Кулинарна разходка с Вилхем Шниедерс

Какво може да включва едно изтънчено, лятно меню с повеи от средиземноморската кухня? Ще разберете, ако на 22 август посетите ресторант "Сезони" в Морската градина във Варна. И това лято гост на заведението е шеф готвачът от Германия Вилхем Шниедерс, който за третото си поред посещение отново представя различно меню, този път включващо някои от най-популярните специалитети на средиземноморската кухня.
Любителите на гурме културата ще опитат типично италианското ястие салтимбока от пилешки гърди и ризото с гъби, както и нeустоимия италиански десерт, приготвен с панакота; и още - тартар от сьомга върху канапе от "Рьощи", пъстърва, обвита с мантия от моркови и козе сирене с мармалад от домати.
Вилхем Шниедерс е в кулинарния бранш от 1978 г. Председател е на Професионалното сдружение на готвачите в област Северна Вестфалия. Има собствен ресторант в град Боркен и е редовен участник в комисиите да подготовка на кадри в областта на кулинарията и издаване на професионални сертификати в Северна Вестфалия. Участва в журито на повечето професионални конкурси в Германия за избиране на готвач на годината.
С удоволствие посещава варненския ресторант "Сезони" и е съдействал много за членството на България в Евро-Ток (Европейска асоциация на професионалните готвачи). "Шниедерс е от готвачите, които не се увличат от супермодернизма в кулинарията. Днес много професионалисти в този бранш забравят основното предназначение на храната - тя да е вкусна и да съхранява аромата на основните продукти. Естетическият вид на ястията не бива да бъде за сметка на тяхното качество", уточнява собственикът на ресторант "Сезони" Желязко Каракашев. Гостуването на Вилхем Шниедерс е кратка прелюдия към голямото събитие, на което заведението ще бъде домакин през октомври и ноември - Дни на средиземноморската кухня.
От менюто на Вилхем Шниедерс Панакота с ликьор Продукти 1 л течна сметана; 14 г желатин; 100 мл прясно мляко; ванилия; 3 с. л. ликьор; 150 г захар; за гарнитура - плодов сироп и плодове. Приготвяне В чаша студена вода се слага желатинът, за да омекне. Останалите продукти се размесват в тенджера. Сместа се вари на слаб огън, като непрекъснато се разбърква. Малко преди да заври, се прибавя и желатинът. Сместа се оставя да ври при изключен котлон. Сервира се два часа след като изстине. По желание се гарнира със сироп и плодове. |