Бакшиш или "помпа"

Бакшиш или "помпа"

"Лека, доходна и безаварийна" - са думите, които свикнахме да чуваме вместо пожелание за приятна работа в таксиметровите коли. От два месеца обаче акцентът в пожеланието се върти почти единствено около доходността.
В понеделник председателят на независимия транспортен синдикат "Авто 94" във Варна Димчо Иванов обяви, че тарифите на такситата във Варна задължително трябва да претърпят корекции. В посока нагоре. Сега колите возят за километър пробег срещу цена 0.59 лв. през деня и 0.69 лв. през нощта. Началната тарифа е 0.79 денем срещу 0.99 нощем. Според него увеличението на цените ще повиши качеството на превозната услуга и ще бъде първа стъпка в преборването на нелоялната конкуренция. Онази, която вози срещу 8 лв. на километър до Златни пясъци в летните месеци и "помпа" тройно сметките през зимата.
Ден по-късно срещу искането на Иванов застанаха управителите на всички 10 таксиметрови радиоцентрали във Варна. Въпреки че тарифите не са променяни поне от две години, нашите шофьори масово не са съгласни с увеличението на цените. Аргументът всяко увеличение ще удари по доходите на клиентите и съответно ще рефлектира върху нас, твърди собственикът на "Три такси" Дочо Рашков. Така на практика той предопредели развръзката на спора и запазването на сегашните цени. Колите, които работят "под шапката" на дадена централа, ще продължат да возят по сегашните цени, а самосиндикалните водачи на твърда тарифа. "Докато има кой да се качва в такива коли, ще има и такива тарифи", коментира ситуацията управителят на "Ласиа" Иван Михайлов.
Борбата за джоба на обикновения таксиметров пътник във Варна се води вече 18 години. Покрай реномето на града като курортен център дълго време таксиметровите превози са лов на риба в мътна вода. Колкото по-замъглена е табелката под стъклото, толкова по-богат е уловът. После основната част от бранша в лицето на такси компаниите стигна до извода, че добри резултати се формират от повече пътници, а не от висока цена. Клиентите си отдъхнаха, а таксиметровият превоз се превърна в обикновен начин за придвижване.
В част от пейзажа се превърнаха и изчакващите на различни места във Варна самосиндикални водачи с умопомрачителни цени. Обичайно обяснение за неизменното им присъствие е витаещият под сурдинка слух, че за правото да качват пътници на стоянките пред градинката на бившия ресторант "Севастопол", летището, автогарата и други ключови за града места се плаща. Естествено на ръка. И неясно на кого. "Не знам за такова нещо. Никой няма да го каже, защото ние сме по улиците. Ако някой плаща и се разприказва, може да му се случи нещо", драматично коментира шофьор, представил се като Димчо Иванов. Изказване, което вероятно трябва да обясни редовното прилагане на юмручно право в случаите, когато трябва да се качи клиент, пристигнал на летището. Компанията, която е спечелила търга през тази година, за да извозва клиенти на аеропорта, е ЕТ "Аргиров Орак", уточни Мелиха Касачева от пресслужбата на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт". През лятото на стоянката за таксита за тях се отделят 4 места, а през зимата две. Няма бой за клиенти, а само некоректно отношение от страна на колеги, които, след като докарат клиент на летището, се нареждат на стоянката, за която ние сме спечелили конкурс, твърдят от ЕТ "Аргиров Орак".
Друг трик е употребата на т.нар. "помпи". "Поне 90 на сто от колите разполагат с такива устройства. Лично аз съм събрал в офиса си поне 50", посочва Александър Дойчев от "Омега транс". В неговата фирма, заловените в крачка водачи плащат глоба от 1000 лв. Най-често обаче заловените нарушители напускат централите и попълват армията на самосиндикалните шофьори. И имитират колите на вече бившите си работодатели. Имитацията понякога е толкова успешна, че дори редовни клиенти се бъркат, разяснява Дойчев. Пращал съм 17 жалби в прокуратурата и автомобилната администрация за нелегални коли, но отговорът, който получавам, е, че нарушения при проверките не са открити, коментира още Димчо Иванов.
"Макар че заради високите тарифи на таксиметрови коли на работещите извън централите от години се лепи етикетът "незаконни", реално истински "незаконни" таксита няма, защото за да упражняват дейността, колегите също като нас са минали психотест и изпита за водач на таксиметров автомобил в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИЗАА), разясняват от Съюза на таксиметровите фирми. Колите също минават през технически преглед. Въз основа на тези три документа сектор "Транспорт" в общинската дирекция "Търговски дружества и икономическо развитие" издава стикерите и разрешителни за упражняване на таксиметров превоз. Местната власт няма контролни функции и не може да каже дали едно такси е законно или не, поясни Милена Минева от пресцентъра на община Варна. Контрол по отношение изрядността към държавата може да извършва и Националната агенция по приходите. Както при всеки автомобил, регулация може да извършват още сектор "Пътна полиция" и всяко РПУ към областната дирекция "Полиция", общинската полиция.
Ценообразуването обаче не е в компетенцията на институционалната администрация. "Налагането на минимални, средни или пределни цени за превоз е невъзможно. Това би означавало ограничаване на правилата за свободно пазарно конкуриране", посочват и от Комисията за защита на конкуренцията. Така единственият, който може да регулира пазара, се оказва ...клиентът.

