За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Още по темата
Още от Истории на деня

Специален проект за BIODERMA
Видеокаст "Майки & дъщери": Дизайн в две посоки: Антония Димова и Ева Кирязова (епизод 2)

Специален проект за BIODERMA
lz2
Рейтинг: 2084 НеутралноКакви са тези хладилници, какви са тия 20-30 часа?! Моята баба едно време месеше хляб сутринта и след обяд го печеше! Правеше го само с квас! Правеше самуни по една педя дебели!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!who cares
Рейтинг: 154 Весело... това е нещо като 1 априлска шега на Дневник. Използването на нейодирана сол е опасно и безотговорно. Нещо като "безглутеновата" модна вълна, или като антивакстърството. Ще си прецакате щитовидната жлеза, и тогава ще видите "кон боб яде ли". Хлябът, а и солта, се използват от зората на човешката цивилизация. Да твърдиш, че си брат майстор хлебар и познаваш хляба.. си е баш първоаприлска шега ;-)
tamada
Рейтинг: 658 НеутралноАбе, "Дневник"!
Една статия в подкрепа на българския бизнес може да мине метър. Ама две платени статии са вече откровена реклама и е редно да я обозначавате като реклама.
Това е било валидно преди 100-150 години. В момента консумираме толкова много сол в различни готови продукти, че сме в обратното положение - предозиране с йод.
penetrating
Рейтинг: 5310 НеутралноТова с кваса в рецептата е неразбираемо.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertЧардо
Рейтинг: 1291 ЛюбопитноДо коментар [#1] от "lz2":
Баба Гроздана ( с.Обнова Плевенско) си правеше кваса от царевично брашно или както му казват в Плевенско - малай!
Имаше си и специално, макар и малко помещение, в което бяха, и нощвите и брашното , което с дядо мелехме на воденицата.Вътре бяха и лавиците и дъските с месалите с които пренасяше самуните тесто до пещта. . .
Та от малая омесваше тесто от което оформяше едни малки питки, големи колкото двойна курабия и ги нареждаше на една дъска ползвана само за тази цел. Там си изсъхваха и за едно месене ползваше една питка , която предварително натрошаваше и накисваше в кастронче с вода
Хляб се месеше един път седмично и както казваш самуна бе по една педя.
Само малка поправка в казаното от теб:
- втасването на тестото с квас изисква повече време отколкото с мая и за това тестото баба го месеше вечер и сутрин рано рано, докато се опалваше пещта го премесваше тестото, оформяше го на самуни, полагаше на дъските и завиваше с месалите да си "починело" тестото, а през това време пещта се нагряваше. . .
После като се отвореше пещта , баба нареждаше обратно на дъските самуните и пак ги покриваше с месалите и се пренасяше в помещението дето се и месеше.
Много обичах баба да отчупи един краищник от самуна до като е парещ хляба и да сложи вътре бучка сирене и ставаше "мечка". . . . . Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
Без коз
Рейтинг: 559 Весело"...Сол – 20 гр., ако е фина морска нейодирана. Ако е хималайска – 35 гр. поне, ако е френска атлантическа сол – 11-12 гр...."
Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !Ами ако е средиземноморска? Много е важно за мен,моля да уточните. В Кауфлана продават и каменна (планинска) сол,от нея колко да слагам?
Наистина звъчи като първоаприлска :) :)
Чардо
Рейтинг: 1291 НеутралноДо коментар [#4] от "penetrating":
Прочети ако обичаш № 5 и ако имаш въпроси питай, може да ти разкажа и как дядо Мирьо ( Владимир), ме вкара в пещта да я измажа отвътре :-) Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
lz2
Рейтинг: 2084 НеутралноАбсолютно същата технология като на моята баба. А аз обичах краешник з "чисто масло", която няма нищо общо с кравето масло, което продават по магазините! ПравописА е поле за изява на неграмотните!
Denis Stoyanov
Рейтинг: 213 НеутралноПросто в Европа, САЩ, Япония и други развити страни приемането на йодирана сол е безмислено. Йодираната сол е направена да се бори с недостиг на йод в организма, когато не можеш да си набавиш необходимия йод (т.е. си беден, няма пазар около тебе и не може да се храниш здравословно). Специално в България имаме орехи. И по 1 орех да ядеш на ден ще се пребориш с недостига на йод. Да не говорим че имаме пазар и винаги ако можеш да си набавиш необходимия йод от разнообразно хранене :). Проблема е че антиваксъри и подобни индивиди даже не знаят защо е вредно да се приема йодирана сол, просто си говорят на изуст. Всъщност ако не приемаш йод, щитовидната ти жлеза се прецаква, както и ако приемаш много йод. За това нито глутена, нито йода нито нищо ако се приема в нормални количества не ти вреди. Представям си хората от бг мамма какъв културен шок за тях ще е като разберат че в семките на ябълките и други семки и арсен...
