Хайде, яж!
Снабдител на сирене и млечни продукти в детските градини и детските кухни във Варна е хасковската фирма "Българско сирене" ООД, потвърдиха управителите на "Ученическо и столово хранене" ЕАД и "Стопанска и спомагателна дейност" (ССД) във Варна Петър Кадънков и Стоян Вълчанов. Доставчикът фигурира в списъка на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) с предприятия, които са обявили, че ползват растителни мазнини - палмово масло, в млечните си продукти.
От НВМС обявиха, че по принцип растителните мазнини не са опасни за здравето, стига да са били рафинирани, което задължително се отразява в сертификатите им. Контролът на палмовото масло се осъществява от Министерството на здравеопазването.
Доц. Донка Байкова, заместник-председател на Дружеството по хранене и диететика, обясни, че палмовото масло е най-богатото на наситени мастни киселини, които имат атерогенен ефект (натрупване на вредни вещества в кръвоносните съдове). Втвърдените палмови масла като маргарин са богати на трансизомери на мастните киселини. При първия случай се натрупва холестерол по кръвоносните съдове. Във втория се увеличава канцерогенният риск. "За да стане безвредно, палмовото масло трябва да мине високотехнологична обработка, която е доста скъпа. Предполагам, че в случая с палмовото масло, открито в млечните продукти, по-скоро става дума за втория тип мазнини под формата на маргарини", обясни доц. Байкова.
Доктор Дарина Найденова, специализант по хранене от Катедрата по хигиена към Медицински университет - Варна, посочи, че в града няма оборудвана лаборатория, в която да бъдат правени скъпите изследвания, уточняващи дали растителните масла са хидрогенирани и дали са вредни за здравето. Подобен анализ може да се направи в София, но не е задължителна част от дейността за контрол на храните.
Според д-р Найденова трансмазнините, които се получават при хидрогенираните масла във формата на маргарин, водят до тежки последици за здравето - потискане на имунитета, заболявания на сърцето, затлъстяване, диабет ІІ тип и дори ракови болести.
От Министерството на здравеопазването тепърва ще установяват от кой тип е внасяното у нас от Индонезия палмово масло. От "Ученическо и столово хранене" обясниха, че в момента при тях тече процедура за възлагане на обществена поръчка за смяна на доставчика на сирене и млечни продукти. Коя ще е новата фирма, която ще снабдява детските градини, ще стане ясно по-късно днес.
Общинското предприятие "Стопанска и спомагателна дейност" ЕАД, което стопанисва детските кухни във Варна, засега не планира избор на нов доставчик на млечни продукти. "Договорът с производителят "Българско сирене" ООД изтича в края на 2010 г.", уточни управителят на ССД ЕАД Стоян Вълчанов.
Миналата година във Варна беше установено, че много деца в детските градини са със симптоми на зъбна флуороза (петна по зъбите и нарушаване на емайла), като една от причините за заболяването е консумацията на флуорирано мляко. Заради скандала доставките на този тип мляко за детските градини в града бяха спрени. Фирмата доставчик на флуорираното мляко отново беше "Българско сирене" ООД.
През следващата седмица представители на фирмата производител ще посетят Варна във връзка със случая, съобщи Надежда Кожухарова, началник отдел "Маркетинг и продажби" в "Българско сирене" ООД.
В края на септември Европейският парламент препоръча на Комисията да въведе правила за задължително отбелязване на съдържащите се транс мазнини върху етикетите на храните и да помисли за пълна забрана на изкуствените транс мазнини. Това за съжаление все още не е факт. Има европейски страни, обаче които вече са въвели забрани - Дания още през 2004, както и в повечето градове и щати в САЩ. През 2005 година българското министерство на здравеопазването ги обяви за един от основните фактори разболяващи българите от сърдечно-съдови болести.
Последна редакция 13 февруари 11,53 ч.