Агнешко руло за празничен обяд (рецепта)

Агнешко руло за празничен обяд (рецепта)

Агнешко руло за празничен обяд (рецепта)
Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви една рецепта, която може да приготвите за Великден тази неделя. Тя е от готвача Теодор Йотов. Още рецепти и повече за мястото на агнешкото в празничното меню - четете тук.
Как да го приготвим:
Взимаме плешката и много добре втриваме сол, черен, червен пипер и накълцан розмарин от двете й страни.
Измиваме спанака, накълцваме го на едро, а връзката пресен лук – на ситно. Смесваме ги.
Агнешко руло за празничен обяд (рецепта)
Разстиламе плешката върху стреч фолио. По средата й нареждаме сместа от лук и спанак. В помощта на фолиото я загъваме я хубаво, за да се превърне в добре стегнато руло. Слагаме го в тавичка.
Доливаме вода в нея, която стига до средата на рулото.
Печем 8 – 10 часа във фурната при 90 градуса. Накрая вадим рулото и го оставяме да се изстуди добре. После го запечатваме от всички страни на сух, нагорещен предварително тиган.
Пресните картофи се намазват със зехтин и се поръсват със сол, червен и черен пипер, розмарин, чесън и масло. Пекат се 30 минути във фурната при 180 градуса.
Сервират се в подходящ съд. Рулото ляга върху тях.
Необходимите продукти:
2.5 кг обезкостена агнешка плешка за руло
1 връзка пресен лук
1 връзка розмарин
1 връзка мащерка половин пакет спанак, около 500 г
2 кг пресни картофи
500 г масло
сол
черен пипер
червен пипер
2 скилидки чесън
Още рецепти за великденски обяд - тук.