Салатата на архитекта
В "Салатата на архитекта" необичайни съставки няма, но особеното е, че ще я изядете в ресторант, намиращ се в сграда, построена през далечната 1850 г. Клуб-ресторант Дом на архитекта във Варна не е запазена територия само за архитектите в града.
Вратите му са широко отворени за всички гости, които обичат уютна обстановка в традиционен стил и български специалитети, поднесени с атрактивен дизайн. "Желанието ми е всички клиенти да се чувстват като у дома си, за да се върнат отново при нас", казва Даниела Йорданова, управител и майстор-готвач в клуб-ресторант Дом на архитекта.
Къщата в триъгълника зад хотел "Мусала" е построена в средата на ХІХ век. Била е собственост на търговеца Зейнет бей Пашаолу. Реконструирана е през 1972 г. от арх. Камен Горанов. Някогашната автентична обстановка е запазена и в ресторанта, където още с влизането се забелязват старите дървени греди, зад които днес стои барманът.
"В много от най-изисканите ресторанти в чужбина главният готвач е и мениджър на заведението. Стремежът ми е такава да стане и практиката у нас", разказва Даниела Йорданова. Тя е тук отскоро, от пет месеца, но зад гърба си има завиден опит. Член е на управителния съвет на Българската асоциация на професионалните готвачи. В клуб-ресторант Дом на архитекта основната й цел е да прираде нов облик на предлаганите специалитети, като усъвършенства кулинарния им вкус и външен вид.
Ресторантът има 40 места, разположени в две зали в традиционен български стил. Лятната градина побира около 60 души. В менюто на ресторанта присъстват гозби от всяко месо. Богат е и изборът на вегетариански ястия и български вина на най-популярните ни изби. Заради специалитетите от агнешко и заешко, които се предлагат само тук, се връщат много от посетителите.
Запазена марка на кухнята на ресторанта са тортите, приготвени на място, и домашното биволско мляко. Присъствието му в менюто впечатлява особено чужденците, свикнали според рекламата на страната ни в чужбина, да търсят винаги киселото мляко в листата с десертите.