Десет заведения във варненско остават затворени заради положителни проби за антракс

Вече са известни резултатите от взетите проби заради опасността от антракс, след като стана ясно, че заразено месо от фирма ЕТ "Дари-Пламен Илиев" е попаднало в 27 обекти в областите Варна, Добрич и Бяла, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 17 от заведенията във Варна, Кранево и Бяла, ще бъдат отворени, 10 обаче ще бъдат повторно дезинфекцирани заради положителни проби, съобщиха от кризисния щаб.
Според д-р Даниел Денев, изпълняващ длъжността директор на БАБХ във Варна, причината за положителните проби от контактните плотове в ресторантите и в заведенията за бърза закуска е това, че първата дезинфекция не е била достатъчно добра, макар че всички фирми, които са я извършили, са лицензирани. "Дезинфекцията ще бъде повторена, ще бъдат взети нови проби и след като излязат след 4-5 дни, ще се вземе решение и кризисният щаб може да преустанови дейността си", уточни той, цитиран от БНР.
Миналата седмица беше арестуван собственикът на транжорната "Дари" във варненския кв. "Аспарухово", където е било обработвано месото на болната от антракс крава, чийто собственик от село Млада гвардия почина на 16 юли след заразяване.
Всички животни в селото са здрави, но все пак карантината ще продължи и през следващите дни. Докато животните не покажат пълна устойчивост на антракс, те няма да бъдат пуснати на открита паша.
"Няма никаква опасност за хората. Всички те показаха отрицателни проби", каза д-р Донка Михайлова, изпълняваща длъжността директор на Районната здравна инспекция.