Чардо
Рейтинг: 1291 ЛюбопитноДо коментар [#9] от "Denis Stoyanov":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24"""""""............ Представям си хората от бг мамма какъв културен шок за тях ще е като разберат че в семките на ябълките и други семки и арсен... ......."""""""""""
Циан!
Не арсен.
Особено в семките на кайсията. . . . .
Но пък предават специфичния вкус и аромат особено на ябълковия щрудел.....
Чардо
Рейтинг: 1291 ЛюбопитноДо коментар [#8] от "lz2":
1.Млекото се доеше от крава която пасеше на свободна паша в ливадите или зимно време смес между сено и люцерна!
И аромата от билките се пренася в млекото. . .
Млекото се биеше на ръка ( по шопско му казваме "бутимо" на "уреда" за биене) в дървен съд и в маслото нямаше и милиграм вода!
Сега на етикета пише % вода, а краватя яла само смески . . . .
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
sin mi
Рейтинг: 672 Неутрално[quote#9:"Denis Stoyanov"][/quote]
Глутена е вреден, разбира се .
Защо ти е лепило в стомаха , дори в малки количеества ???
Stanko
Рейтинг: 213 НеутралноАз явно съм някакъв джедай, защото редовно си пека квасен хляб и си разточвам баници. Без да стм ходил на курс и без дори да знам каква е солта, която ползвам. Е, с активен въглен, каучук или варовик не знам как става, ама ако трябва ще се науча. Явно е егати далаверата да печеш хляб, да бях знаел да не ходя по гимназии и унивееситети, а да почвам да меся след 8ми клас.
tamada
Рейтинг: 658 НеутралноНали не искаш да кажеш, че сте имали лаборатория вкъщи за тестване на маслото? :)
Само с биене не можеше да получиш чисто масло - винаги оставаше малко вода вътре (и аз съм от тези, които помнят биенето, макар да бях много малък). За чисто масло трябваше допълнително да отделиш водата.
Denis Stoyanov
Рейтинг: 213 НеутралноДа, да, циан калий беше. Обърках се.
babyroo
Рейтинг: 451 НеутралноЧувствам се длъжен, като експерт по "човешки организъм", да уточня:
roo1. Йодираната сол НЕ Е вредна, тя само осигурява йод при недостиг. Ако приемете повече, чрез други храни - излишното просто не се усвоява от организма!
2. Глутенът вреди само на предразположени, (без подробности), НЕ НА всички хора.
3. Квасът и маята са НАБУХВАТЕЛИ, различни, но с еднаква функция - да разграждат полизахаридите и да отделят въглероден диоксид, като газ. Различни комбинации от микроорганизми, с много припокриване...
МОЛЯ РАЗБЕРЕТЕ - ОРГАНИЗМЪТ НЕ Е АВТОМОБИЛ!!! КАКВОТО СИПЕШ ПРЕЗ УСТАТА, НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ УСВОЯВА!!!
freedom for ua
Рейтинг: 989 НеутралноТурците имат една поговорка "С гедане ако се ставаше касапин, кучето щеше да е най-големият касапин.".
Плюсовете и минусите в сайта вече не са белег за нищо. Те се слагат от модератор и са белег само за това кои коментари се харесват на модератора и кои не. На тролове не отговарям.Прав е човека, че се иска опит.
Традициите са нещо велико.
И се сещам в тази връзка,ч е тук всякакви традиции бяха унищожени във всички области след преврата от 9.09.1944 г.
И сега всичко започва от "0" (нула).
MORTAR
Рейтинг: 8 НеутралноПоради това че няма нормален хляб в магазините, аз си печа хляба в къщи от два месеца. Или пък във специализираните фурни е подправен с разни гадни подправки, като ким, кимион, кардамон и разни семки и маслинки и черешки. Гадост.
Свободен архитект, урбанист и еколог!Оказва се че не е кой знае колко трудно. С мая е елементарно.
