После като се отвореше пещта , баба нареждаше обратно на дъските самуните и пак ги покриваше с месалите и се пренасяше в помещението дето се и месеше.
    Много обичах баба да отчупи един краищник от самуна до като е парещ хляба и да сложи вътре бучка сирене и ставаше "мечка". . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  6. 6 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 559 Весело

    "...Сол – 20 гр., ако е фина морска нейодирана. Ако е хималайска – 35 гр. поне, ако е френска атлантическа сол – 11-12 гр...."
    Ами ако е средиземноморска? Много е важно за мен,моля да уточните. В Кауфлана продават и каменна (планинска) сол,от нея колко да слагам?
    Наистина звъчи като първоаприлска :) :)

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  7. 7 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    До коментар [#4] от "penetrating":


    Това с кваса в рецептата е неразбираемо.
    —цитат от коментар 4 на penetrating


    Прочети ако обичаш № 5 и ако имаш въпроси питай, може да ти разкажа и как дядо Мирьо ( Владимир), ме вкара в пещта да я измажа отвътре :-)

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  8. 8 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2084 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":
    —цитат от коментар 5 на Чардо


    Абсолютно същата технология като на моята баба. А аз обичах краешник з "чисто масло", която няма нищо общо с кравето масло, което продават по магазините!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  9. 9 Профил на Denis Stoyanov
    Denis Stoyanov
    Рейтинг: 213 Неутрално

    ... това е нещо като 1 априлска шега на Дневник. Използването на нейодирана сол е опасно и безотговорно. Нещо като "безглутеновата" модна вълна, или като антивакстърството. Ще си прецакате щитовидната жлеза, и тогава ще видите "кон боб яде ли". Хлябът, а и солта, се използват от зората на човешката цивилизация. Да твърдиш, че си брат майстор хлебар и познаваш хляба.. си е баш първоаприлска шега ;-)
    —цитат от коментар 2 на who cares


    Просто в Европа, САЩ, Япония и други развити страни приемането на йодирана сол е безмислено. Йодираната сол е направена да се бори с недостиг на йод в организма, когато не можеш да си набавиш необходимия йод (т.е. си беден, няма пазар около тебе и не може да се храниш здравословно). Специално в България имаме орехи. И по 1 орех да ядеш на ден ще се пребориш с недостига на йод. Да не говорим че имаме пазар и винаги ако можеш да си набавиш необходимия йод от разнообразно хранене :). Проблема е че антиваксъри и подобни индивиди даже не знаят защо е вредно да се приема йодирана сол, просто си говорят на изуст. Всъщност ако не приемаш йод, щитовидната ти жлеза се прецаква, както и ако приемаш много йод. За това нито глутена, нито йода нито нищо ако се приема в нормални количества не ти вреди. Представям си хората от бг мамма какъв културен шок за тях ще е като разберат че в семките на ябълките и други семки и арсен...

  10. 10 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#9] от "Denis Stoyanov":

    """""""............ Представям си хората от бг мамма какъв културен шок за тях ще е като разберат че в семките на ябълките и други семки и арсен... ......."""""""""""
    Циан!
    Не арсен.
    Особено в семките на кайсията. . . . .
    Но пък предават специфичния вкус и аромат особено на ябълковия щрудел.....

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  11. 11 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#8] от "lz2":


    "чисто масло", която няма нищо общо с кравето масло, което продават по магазините!
    —цитат от коментар 8 на lz2

    1.Млекото се доеше от крава която пасеше на свободна паша в ливадите или зимно време смес между сено и люцерна!
    И аромата от билките се пренася в млекото. . .
    Млекото се биеше на ръка ( по шопско му казваме "бутимо" на "уреда" за биене) в дървен съд и в маслото нямаше и милиграм вода!
    Сега на етикета пише % вода, а краватя яла само смески . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  12. 12 Профил на sin mi
    sin mi
    Рейтинг: 672 Неутрално

    [quote#9:"Denis Stoyanov"][/quote]

    Глутена е вреден, разбира се .
    Защо ти е лепило в стомаха , дори в малки количеества ???

