Хлебозаводът в Бургас въвежда стандарти по HACCP
Общинското дружество "Хляб и хлебни изделия" инвестира половин милион лева за въвеждане на задължителните евростандарти по системата за безопасност на храните НАССР. Това съобщи управителката на дружеството Пенка Папучарова-Филева. "Системата е задължително условие за тези, които искат да останат на пазара", коментира Филева.
Дружеството инвестира в нова техника и привежда материално-техническата база по изискванията за качество и безопасност на храните. Изгражда се база за подходящото съхранение на суровините. Част от хладилните камери са изградени на място, други са купени, подменено е покритието на стените, поставени са окачени тавани, с които се повишава температурата в помещенията с по-нисък разход на енергия. Изградена е нова секция за измиване на амбалажа. Битовите помещения за персонала са изградени и оборудвани наново.
Безкомпромисни са изискванията и към автомобилния парк. "И нашите автомобили, и външните, които ползваме, са сертифицирани", обяснява управителката. Сега хлябът на бургаския хлебозавод се пакетира на специална машина в найлонова опаковка или в хартиена за топлия хляб. Етикетът обаче стои между изделието и опаковката. Много скоро и това трябва да се промени. От 1 януари 2007 г. трябва да се поставя нов етикет върху опаковката и това ще изисква съответните промени в техниката.
Едно от предимствата на бургаския хлебозавод е технологията "Агрегатно заместване на хляба с предферментация". Според стандартите на ЕС единствено произведеният по този начин хляб може да носи стандарта "натурален продукт".
Сега "Хляб и хлебни изделия" държи 20 процента от пазара в региона. Дружеството обаче работи по програма за разширяване на пазарните позиции. "Ръстът в производството от 50 процента, който имаме тази година спрямо миналата, ни дава основание да смятаме, че можем да постигнем още веднъж удвояване. Разчитаме и на това, че контролът към всички фирми ще бъде завишен и с това ще се отсеят тези, които пестят инвестиции и допускат компромиси с качеството на продукцията", категорична е Пенка Филева.