Искам да опитам с квас. Само че не мога да разбера, това квасът купува ли се и откъде, сам ли трябва да си го приготвиш?
penetrating
Рейтинг: 5310 НеутралноДо коментар [#7] от "Чардо":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertАко може и тази история, моля :)
Иначе за кваса разбирам, че е по-старо омесено тесто от царевица без да се добавя нещо друго и една питка от това сурово тесто (колко грама) се добавя в новозамесеното тесто (пак колко) и се оставя да втаса един ден повито на хладно
lz2
Рейтинг: 2084 НеутралноКваса се прави. В ощи линии е така:
Правиш гъста каша с 1/2 кг брашно и оставяш в порцеланова купа. на другия ден, ако са се получили мехурчета, прибавяш още 250 гр брашно и пак топла вода. и така 4 дена. Целта е да се размножат млечно-киселите бактерии. От получената каша замесваш твърдо тесто и правиш на питки, колкото дланта без пръстите. Оставяш на слънце да изсъхнат и имаш квас за дълго време. Не се разваля и след месеци, дори година. А от още пресния квас замесваш тесто, ама трябва да е рано сутрин, за да има време до следобеда да втаса. Като втаса, което значи да си удвои обема, правиш хляб и го оставяш да бухне. Като пак си удвои обема-печеш. Аромата е неповторим, не е като с маята!
В мрежата има рецепти-като напишеш "Как се прави квас"-излизат. Ама там половината от материала се хвърля преди да се добави ново брашно.Няма смисъл. Едно време никой не би направил подобно нещо! ПравописА е поле за изява на неграмотните!
Чардо
Рейтинг: 1291 ЛюбопитноДо коментар [#19] от "penetrating":
Съжалявам !
Опитах се да илюстрирам с Гугъл мепс, ама нещо не ми се получава. . . .
Двора на дядо бе не малък,близо 4 дка
Старата къща с дюкяна бе построена покрай самата улица от двора на прадядо Атанас до сами портата (тя и сега си е там) ,над портата бяха поредица от стоп.постройки, като на горния етаж бе саманлък и там бяха специалните сандъци с двойни дъна и стени (огромни), в които се държаха зърното за мелене на брашно , а и самото брашно(житно и царевично). Отдолу имаше 3 файтона, 2 конски шейни, 2 редосеялки, 2 жътварки, плугове ( това се е обслужвало с 8 коня в специална конюшня, която и сега я има и дървено рало за воловете.
Около 1950-та дядо построи новата къща 240 м2 арх.Г.Натов завършил в Германия, един от архитектите на мавзолея(бе жив когато го бутаха и преподаваше в ИСИ), НО и наш зет!Съпруга му бе леля Сийка -сестрата на вуйчо Жоро ( те са племенници на дядо-деца на сестра му баба Веса женена в Левски)
Като се преместихме в новата къща, дядо бутна старата къща в която имаше 2 пещи, хем за отопление, хем за печене. Остана само дюкяна , който го преустрои в дърводелска работилница - ( в началото на 20 век, прадядо ми го праща 3 год в Австрия (ред,порядък,дисциплина!!!) да учи тишлерство- дърводелство) .
На другата страна навътре в двора (на запад), дядо пристрои железарска работилница, като ковашкото огнище бе над "тавана" на ново иззиданата пещ само за печене
Всичко на запад от къщата и сега си го има.
Новата пещ, която дядо иззида трябваше и да се измаже отвътре със специална смес - хем да пази тухлите, хем да не се рони върху печивата.
То добре, ама отвора не е голям- колко да влезе свободно една тава с агънце или самун хляб
И кой да я измаже , като дъртите не могат да влезнат :-)
Ами Владко ще я измаже, бях ваканцията между 1 и 2 клас
Тогава дядо намери една голяма дъска (капака на нощвите), съблече ме само по едни черни гащета (сатенени с бял ширит) с тях играехме по физическо, накара ме да легна на дъската и с главата и ръцете ми напред- ме напъха вътре л с дъската . . . .
Вкара една подвижна лампа, подаваше ми разтвор и аз с ръце я измазах най-старателно!
Всичко каквото правиш- най-напред трябва на теб да ти хареса ! ! !
А за да сме сигурни , че Е добро, трябва да ти изградим правилен мироглед и вкус ! ! !
Едни от правилата на дядо Мирьо . . . .
Не знам какво е запазил и какво е преустроил новия собственик.