  13. 13 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Аз явно съм някакъв джедай, защото редовно си пека квасен хляб и си разточвам баници. Без да стм ходил на курс и без дори да знам каква е солта, която ползвам. Е, с активен въглен, каучук или варовик не знам как става, ама ако трябва ще се науча. Явно е егати далаверата да печеш хляб, да бях знаел да не ходя по гимназии и унивееситети, а да почвам да меся след 8ми клас.

  14. 14 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 658 Неутрално

    Млекото се биеше на ръка... и в маслото нямаше и милиграм вода!... Сега на етикета пише % вода...
    —цитат от коментар 11 на Чардо

    Нали не искаш да кажеш, че сте имали лаборатория вкъщи за тестване на маслото? :)
    Само с биене не можеше да получиш чисто масло - винаги оставаше малко вода вътре (и аз съм от тези, които помнят биенето, макар да бях много малък). За чисто масло трябваше допълнително да отделиш водата.

  15. 15 Профил на Denis Stoyanov
    Denis Stoyanov
    Рейтинг: 213 Неутрално

    До коментар [#9] от "Denis Stoyanov": """""""............ Представям си хората от бг мамма какъв културен шок за тях ще е като разберат че в семките на ябълките и други семки и арсен... ......."""""""""""Циан!Не арсен.Особено в семките на кайсията. . . . .Но пък предават специфичния вкус и аромат особено на ябълковия щрудел.....
    —цитат от коментар 10 на Чардо


    Да, да, циан калий беше. Обърках се.

  16. 16 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 451 Неутрално

    Чувствам се длъжен, като експерт по "човешки организъм", да уточня:
    1. Йодираната сол НЕ Е вредна, тя само осигурява йод при недостиг. Ако приемете повече, чрез други храни - излишното просто не се усвоява от организма!
    2. Глутенът вреди само на предразположени, (без подробности), НЕ НА всички хора.
    3. Квасът и маята са НАБУХВАТЕЛИ, различни, но с еднаква функция - да разграждат полизахаридите и да отделят въглероден диоксид, като газ. Различни комбинации от микроорганизми, с много припокриване...
    МОЛЯ РАЗБЕРЕТЕ - ОРГАНИЗМЪТ НЕ Е АВТОМОБИЛ!!! КАКВОТО СИПЕШ ПРЕЗ УСТАТА, НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ УСВОЯВА!!!

    roo
  17. 17 Профил на freedom for ua
    freedom for ua
    Рейтинг: 989 Неутрално

    Турците имат една поговорка "С гедане ако се ставаше касапин, кучето щеше да е най-големият касапин.".
    Прав е човека, че се иска опит.
    Традициите са нещо велико.
    И се сещам в тази връзка,ч е тук всякакви традиции бяха унищожени във всички области след преврата от 9.09.1944 г.
    И сега всичко започва от "0" (нула).

    Плюсовете и минусите в сайта вече не са белег за нищо. Те се слагат от модератор и са белег само за това кои коментари се харесват на модератора и кои не. На тролове не отговарям.
  18. 18 Профил на MORTAR
    MORTAR
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Поради това че няма нормален хляб в магазините, аз си печа хляба в къщи от два месеца. Или пък във специализираните фурни е подправен с разни гадни подправки, като ким, кимион, кардамон и разни семки и маслинки и черешки. Гадост.

    Оказва се че не е кой знае колко трудно. С мая е елементарно.

    Искам да опитам с квас. Само че не мога да разбера, това квасът купува ли се и откъде, сам ли трябва да си го приготвиш?