Тарифите са ниски...
Стефан Боснов, председател на Асоциацията на таксиметровите синдикати в България: Поне 1 лв. за километър
Тарифата на такситата трябва да е поне лев за километър. Само цената на горивото е над 2 лв., така че може всеки да си направи сметка. Ние имаме предложение за двойно увеличение на сегашните цени - дневна тарифа - 1.2 лв. за километър, за първоначално повикване - 1.5 лв., а за престой - 0.5 лв. Основната причина за това е постановление на Министерския съвет, според което след година работното време на водачите трябва да бъде 6 часа. Настоящите тарифи са крайно недостатъчни, за да може шофьорите да покриват спокойно всичките си разходи, вкл. и лизинговите вноски за колите.
Иван Дончев, ЕТ "Сребрин Аргиров Орак": За всеки влак си има пътници
Не е задължително всички таксита в града да са фирмени. Аз предпочитам да работя основно за себе си. Работя на по-високи тарифи от тях, но не съм останал без работа. И така е вече няколко години. Хората са казали, че за всеки влак си има пътници. По-високата цена ми дава по-голямо спокойствие. Мога да направя и само няколко курса за цял ден. Така не се претрепвам от каране нонстоп и обикаляне по улиците, където да се конкурирам с още 200 коли за една поръчка. Не давам пари за ефир, не се правя на разсеян, когато трябва да върна пари. Мога да си позволя да почета вестник, да се разкърша, да поговоря с колеги. Който не го устройва - да не се качва в колата ми. Цените ми са написани и могат да се пресметнат. Не съм съгласен, че "дебнем" клиенти и едва ли не се бием за тях. Във всяка професия има хора с ниска култура. Спазвам закона и изискванията да карам такси, плащам си данъците.
Димчо Иванов, зам.-шеф на Националната асоциация на таксиметровите водачи в България, председател на независимия транспортен синдикат "Авто 94": Шофьорите изнемогват!
Щом тарифите са ниски, ние като синдикат винаги можем да искаме увеличение. Зад нашия синдикат застава 87 на сто от бранша. Искаме по-високи цени, защото шофьорите изнемогват. Заради ниските тарифи във Варна в момента самосиндикалните водачи също са принудени да карат на тях. Иначе няма кой да се качи в колите им. Случаите, в които клиентите се оплакват от високи цени, означават само, че клиентите са тези, които не внимават. Трябва да се гледат тарифите. Нашата организация ще се опита да въведе еднакви цени в целия град и те да се знаят както от варненци, така и от хората, които пристигат. Такава е например ситуацията в Кьолн, Хамбург и много други градове в Европейския съюз. Проблемът е, че големите фирми с радиоцентрали задържат ниски цени изкуствено. Те печелят от парите, които се дават за ефир, и имат изгода да увеличат броя на колите си. Те нямат изгода да се коригират тарифите и тези, които карат без централа, нямаме избор. Трябва да се съобразяваме с тях. Иначе незаконни водачи няма. Всички са законни, просто някои работят на по-високи тарифи. Това е така, защото има стагнация. Лятото по има работа, но зимата клиентите са малко. Щом цените са ниски, ще има и употреба на "помпи". Дали има такова устройство в една кола обаче може да каже само автомобилната инспекция. Ние като организация смятаме да потърсим сметка на Александър Дойчев, защото заради изказването му, че колите масово ползват "помпи", клиентите съвсем ще ни намразят. Държавата е абдикирала и никой не се интересува, че има нередовни шофьори. Само аз съм подал 17 жалби срещу такива водачи до различни институции и отговорите, които получих, гласят, че няма открити нарушения.