За конюшната знам, че е обор (пода й бе от специално препечени тухли наредени на ръб и под наклон към средата , за да бъдат копитата на конете на сухо от двете страни по 4 коня).
До нея навътре бе кошарата за около 4-5 овце,една биволица за мляко и чифт волове
- отгоре на над тавана пък бе сеновал- от едната страна сено, а от другата слама за подсушаване на подовете долу.
Сега до колкото знам кошарата/обора са преустроени за гараж, а по-навътре към къщата е кокошарника , на който цялата южна стена е стъклена за да ги грее Слънчо кокошките и пилците зимата. . . иначе не носят яя
По-навътре , между кокошарника и жел.работилница бе външната тоалетна с лятна баня- цялата във фаянс
Иначе бе единствената къща около 1955-та с външен водопровод и баня в мазето където имаше и живарник за жива риба - дядо много обичаше риба и имаше една раница с която ходеше с мотора до микро язовира , напълваха му раницата с шаранчета (около 20 см) и бързо се прибираше и я изсипваше в живарника. . . .
А колко копан падна докато прекараме водопровода от каптажа близо 4-500 м , а и колко чукане падна докато провреме тръбата под шосето . . . . Не разрешиха да го прекопаме, че е единствена връзка на селото с гара Каменец на 9 км
Иначе землището на Обнова е 112 000 дка ! ! !
Ами до 1-ви клас си бях повече на село, после не е имало ваканция да не съм пак
И най-харесвах като ходим с каруцата на мелницата- поне 1 нощ с преспиване до като ти дойде реда или пък да отидем пак с каруца на Осъм и дядо да налови сомове с ръце . . . . аз не мога !
Баба Гроздана 1893 - 30.09.1966
Дядо Владимир 26.10.1889 - 20.09.1980
- като почина дядо, братовчед ми от Троян настоя да продадем къщата . . . . . Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
Чардо
Рейтинг: 1291 ЛюбопитноДо коментар [#19] от "penetrating":
За кваса забравих!
Той Лз2 го е по описал, но аз ще добавя , което знам от лично наблюдение:
Баба го правеше с царевично брашно - има повече захарност от пшеничното, т.е. кваса е по-силен сравнен с пшеничния, а и много по-лесно се раздробява от една изсушена питка от пшенично брашно .
Имай предвид , че не втасва толкова бързо както с мая!
Тя за това баба замесваше тестото в ранна вечер , на заранта го разфасоваше в тавите след допълнително втасване и тогава печеше
Пещта за хляб се опалваше с царевични какалашки, а за агънце с дърва, че са по-калорични за по-висока температура.
Агнето се вкарваше вечер, капака се замазваше с кал и на другия ден за обяд месото се е отделило от кокалчетата . . . . .
Баба донасяше на дядо една полуока ( 1/2 л.) с гъмза направена от лозето 15 дка 7 ара
- все с баба го окопавахме и с дядо го пръскахме. Имаше си и лакмус за да направи качествен бордолезов разтвор . . . . Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
calypso
Рейтинг: 154 НеутралноДо коментар [#21] от "Чардо":
Малко земляк ми се падаш. Майка ми е от Изгрев/ близо, нали?/.
Преди години започвах трудовата си дейност като учителка в с. Асеново/ пътя за Никопол, след Мечка/. Там около обяд, един срещу друг се срещаха двата обиколни рейса от Плевен. Всички шофьори, пък и пътниците слизаха и изкупуваха последната за деня фурна от питки пърленки. Миришеше апетитно наоколо. Не зная от какво са ги правели фурнаджиите, но по хубави и вкусни не съм яла. А това сегашното с новите моди просто не е български хляб според мен. Чубрици, билки, семена... Е, не. Пък и не всички са ядели ръжено или черно брашно.
Истината е май друга. Самата пшеница е била друг, местен, български сорт. Сега я няма.
Оттам и разликата.
Поздрави!
Чардо
Рейтинг: 1291 ЛюбопитноДо коментар [#23] от "nonsens2":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24"""" Малко земляк ми се падаш. Майка ми е от Изгрев/ близо, нали?/. """"
През Изгрев съм минавал 2 пъти и все съм бил с вуйчо Жоро като ходехме до Трънчовица, като го канеше Григор Вачков на агнешко по католишки :-)
Па нали няма мост на Осъма за напреко от Обнова - та през Изгрев. . . .
То за брашното са доста компонентите, като почнеш от сорта, минеш как и с какво е подхранвана почвата, минеш през мелницата та стигнеш до хлебаря. . .