    Свободен архитект, урбанист и еколог!
  19. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5310 Неутрално

    До коментар [#7] от "Чардо":

    Ако може и тази история, моля :)
    Иначе за кваса разбирам, че е по-старо омесено тесто от царевица без да се добавя нещо друго и една питка от това сурово тесто (колко грама) се добавя в новозамесеното тесто (пак колко) и се оставя да втаса един ден повито на хладно

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  20. 20 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2084 Неутрално

    Поради това че няма нормален хляб в магазините, аз си печа хляба в къщи от два месеца. Или пък във специализираните фурни е подправен с разни гадни подправки, като ким, кимион, кардамон и разни семки и маслинки и черешки. Гадост. Оказва се че не е кой знае колко трудно. С мая е елементарно. Искам да опитам с квас. Само че не мога да разбера, това квасът купува ли се и откъде, сам ли трябва да си го приготвиш?
    —цитат от коментар 18 на Обществен деятел


    Кваса се прави. В ощи линии е така:
    Правиш гъста каша с 1/2 кг брашно и оставяш в порцеланова купа. на другия ден, ако са се получили мехурчета, прибавяш още 250 гр брашно и пак топла вода. и така 4 дена. Целта е да се размножат млечно-киселите бактерии. От получената каша замесваш твърдо тесто и правиш на питки, колкото дланта без пръстите. Оставяш на слънце да изсъхнат и имаш квас за дълго време. Не се разваля и след месеци, дори година. А от още пресния квас замесваш тесто, ама трябва да е рано сутрин, за да има време до следобеда да втаса. Като втаса, което значи да си удвои обема, правиш хляб и го оставяш да бухне. Като пак си удвои обема-печеш. Аромата е неповторим, не е като с маята!
    В мрежата има рецепти-като напишеш "Как се прави квас"-излизат. Ама там половината от материала се хвърля преди да се добави ново брашно.Няма смисъл. Едно време никой не би направил подобно нещо!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  21. 21 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#19] от "penetrating":


    До коментар [#7] от "Чардо":Ако може и тази история, моля :)Иначе за кваса разбирам, че е по-старо омесено тесто от царевица без да се добавя нещо друго и една питка от това сурово тесто (колко грама) се добавя в новозамесеното тесто (пак колко) и се оставя да втаса един ден повито на хладно
    —цитат от коментар 19 на penetrating