...доходите на клиентите също!
Александър Дойчев, управител на таксиметрова компания "Омега транс": В 90% от колите има "помпи"
Създал съм звено, което да контролира водачите от фирмата по пиаците, за да спрем практиката с монтиране на т.нар. помпи. Мога да кажа, че в 90 на сто от колите има такива устройства, но те са трудно доказуеми. Лично аз съм събрал в офиса си повече от 50 подобни устройства. Всеки шофьор, у когото се намери помпа, търпи имуществена санкция. Тя е в размер на 1000 лв. В момента монополът за монтажа на подобни устройства се държи от един сервиз на ул. "Дубровник". Цената на подобно устройство е от 70 до 700 лв. в зависимост от екстрите и начина на управление. Сред най-съвършените модели са тези, които използват технологията Bluetooth.
Красимир, шофьор в таксиметрова компания "Ласиа": Високите цени са от мързел
Аз обикалям непрекъснато по улиците. Не стоя на пиаца и не мога да се оплача от липса на работа. Не ми тежи. Докато колегите, които стоят по различните стоянки, редовно се оплакват. Държат се като началници и се опитват да прехвърлят по-късите курсове на фирмени таксите. За мен високите цени, които поддържат, са от чист мързел. Опитват с един курс да изкарат колкото за три. Лошото е, че така настройват клиентите и те започват да ги избягват. Все пак клиент се лъже само веднъж. Мисля, че с течение на времето тези шофьори ще изчезнат. Дори чужденците вече им разучиха номерата. На тях се хващат хора, които не са от Варна и не са наясно каква е ситуацията.
Живко Кашев, управител на таксиметрова компания "Евротакси": Има много имитатори
Почти всяка от таксиметровите радиоцентрали има имитатори. Може да срещнете "Ева такси", "Еко такси", "Астра", "Топ", "Стил", "Сити" и редица други. Понякога имитацията е толкова добра, че обърква редовни клиенти.
Иван Михайлов, управител на таксиметрова компания "Ласиа": Трябва да намалим разходите
Цената на горивата не е единственият фактор, който формира тарифите. На първо място е цената на самия автомобил - обикновено той е лизингов. На следващо място идват поддръжката на колите при условията, при които се експлоатират - лоши пътища и др., данъкът за упражняване на дейността, задължителната застраховка, прегледите, различни други документи и едва след това са консумативите - горива, масла. Затова спекулата с цените рефлектира върху отношенията ни с клиентите. Настоящите цени са съобразени с доходите на варненци. Всяко поскъпване на живота неминуемо свива разходите за услуга като нашата, която не е от първа необходимост. По-високите цени означават по-малко клиенти и респективно по-малко доходи за нас. Статистиката на нашата фирма, която има около 500 коли, сочи, че сега на денонощие в тях се возят около 36 хил. души. Това е много сериозна цифра. За да запазим тарифите на тези нива, търсим други алтернативи за намаляване на разходите си. Отворени сме към предложения от всички в тази насока. Ще инициираме срещи с общинския съвет, ако е възможно, да ни бъдат поети част от разходите за гориво например. Все пак ние сме вид обществен транспорт. Преди да стигнем до подобен разговор, първо ще избистрим идеята си. Смятаме, че общината ще направи всичко възможно. Имаме водени разговори с няколко вериги бензиностанции, но за момента отстъпката, която ни дават, е твърде малка.
Разбирам, че за някои колеги сегашните тарифи изглеждат ниски, но всеки може да вози на такава цена, каквато го устройва. Част от шофьорите и сега го правят. Търговският закон го позволява. Има тенденция.

За да не ви лъжат!
1. Винаги изисквайте касов бон
2. Не спирайте такси от улицата дори да бързате - извикайте го по телефона
3. При съмнения за размера на сметката сигнализирайте фирмата
4. Четете какво пише на касовата бележка - внимавайте за километража
5. Следете погледа на водача - той не би трябвало да гледа устройството си
6. Неизрядните късат бележките, преди да се отпечата номерът на колата.
7. Оглеждайте винаги тарифите - те трябва да са ясни и да не са скрити
8. Оглеждайте се дали има стикер на колата от община Варна
9. Преди да се качите, огледайте колата - дали не имитира някоя от познатите ви фирми