Гаспачо и полезен чипс (рецепта)

Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви ястие от https://gourmetfriday.com, създадено за нашия детски обяд. Още предложения от него тук.
Гаспачо
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг добре узрели домати
1 краставица
1 авокадо
100 г черита за декорация (жълти, оранжеви, червени)
4 с.л. зехтин
2 с.л. балсамико
сол на вкус
черен пипер по желание
Ако децата ви обичат лук и чесън, ги добавете по ваша преценка.
Начин на приготвяне:
Отстранете люспите на доматите и ги настържете на едро ренде. Претрийте през решето, за да отстраните семките – целта е да получим хубав и гладък доматен сок.
Овкусете със зехтин, балсамико и сол. Оставете за няколко часа в хладилника.
Преди да поднесете, разпределете в четири купички и поръсете със ситно нарязаната краставица, авокадо и чери доматчета.

Полезен чипс
Необходими продукти за 4 порции:
1 картоф
1 морков
1 пащърнак
1 червено цвекло
1 с.л. зехтин
1 с.л. сол
1 с.л. див лук – суха подправка
Начин на приготвяне:
Обелете и измийте зеленчуците. Използвайте подходящо ренде или белачка за картофи, за да ги нарежете на еднакви по дебелина ленти (ако имате търпение и достатъчно кулинарен опит, може да ги нарежете и на ръка с остър нож).
Включете фурната на 130 градуса.
Подгответе си хартия за печене, поръсена с малко зехтин, сол и див лук. Наредете зеленчуците за чипса на един ред, без да се застъпват. Печете около 40 минути.
Поднесете като междинна закуска или като гарнитура към гаспачото.