    Съжалявам !
    Опитах се да илюстрирам с Гугъл мепс, ама нещо не ми се получава. . . .
    Двора на дядо бе не малък,близо 4 дка
    Старата къща с дюкяна бе построена покрай самата улица от двора на прадядо Атанас до сами портата (тя и сега си е там) ,над портата бяха поредица от стоп.постройки, като на горния етаж бе саманлък и там бяха специалните сандъци с двойни дъна и стени (огромни), в които се държаха зърното за мелене на брашно , а и самото брашно(житно и царевично). Отдолу имаше 3 файтона, 2 конски шейни, 2 редосеялки, 2 жътварки, плугове ( това се е обслужвало с 8 коня в специална конюшня, която и сега я има и дървено рало за воловете.
    Около 1950-та дядо построи новата къща 240 м2 арх.Г.Натов завършил в Германия, един от архитектите на мавзолея(бе жив когато го бутаха и преподаваше в ИСИ), НО и наш зет!Съпруга му бе леля Сийка -сестрата на вуйчо Жоро ( те са племенници на дядо-деца на сестра му баба Веса женена в Левски)
    Като се преместихме в новата къща, дядо бутна старата къща в която имаше 2 пещи, хем за отопление, хем за печене. Остана само дюкяна , който го преустрои в дърводелска работилница - ( в началото на 20 век, прадядо ми го праща 3 год в Австрия (ред,порядък,дисциплина!!!) да учи тишлерство- дърводелство) .
    На другата страна навътре в двора (на запад), дядо пристрои железарска работилница, като ковашкото огнище бе над "тавана" на ново иззиданата пещ само за печене
    Всичко на запад от къщата и сега си го има.
    Новата пещ, която дядо иззида трябваше и да се измаже отвътре със специална смес - хем да пази тухлите, хем да не се рони върху печивата.
    То добре, ама отвора не е голям- колко да влезе свободно една тава с агънце или самун хляб
    И кой да я измаже , като дъртите не могат да влезнат :-)
    Ами Владко ще я измаже, бях ваканцията между 1 и 2 клас
    Тогава дядо намери една голяма дъска (капака на нощвите), съблече ме само по едни черни гащета (сатенени с бял ширит) с тях играехме по физическо, накара ме да легна на дъската и с главата и ръцете ми напред- ме напъха вътре л с дъската . . . .
    Вкара една подвижна лампа, подаваше ми разтвор и аз с ръце я измазах най-старателно!
    Всичко каквото правиш- най-напред трябва на теб да ти хареса ! ! !
    А за да сме сигурни , че Е добро, трябва да ти изградим правилен мироглед и вкус ! ! !
    Едни от правилата на дядо Мирьо . . . .
    Не знам какво е запазил и какво е преустроил новия собственик.
    За конюшната знам, че е обор (пода й бе от специално препечени тухли наредени на ръб и под наклон към средата , за да бъдат копитата на конете на сухо от двете страни по 4 коня).
    До нея навътре бе кошарата за около 4-5 овце,една биволица за мляко и чифт волове
    - отгоре на над тавана пък бе сеновал- от едната страна сено, а от другата слама за подсушаване на подовете долу.
    Сега до колкото знам кошарата/обора са преустроени за гараж, а по-навътре към къщата е кокошарника , на който цялата южна стена е стъклена за да ги грее Слънчо кокошките и пилците зимата. . . иначе не носят яя
    По-навътре , между кокошарника и жел.работилница бе външната тоалетна с лятна баня- цялата във фаянс
    Иначе бе единствената къща около 1955-та с външен водопровод и баня в мазето където имаше и живарник за жива риба - дядо много обичаше риба и имаше една раница с която ходеше с мотора до микро язовира , напълваха му раницата с шаранчета (около 20 см) и бързо се прибираше и я изсипваше в живарника. . . .
    А колко копан падна докато прекараме водопровода от каптажа близо 4-500 м , а и колко чукане падна докато провреме тръбата под шосето . . . . Не разрешиха да го прекопаме, че е единствена връзка на селото с гара Каменец на 9 км
    Иначе землището на Обнова е 112 000 дка ! ! !
    Ами до 1-ви клас си бях повече на село, после не е имало ваканция да не съм пак
    И най-харесвах като ходим с каруцата на мелницата- поне 1 нощ с преспиване до като ти дойде реда или пък да отидем пак с каруца на Осъм и дядо да налови сомове с ръце . . . . аз не мога !
    Баба Гроздана 1893 - 30.09.1966
    Дядо Владимир 26.10.1889 - 20.09.1980
    - като почина дядо, братовчед ми от Троян настоя да продадем къщата . . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  22. 22 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#19] от "penetrating":


    До коментар [#7] от "Чардо":Ако може и тази история, моля :)Иначе за кваса разбирам, че е по-старо омесено тесто от царевица без да се добавя нещо друго и една питка от това сурово тесто (колко грама) се добавя в новозамесеното тесто (пак колко) и се оставя да втаса един ден повито на хладно
    —цитат от коментар 19 на penetrating


    За кваса забравих!
    Той Лз2 го е по описал, но аз ще добавя , което знам от лично наблюдение:
    Баба го правеше с царевично брашно - има повече захарност от пшеничното, т.е. кваса е по-силен сравнен с пшеничния, а и много по-лесно се раздробява от една изсушена питка от пшенично брашно .
    Имай предвид , че не втасва толкова бързо както с мая!
    Тя за това баба замесваше тестото в ранна вечер , на заранта го разфасоваше в тавите след допълнително втасване и тогава печеше
    Пещта за хляб се опалваше с царевични какалашки, а за агънце с дърва, че са по-калорични за по-висока температура.
    Агнето се вкарваше вечер, капака се замазваше с кал и на другия ден за обяд месото се е отделило от кокалчетата . . . . .
    Баба донасяше на дядо една полуока ( 1/2 л.) с гъмза направена от лозето 15 дка 7 ара
    - все с баба го окопавахме и с дядо го пръскахме. Имаше си и лакмус за да направи качествен бордолезов разтвор . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  23. 23 Профил на calypso
    calypso
    Рейтинг: 154 Неутрално