- = - = - = -
Имаше в Добруджанския квартал (сега Лагера) на времето ТРИ фурни за хляб и една за печива до сами спирка П.Берон на 5-цата ! ! !
А ве до като стигна от фурната (кьошето на ул.Добрия с ул.Хайдушка поляна ) до вкъщи ( най-много 300 м! ) в сегашния блок 24 половината ТИПОВ хляб съм го изпапкал. . .
Ама току що изваден от фурната
Stanko
Рейтинг: 213 НеутралноИ с квас е елементарно, даже е още по-елементарно, защото температурата не е чак толкова важна, колкото при маята. Да не говорим, че квасът е без пари. Единственото е, че трябва по-добро планиране на времето, защото втасва по-бавно.
Peni Nikol
Рейтинг: 1533 НеутралноИмаше хлебопекарни, където миришеше от рани зори на прясно изпечен вкусен хляб, тук рецептата ми се струва малко сложна.
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.penetrating
Рейтинг: 5310 ВеселоДо коментар [#21] от "Чардо":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertХубава история. Погледнах на картата селото, минавал през него, богато село, големи дворове, хубави хора :)
penetrating
Рейтинг: 5310 ВеселоДо коментар [#22] от "Чардо":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertРазбрах за маята :)
Това със лакмусовите хартийки и баща ми го пробваше. Помня пръскалката му, беше отвън лъщяща мед :)
Чардо
Рейтинг: 1291 ЛюбопитноДо коментар [#28] от "penetrating":
Това бе мое задължение след пръскане да се измие от синия камък, да се подсуши, да се лъсне като огледало, че и да се смаже !
- = - = -
Там където е центъра сега на Обнова до 1934 е имало само сградата на пощата, която и сега я има и е КМЕТСТВОТО. Пощата е нова и е по диагонал през пътя Плевен -Русе. Началник на пощата е бил бай Коста Ганев( Не е от село) , който на 19 май 34-та става министър на пощите в България . Той е и баща на Ганчо Ганев дългогодишен просветен министър преди Начо Папазов, а после до закриването й ректор на АОНСУ.Пиша ти го защото до тогава Обнова не съществува ! ! ! Били са 2 села Виная (долната махала сега) в ляво покрай пътя за Русе и нашто село Радиненец(горната махала сега) по пътя към гара Каменц
Та като става министър, бай Коста обединява двете села и ги кръщава на името на тяхното " Движение за ОБНОВА "!
Винаги ми е било чудно по соц време как не му смениха името на Обнова след като носи името на ФАШИСТКО ДВИЖЕНИЕ ? Поне така учехме история на България, че това на 19 май е фашистки преврат :-) :-) :-)
Центъра се застрои чак след 1961 то тогава и Хрушчов ни гостува :-)
Имаше си болница, две гимназии и две училища и ТРИ ТКЗС-та
Когато направиха новата аптека в центъра взеха търговските шкафове и рафтове от магазина на дядо, той си ги е правил.
Ако знаеш колко пъти му конфискуваха инструментите, че работел частно, ама като закъсаха за нещо упправниците и му ги върнат
На 85 г слезна от моторетка и пак се качи на колелто и с него ходеше до Плевен за 1 ден - отиване и връщане са 70 км ! ! !
Бе и кавалер на Войнишкия кръст за храброст от фронта срещу руснаците в Добруджа и като такъв пътуваше безплатно по БДЖ. Това е единствения нагръден знак признат след 09.09.44-та! Войнишки ! Не офицерския , който е в 6 степени и 2 класа + голямо огърлие !
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
Чардо
Рейтинг: 1291 ЛюбопитноДо коментар [#27] от "penetrating":
В най оскъдните години се изхранваха именно най-вече от дворовете
Имах един приятел Иван (почина отдавна ) , та Рем Вяхирев се бе измъкнал от делегацията на Елцин и току довтаса в офиса ми на Екзарх Йосиф 22 и ми даде зор да го карам при Иван. Ваньо имаше невероятни контакти на най-високо ниво и в Русия и в Украйна.
Аз като му знаех в този етап какъв му бе хала на Ваньо гледах да се измъкана и да не ходим, ама не успях
А на Ваньо двора ем е над 5 дка , ем е на западния край на селото до Пордимска бара .Седнахме ние под беседката ( а тя събираше до 20 човека край масата и по едно време Рем видя кокошките и като скокна с :
- Ну! Курицъй ! - и ги подгони . Хвана една и я гушна , па тя му се изцвъка от зор. . . .
