Рецепта за пролетна супа

Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Още рецепти и повече за мястото на агнешкото в празничното меню - вижте тук.
Зелената пролетна супа е прекрасно начало на края на поста и пищен Великденски обяд. Но може да я приготвите и още тази неделя, защото е постна. Рецептата е от готвач Теодор Йотов:
1 връзка спанак
1 връзка лапад
1 пакет коприва
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
половин килограм стар лук
половин килограм моркови
100 г ориз
сол
черен пипер
1 връзка джоджен
1 връзка магданоз
1 връзка девесил
Нарязваме главите лук на ситно, а морковите – на малки кубчета. Накълцваме и пресния лук и чесън. Обикновено лукът, морковите и чесънът са началото на най-добрите ястия и супи. Леко ги сотираме в нагорещеното в тенджера олио. В никакъв случай не бива да стигат зачервяване, да не говорим за прегаряне. Прибавяме измитите и нарязани вече зелени листа. Разбъркваме ги съвсем леко, колкото да омекнат. Сипваме вода, по възможност гореща.
Преди да прихлупим тенджерата и да я оставим да къкри, прибавяме сол, черен пипер и ситно накълцаните магданоз, джоджен и девесил.
Десет минути преди да свалим тенджерата от котлона, прибавяме и ориза – добре измит, приблизително една шепа. Внимателно следим да не се разкашка.
Вижте още рецепти за Великденски обяд - тук.