    До коментар [#21] от "Чардо":

    Малко земляк ми се падаш. Майка ми е от Изгрев/ близо, нали?/.
    Преди години започвах трудовата си дейност като учителка в с. Асеново/ пътя за Никопол, след Мечка/. Там около обяд, един срещу друг се срещаха двата обиколни рейса от Плевен. Всички шофьори, пък и пътниците слизаха и изкупуваха последната за деня фурна от питки пърленки. Миришеше апетитно наоколо. Не зная от какво са ги правели фурнаджиите, но по хубави и вкусни не съм яла. А това сегашното с новите моди просто не е български хляб според мен. Чубрици, билки, семена... Е, не. Пък и не всички са ядели ръжено или черно брашно.
    Истината е май друга. Самата пшеница е била друг, местен, български сорт. Сега я няма.
    Оттам и разликата.
    Поздрави!

  24. 24 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#23] от "nonsens2":

    """" Малко земляк ми се падаш. Майка ми е от Изгрев/ близо, нали?/. """"

    През Изгрев съм минавал 2 пъти и все съм бил с вуйчо Жоро като ходехме до Трънчовица, като го канеше Григор Вачков на агнешко по католишки :-)
    Па нали няма мост на Осъма за напреко от Обнова - та през Изгрев. . . .
    То за брашното са доста компонентите, като почнеш от сорта, минеш как и с какво е подхранвана почвата, минеш през мелницата та стигнеш до хлебаря. . .
    - = - = - = -
    Имаше в Добруджанския квартал (сега Лагера) на времето ТРИ фурни за хляб и една за печива до сами спирка П.Берон на 5-цата ! ! !
    А ве до като стигна от фурната (кьошето на ул.Добрия с ул.Хайдушка поляна ) до вкъщи ( най-много 300 м! ) в сегашния блок 24 половината ТИПОВ хляб съм го изпапкал. . .
    Ама току що изваден от фурната

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  25. 25 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Поради това че няма нормален хляб в магазините, аз си печа хляба в къщи от два месеца. Или пък във специализираните фурни е подправен с разни гадни подправки, като ким, кимион, кардамон и разни семки и маслинки и черешки. Гадост. Оказва се че не е кой знае колко трудно. С мая е елементарно. Искам да опитам с квас. Само че не мога да разбера, това квасът купува ли се и откъде, сам ли трябва да си го приготвиш?
    —цитат от коментар 18 на Обществен деятел


    И с квас е елементарно, даже е още по-елементарно, защото температурата не е чак толкова важна, колкото при маята. Да не говорим, че квасът е без пари. Единственото е, че трябва по-добро планиране на времето, защото втасва по-бавно.

  26. 26 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 1533 Неутрално

    Имаше хлебопекарни, където миришеше от рани зори на прясно изпечен вкусен хляб, тук рецептата ми се струва малко сложна.

    Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.
  27. 27 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5310 Весело

    До коментар [#21] от "Чардо":

    Хубава история. Погледнах на картата селото, минавал през него, богато село, големи дворове, хубави хора :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  28. 28 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5310 Весело

    До коментар [#22] от "Чардо":

    Разбрах за маята :)
    Това със лакмусовите хартийки и баща ми го пробваше. Помня пръскалката му, беше отвън лъщяща мед :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  29. 29 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#28] от "penetrating":


    До коментар [#22] от "Чардо":Разбрах за маята :)Това със лакмусовите хартийки и баща ми го пробваше. Помня пръскалката му, беше отвън лъщяща мед :)
    —цитат от коментар 28 на penetrating



