"Намасте!"* край масите

"Намасте!" Така посрещат в Индия новопристигналите. Символично казано, така посреща и индийската кухня дръзналите да вкусят от смайващото й разнообразие. Древна и екзотична, тя е сравнима по великолепие може би единствено с китайската.
Отскоро и варненци имат възможност да се насладят на великолепието на индийската кухня в индийския ресторант V1 Curry Lounge във Виница. В атмосфера с традиционна индийска музика престрашилите се непременно ще открият ястие по свой вкус сред изобилието в менюто. Броят люти чушлета до името на всяко ястие означава степента на пикантност. Блюдата с едно чушле са съвсем леко пикантни, докато тези с максималния брой 5 са чиста проба изпитание за търсачи на силни усещания.
Подправките се внасят от Индия, Пакистан и Великобритания. Автентичността на вкусовете е гарантирана от главния готвач Гунджа Чокхал, който по произход е от Непал. По думите му непалци като него са готвачите в повечето индийски ресторанти по света. "Индиец, като отвори индийски ресторант, той може да бъде само управител или сервитьор, но не и готвач." За 12 години кулинарна кариера Гунджа е бил втори главен готвач в "Хилтън" - София, главен готвач в софийския "Тадж Махал", както и личен готвач на Прамод Митал.
Всяка рецепта на Гунджа е тайна, всяко ястие се приготвя индивидуално от него самия и на момента. Затова подранилите вечер клиенти може и да почакат, ако изберат блюдо тандури (направено в пещ тандур) или традиционните видове хляб нан или роти, които също се пекат там. Причината - за разгарянето на въглищата в тандура до подходяща температура трябва поне час. Но дори и с перспективата да почакате, посещението в този оазис на хармонията определено си заслужава. А наред с изкушенията на кухнята любителите на екзотични питиета ще намерят тук и традиционната индийска бира "Кобра". Нея експертите сочат сред най-добрите бири в света.
Силно пикантният вкус на индийската кухня има своето медицинско обяснение. Лютивите подправки са своеобразен имуностимулатор, предпазващ организма от заразните стомашни инфекции, благоприятствани от климата в Индия. За мнозина индийското къри е просто пикантна подправка. В действителност зад това нарицателно за индийската кухня понятие стои пикантен ароматен сос, даващ основата на множество ястия. А стритото къри като подправка включва над десет съставки, сред тях черен пипер, кимион, куркума, джинджифил, чесън на прах, синап и пр. Други специфични продукти, срещани в много ястия, са пречистеното и претопено масло (гхи), домашно приготвеното прясно сирене или извара (панир), домашно кондензираното мляко (кхойа), захарният сироп (чашни) и комбинацията от люти подправки (гарам масала).
* Намасте (хинди) - здравей