Helix Aspersa Maxima - по-дългото име на охлюва

На живо
Заседанието на Народното събрание

Helix Aspersa Maxima - по-дългото име на охлюва

Helix Aspersa Maxima - по-дългото име на охлюва
Варненското село Ветрино е едно от малкото места у нас, където в екологично чиста среда се отглеждат охлюви от благородната Френска порода Helix Aspersa Maxima. "В Европа, тази порода е абсолютен цар във всички реномирани ресторанти, каза управителят на варненския ресторант "Акант руж" Любомер Стоянов. Яденето на охлюви е истинско свещенодействие и не случайно те са едни от малкото продукти, за които има изработени специални съдове и прибори", обясни той.
В четвъртък заведението, което е носител на наградата "Ресторант на годината" на сп. "Бакхус" за 2010г. за първи път у нас предложи пълно меню от охлюви, в което те присъстваха от салатата до десерта. "Като истински патриот, аз вярвам, че всичко, което е рожба на уникалния Български климат, почви и природа, е ненадминато", каза Стоянов.
Специалното меню на "Акант руж" в четвъртък включваши салата с топъл кейк от охлюви, рукола и пъпеш, мус от биволско сирене с див лук и филенца от грейпфрут, овкусена с винегрет от совиньон блан и билки от нашата градина
"С това меню искам да докажа, че охлювите могат да бъдат част от всяко блюдо", каза Шеф Готвачът на ресторанта Иво Димитров. За да илюстрира възможностите си той предложи равиоли от тиквички с фарс от охлюви, чили, див лук с рикота. Охлюви бяха поднесени в легло от кралска печурка с пресен пипер, соев сос и чедър, о също и като рагу в пръстен от сладък картоф и целина.
Изненада в менюто бяха смелите опити за смесване на вкусове. Първият от тях съчетаваше филе от сьомга с коричка от охлюви с маслини каламата, лайм, каперси и сос от малини с порто. За "рестарт" на небцето бе поднесено сорбе от джиндживил, лимонова мащерка и зелена ябълка, а веднага след него свинско филе миньон с охлюви, аспержи и английски бекон, поднесени с рататауй и гуакамоле.
"Имаме предразсъдъци, които често ни пречат да опитаме цялото многообразие от комбинации на вкусове и аромати, които съвременната кулинария може да предложи, каза Димитров. В подкрепа на думите си той предложи асорти от десерти, което включваше шоколадово брауни с охлюви, крем брюле с шоколад и охлюви и бнбони от охлюви и фурми.