    Това бе мое задължение след пръскане да се измие от синия камък, да се подсуши, да се лъсне като огледало, че и да се смаже !
    - = - = -
    Там където е центъра сега на Обнова до 1934 е имало само сградата на пощата, която и сега я има и е КМЕТСТВОТО. Пощата е нова и е по диагонал през пътя Плевен -Русе. Началник на пощата е бил бай Коста Ганев( Не е от село) , който на 19 май 34-та става министър на пощите в България . Той е и баща на Ганчо Ганев дългогодишен просветен министър преди Начо Папазов, а после до закриването й ректор на АОНСУ.Пиша ти го защото до тогава Обнова не съществува ! ! ! Били са 2 села Виная (долната махала сега) в ляво покрай пътя за Русе и нашто село Радиненец(горната махала сега) по пътя към гара Каменц
    Та като става министър, бай Коста обединява двете села и ги кръщава на името на тяхното " Движение за ОБНОВА "!
    Винаги ми е било чудно по соц време как не му смениха името на Обнова след като носи името на ФАШИСТКО ДВИЖЕНИЕ ? Поне така учехме история на България, че това на 19 май е фашистки преврат :-) :-) :-)
    Центъра се застрои чак след 1961 то тогава и Хрушчов ни гостува :-)
    Имаше си болница, две гимназии и две училища и ТРИ ТКЗС-та
    Когато направиха новата аптека в центъра взеха търговските шкафове и рафтове от магазина на дядо, той си ги е правил.
    Ако знаеш колко пъти му конфискуваха инструментите, че работел частно, ама като закъсаха за нещо упправниците и му ги върнат
    На 85 г слезна от моторетка и пак се качи на колелто и с него ходеше до Плевен за 1 ден - отиване и връщане са 70 км ! ! !
    Бе и кавалер на Войнишкия кръст за храброст от фронта срещу руснаците в Добруджа и като такъв пътуваше безплатно по БДЖ. Това е единствения нагръден знак признат след 09.09.44-та! Войнишки ! Не офицерския , който е в 6 степени и 2 класа + голямо огърлие !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  30. 30 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#27] от "penetrating":


    До коментар [#21] от "Чардо":Хубава история. Погледнах на картата селото, минавал през него, богато село, големи дворове, хубави хора :)
    —цитат от коментар 27 на penetrating


    В най оскъдните години се изхранваха именно най-вече от дворовете
    Имах един приятел Иван (почина отдавна ) , та Рем Вяхирев се бе измъкнал от делегацията на Елцин и току довтаса в офиса ми на Екзарх Йосиф 22 и ми даде зор да го карам при Иван. Ваньо имаше невероятни контакти на най-високо ниво и в Русия и в Украйна.
    Аз като му знаех в този етап какъв му бе хала на Ваньо гледах да се измъкана и да не ходим, ама не успях
    А на Ваньо двора ем е над 5 дка , ем е на западния край на селото до Пордимска бара .Седнахме ние под беседката ( а тя събираше до 20 човека край масата и по едно време Рем видя кокошките и като скокна с :
    - Ну! Курицъй ! - и ги подгони . Хвана една и я гушна , па тя му се изцвъка от зор. . . .
    А пък историите ни с Ваньо . . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  31. 31 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2084 Неутрално

    Имаше хлебопекарни, където миришеше от рани зори на прясно изпечен вкусен хляб, тук рецептата ми се струва малко сложна.
    —цитат от коментар 26 на Peni Nikol


    рецептата се прави веднъж. След това една година вземаш една питка и разтваряш като мая. С някоя от последните питки правиш ново тесто и го изсушаваш и така! С царевично брашно е по-добре.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  32. 32 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5310 Неутрално

    До коментар [#29] от "Чардо":

    Хубави и сладки спомени. :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  33. 33 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5310 Неутрално

    До коментар [#30] от "Чардо":

    Стопански двор :)
    А аз с един райграс се мъча...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  34. 34 Профил на Надежда
    Надежда
    Рейтинг: 1474 Неутрално

    До коментар [#5] от "Чардо":

    Сега всичката царевица е гмо, не само квас не става, а и качамак.

    А аз за пръв път чувам за твърд квас?!????

