Излишен
Румен Серафимов, изкуствовед и уредник на галерия-музей "Георги Велчев":
Не е адекватен на времето
Не знам откъде дойде идеята за този паметник. Но според мен той няма да бъде адекватен на времето, в което живеем. Вместо Варна да има един съвременен, модерен облик, ние се връщаме към едни отминали времена. А и според мен мястото, където беше възприето да се разположи този паметник, е неподходящо. Защото не кореспондира със сградите наоколо. По мое мнение беше необходимо едно по- задълбочено обсъждане на идеята, и то на експертно ниво. Да се помисли повече за вписването на подобен обект в градската среда от хора специалисти, от архитекти. Мястото, градинката пред Окръжния съд, според мен не е най-подходящото. Едва ли паметникът, такъв, какъвто беше одобрен, ще изглежда добре в близост до соц изглеждащия съд и красивата сграда на театъра. Не знам и дали едни млади, съвременни хора ще възприемат един такъв паметник на цар Калоян?!
Владимир Иванов, художник и преподавател във Варненския свободен университет:
Категорично съм против
Не мога да приема на такова централно място да се издигне нещо подобно. Категорично съм против и дори намирам идеята за безумна. Това е някакъв анахронизъм. Само като се замисли човек в кой век живеем, а тепърва да правим подобни паметници. Та ние сме вече в Европейския съюз и би трябвало да се стремим да бъдем адекватни на културните тенденции. Поне това се очаква! Нито мястото, нито формата мога да приема като варненец. Не знам и дали беше достатъчно общественото обсъждане. Според мен трябваше да бъдат поканени по-широк кръг от хора, които да дадат своето мнение, за да могат хората от инициативния комитет да чуят повече експертни оценки. Трябваше да има истинска дискусия по този повод. А всичко стана някак си набързо и ето че е на път да се осъществи. Според мен ще бъде грешка да има на токова централно място във Варна един подобен паметник.
Дора Дончева, председател на Форум за визуални и пластични изкуства "Буларт" и собственик на галерия:
На кого е нужен?!
Омръзна ми в града да се появяват неадекватни на времето паметници. Сигурна съм, че никой млад човек няма да възприеме един цар Калоян на централния варненски площад. Защо не гледаме какво се случва в другите европейски страни? Трябва да се мисли съвременно за градската среда на Варна, където идват толкова много туристи. Не може всеки, който има някаква идея, веднага да я реализира в града. Чудно ми е кому е нужен този паметник?! Трябва да се мисли в перспектива, в бъдеще. Да се направи нещо, което и след 10-15 или 30 години отново ще изглежда съвременно и на място.