Финикийският вкус

Финикийският вкус

Ливанската кухня съчетава характерните за Ориента продукти и подправки с европейска кулинарна изтънченост
Ливанската кухня съчетава характерните за Ориента продукти и подправки с европейска кулинарна изтънченост
Съвременните ливанци, които определят себе си като наследници на древните финикийци, отдавна са известни като французите на Ориента. Макар и на практика част от арабския свят, техният бит и култура по-скоро напомнят добре познатите и възприети нрави на Западна Европа, подправени с лек арабски елемент. В ливанската кухня, считана за добре балансирана и здравословна, характерните за региона продукти и подправки са съчетани в неповторим вкус с европейска изтънченост и усет за изящество при подреждане на блюдата.
Че това е така, вече може да се убедите и сами - в наскоро открития ливански ресторант "Рауше" във Варна на бул. "Владислав Варненчик". Макар и с неголям капацитет - около 30-ина места, мястото привлича с уютната си атмосфера, скрито в малък двор между ред магазинчета. Апетитният мирис на изнесения на открито дюнер привлича минувачите още от самата улица. Разполагащите с повече време могат да се настанят удобно под стряхата или вътре в малката зала и да се потопят в автентичната атмосфера на Ориента.
Традиционно в началото на трапезата се поднася т.нар. меза, имаща много общо с нашата дума мезе. На практика това е набор миниатюрни отварящи апетита порцийки пастет от печен патладжан с лук, чесън и домати (баба гануж) или смлян нахут и сусамен тахан (хумус), който се маже върху залъци ливанска пита, както и резени сушена пастърма, тънка наденица (наканик) или суджук. В мезата нерядко влизат и топки от традиционните салати табуле и фатуш, националното ястие къббе, а също така топки от млечни деликатеси като лабне и шанклиш.
И ако човек не е твърде гладен, с една меза спокойно може да се нахрани до насита. За гастрономите следва богат избор от печени меса, поднесени като кебап - отделно с гарнитура - или под формата на сандвич - шаорма, по-известен у нас като дюнер кебап. Асортиментът включва още и пурообразните кофта, напомнящи нашите кюфтета. За десерт - отдавна познати ориенталски лакомства като катаиф или баклава, съчетани с ароматно арабско кафе с кардамон или силен чай.