А пък историите ни с Ваньо . . . . . Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
lz2
Рейтинг: 2084 Неутралнорецептата се прави веднъж. След това една година вземаш една питка и разтваряш като мая. С някоя от последните питки правиш ново тесто и го изсушаваш и така! С царевично брашно е по-добре. ПравописА е поле за изява на неграмотните!
penetrating
Рейтинг: 5310 НеутралноДо коментар [#29] от "Чардо":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertХубави и сладки спомени. :)
penetrating
Рейтинг: 5310 НеутралноДо коментар [#30] от "Чардо":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertСтопански двор :)
А аз с един райграс се мъча...
Надежда
Рейтинг: 1474 НеутралноДо коментар [#5] от "Чардо":
Сега всичката царевица е гмо, не само квас не става, а и качамак.
А аз за пръв път чувам за твърд квас?!????
Чардо
Рейтинг: 1291 ВеселоДо коментар [#33] от "penetrating":
Сигурно си я чувал английската разговорка как се прави хубав тревен терен:
- 100 години косене, валиране , поливане . . . . Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
tsvetko_51
Рейтинг: 778 НеутралноУбеден съм, че хубавия хляб зависи еднакво както от продуктите, така и от технологията.
Но без да имам претенции за кой знае какви постижения, за сметка на това без много усилия, постигам много прилични резултати. правя хляб от лимец и типово пълнозърнесто брашно, слагам няколко вида семки ( слънчоглед, тиква и други приложими) овесени ядки едронастъргани и ползвам най-обикновена суха мая и малко зехтин, месенето и печенето става в автоматична фурна ( около 3-4 часа е процеса) и аз няма никаква грижа, а резултата от всички които са го опитвали е мноого добър.
Вярно че излиза малко скъпичък, но точно затова от парична и здравословна гледна точка трябва да се яде в по-малки количества.
Между другото, въпреки че е малко по-влажен и тежък на бухване, издържа 5-6 дни без да мухлясва.
penetrating
Рейтинг: 5310 ВеселоДо коментар [#35] от "Чардо":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert:) При мен върви назад - от по-хубаво към по-лошо...
Чардо
Рейтинг: 1291 ЛюбопитноДо коментар [#34] от "hope":
Аз си правя качамак от царевичния грис и то в микровълновата. . .
Ма тази зима пропуснах, че то нямаше студ, та да му сложа и хубави месни пръжки и да стане таман за греяна. . .
В Е С Е Л О ! ! ! Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
Denis Stoyanov
Рейтинг: 213 ВеселоА в лимеца глутен няма нали? Освен ако нямаш Целиакия или алергична реакция към глутена, хайде обясни ми как ти влия тоя протеин, който хората приемат от поне 8-9 хиляди години и организмите им са се приспособили към него да го разграждат напълно. Излей мъдростта си от 5-те статии които си изчел, без нито 1 научна обосновка. Моля те.
Imeto mi
Рейтинг: 162 НеутралноДо коментар [#9] от "Denis Stoyanov":
йода в солта се слага заради радиационното замърсяване.
kumcho___valcho
Рейтинг: 378 НеутралноДо коментар [#39] от "Denis Stoyanov":
В лимеца всъщност има много по-малко глутен, особено в еднозърнестия. Между другото, в овеса също има глутен, но е друга разновидност и се усвоява по-лесно и някои, които са с по-лека форма не непоносимост към глутен, не усещат проблеми с овеса
kumcho___valcho
Рейтинг: 378 НеутралноДо коментар [#40] от "Imeto mi":
До коментар [#9] от "Denis Stoyanov":
Всъщност задължението да се използва само йодирана сол го въведоха в началото на новия век. А дебатът за тази мярка започна през втората половина на 90-те години на 20 век. Аргументите бяха, че в много планинските райони се консумира мека вода без минерални примеси (съответно и без йод) и хората са изложени на риск от развиване на гуша и друга заболявания на щитовидната жлеза. Твърдеше се, че продължават да се разболяват хора поради тази причина, а решението е лесно и отдавна е измислено и приложено в много страни. Морската сол в повечето случаи имаше достатъчно йод, но не и трапезната сол, която се произвеждаше тук, и се беше оказало, че е по-евтино да се внася трапезна сол от Израел вместо да се обогатява у нас