Пазарът на диетичен хляб се разраства

На живо
Протест в центъра на София, организиран от "Правосъдие за всеки"

Пазарът на диетичен хляб се разраства

Тенденцията да се търсят все по-здравословни хлябове наложи на пазара диетичните
Тенденцията да се търсят все по-здравословни хлябове наложи на пазара диетичните
Бъдещето на хлебопроизводството е в деликатесните и черните хлябове. Въпреки че цените им са по-високи от тези на заводските изделия, те са много по-качествени. Това смята изпълнителният директор на "Лагард" ООД Иво Бонев. В момента близо една трета от потреблението на хляб обхваща незаводски изделия. Преди 10 години консумацията им е била в рамките на около 12 процента.
Според регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна пазарът на диетичните хлябове ще продължи да се разраства. Основната причина за това е налагащата се в последните години тенденция за избор на здравословни храни. Клиентите все повече ще търсят хлябове с различни семена, витамини, минерални добавки или направени от черни, ръжени или царевични брашна. Доказателство за повишения интерес е и рекордното увеличение в продажбите на селския хляб, който се произвежда от "Лагард". По думите на Бонев през миналата година ръстът е бил около 600 процента. Селският хляб се произвежда в няколко разновидности, сред които преобладават типовият и ръженият хляб.
През миналата година значително са се увеличили и новите клиенти на "Лагард". В момента тя обслужва по-голямата част от хотелите в курортите край Варна - "Златни пясъци", "Св. Константин" и Ваканционен клуб "Ривиера". Дружеството зарежда и доста други обекти в "Албена", Бяла, Обзор, Слънчев бряг, Поморие и др. Сред клиентите му са още пътниците в "Ориент експрес" и различни военни кораби.
През миналата година дружеството, което работи от 1999 г., инвестира и над 1 млн. евро в разширяване на производствената база. В момента тя произвежда над 280 продукта, от които най-голям пазарен дял имат хляба и хлебните изделия. В края на миналата година дружеството пусна на пазара и нова серия бутикови хлябове, които са ориентирани към по-високия сегмент клиенти на пазара и познавачи.
Освен "Лагард" във Варна има още няколко производителя, които целят създаването на потребление на специалните видове хляб. Производството на диетичните хлябове - грахам, пълнозърнест, с цели зърна и др., е по-доходоносен сегмент от пазара на хляб, но засега заема относително нисък процент от общия пазар на хляб, посочват от "Хлебопроизводство Корн".