  35. 35 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Весело

    До коментар [#33] от "penetrating":


    До коментар [#30] от "Чардо":Стопански двор :)А аз с един райграс се мъча...
    —цитат от коментар 33 на penetrating


    Сигурно си я чувал английската разговорка как се прави хубав тревен терен:
    - 100 години косене, валиране , поливане . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  36. 36 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 778 Неутрално

    Убеден съм, че хубавия хляб зависи еднакво както от продуктите, така и от технологията.
    Но без да имам претенции за кой знае какви постижения, за сметка на това без много усилия, постигам много прилични резултати. правя хляб от лимец и типово пълнозърнесто брашно, слагам няколко вида семки ( слънчоглед, тиква и други приложими) овесени ядки едронастъргани и ползвам най-обикновена суха мая и малко зехтин, месенето и печенето става в автоматична фурна ( около 3-4 часа е процеса) и аз няма никаква грижа, а резултата от всички които са го опитвали е мноого добър.
    Вярно че излиза малко скъпичък, но точно затова от парична и здравословна гледна точка трябва да се яде в по-малки количества.
    Между другото, въпреки че е малко по-влажен и тежък на бухване, издържа 5-6 дни без да мухлясва.

  37. 37 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5310 Весело

    До коментар [#35] от "Чардо":

    :) При мен върви назад - от по-хубаво към по-лошо...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  38. 38 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1291 Любопитно

    До коментар [#34] от "hope":


    До коментар [#5] от "Чардо":Сега всичката царевица е гмо, не само квас не става, а и качамак.А аз за пръв път чувам за твърд квас?!????
    —цитат от коментар 34 на hope


    Аз си правя качамак от царевичния грис и то в микровълновата. . .
    Ма тази зима пропуснах, че то нямаше студ, та да му сложа и хубави месни пръжки и да стане таман за греяна. . .

    В Е С Е Л О ! ! !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  39. 39 Профил на Denis Stoyanov
    Denis Stoyanov
    Рейтинг: 213 Весело

    [quote#9:"Denis Stoyanov"]
    —цитат от коментар 12 на stenlyaka
    Глутена е вреден, разбира се .Защо ти е лепило в стомаха , дори в малки количеества ???[/quote]

    А в лимеца глутен няма нали? Освен ако нямаш Целиакия или алергична реакция към глутена, хайде обясни ми как ти влия тоя протеин, който хората приемат от поне 8-9 хиляди години и организмите им са се приспособили към него да го разграждат напълно. Излей мъдростта си от 5-те статии които си изчел, без нито 1 научна обосновка. Моля те.

  40. 40 Профил на Imeto mi
    Imeto mi
    Рейтинг: 162 Неутрално

    До коментар [#9] от "Denis Stoyanov":

    йода в солта се слага заради радиационното замърсяване.

  41. 41 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 378 Неутрално

    До коментар [#39] от "Denis Stoyanov":
    В лимеца всъщност има много по-малко глутен, особено в еднозърнестия. Между другото, в овеса също има глутен, но е друга разновидност и се усвоява по-лесно и някои, които са с по-лека форма не непоносимост към глутен, не усещат проблеми с овеса

  42. 42 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 378 Неутрално

    До коментар [#40] от "Imeto mi":
    До коментар [#9] от "Denis Stoyanov":
    Всъщност задължението да се използва само йодирана сол го въведоха в началото на новия век. А дебатът за тази мярка започна през втората половина на 90-те години на 20 век. Аргументите бяха, че в много планинските райони се консумира мека вода без минерални примеси (съответно и без йод) и хората са изложени на риск от развиване на гуша и друга заболявания на щитовидната жлеза. Твърдеше се, че продължават да се разболяват хора поради тази причина, а решението е лесно и отдавна е измислено и приложено в много страни. Морската сол в повечето случаи имаше достатъчно йод, но не и трапезната сол, която се произвеждаше тук, и се беше оказало, че е по-евтино да се внася трапезна сол от Израел вместо да се обогатява у нас





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #