За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
madagaskar
Рейтинг: 1147 Весело"В новогодишната нощ там се празнува до 6-7 часа сутринта или докато има хора, живата музика не спира, ядене и пиене има непрекъснато"
Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повечеЕх душо балканска!
Как да се веселим знаем най-добре!
Наздраве!
traicho
Рейтинг: 237 Неутралносърби, не влизайте в ЕС
Мадлен
Рейтинг: 447 ВеселоБалкански синдром
Иначе друсан кебап си хапват, не са глупави.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
barabana
Рейтинг: 180 НеутралноНа Балканите нищо ново. Ядене, пиене и прочие. Докога ще се радваме на пълни търбуси и празни погледи? Тежко, тежко - вино дайте...
idiotche
Рейтинг: 631 НеутралноКоментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.
на нова година празнувахме в белград, прекарахме си страхотно - никаква чалга, съобразиха се с това , че сме българи и празнувахме два пъти посрещането на нова година - с часовата разлика! на другата сутрин, въпреки че веселбата беше пълна, белград беше удивително чист! а продуктите са им хубави и вкусни, щото си държат на стандарта!
vasil78, тая справка си я заври отзад! като са ни слуги що живеят по-добре?! аман от заблудени пишльовци!
EU defender
Рейтинг: 919 НеутралноПотвърждавам - тази година два пъти ходих до Белград, Земун. Чистота, страхотна храна, разходки край Дунав. Истински вкусен хляб от Пекара за 30-50 динара. Прясно сирене от сергия на земунския пазар. Вкусен салам, нямаш нищо общо с нашите буклуци. Пунена плескавица! Рибена чорба в медено котле и шаран на скара в ресторант "Шаран" на брега на Дунав. Киселото мляко е 12%! Айрана е 3.6% и има неописуем вкус. Бирата Елен е страхотна, да не говорим за дюловата ракия. Липсват кауфланди, лидъли и т.н. които унищожават качествената храна. Хората са спокойни и весели, въпреки че са по-бедни от нас.
The best way to predict the future is to invent it.BIG AL
Рейтинг: 1441 НеутралноХайде да обядваме в...Сърбия..
BIG AL..............................
Хайде изобщо де не минаваме или посещаваме Сърбия..
Само при крайна необходимост ..Знаем ги ..И исторически , и вчера , и днес , а и в близкото 'милошевско " бъдеще, което им предстои ...
Хайде да не правим реклама на сърбите- българомразещи...
Virgin
Рейтинг: 975 НеутралноВъпрос на вкус, но аз плескавици не харесвам - кюфтетата са по-вкусни.
Това че зеленчуците не гният може би означава че са пълни с нитрати.
Иначе да, колбасите им са добри. Също така и млечните продукти.
pompi33
Рейтинг: 638 НеутралноАз също бях на Нова година в Сърбия. Бях в Цариброд в хотел Сакс Балкан. Очарован съм. Просто не си заслужава да празнуваш на друго място освен в Сърбия. Горещо го препоръчвам на всички. Цените са нормални, масите са претрупани с храна и алкохол, клиента е цар. Музиката е без забележки. Условията в хотела за спане са добри. Не е лошо нашите кръчмари (кожодери) да отскочат до Сърбия и да видят как се печелят клиенти. А и в Македония е същото.
Sabbath
Рейтинг: 638 НеутралноЧовек дори и нищо да не пазарува .пие и яде си заслужава да се разходи из Сърбия.
Dr. Erectus
Рейтинг: 409 ВеселоГоляма хвалба, голяма реклама... били на Нова година, на Велик ден, изкарали били хубаво. На тези празници всички изкарахме хубаво, ако и да не сме били в Сърбия.. Някой - в Гърция, някой - в Турция, някои - вкъщи, аз съм бил за Нова година в Австралия и също изкарах хубаво. Супермаркетите в България не ми пречат, и тук ям качествени и вскусни филета, луканки и шунки. Ама много вкусни! И тук ям родопски картофи, кюстендилски череши, праскови от Петрич, дини от Любимец. Превъзходна зимнина от селски производители, а за вино и ракия да не говорим. ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ!
Wotsonsx
Рейтинг: 237 НеутралноВиждам, че коментарите отново са поляризирани от едната крайност до другата. Като човек ходещ доста често до Сърбия мога да кажа, че положението там по отношение на храната, купоните или каквото и да е не се различава от това в България. Въпрос на обслужване. Против съм негативни коментари, които обрисуват сърбите като българомразци, както съм и още против такива, които се опитват да ни внушат, че сърбите цъфтят финансово и видетели са по-добре от нас (каквото и да означава това!) Пример за кулинарните ценители:Прословутата им плескавица, която странно защо някой хора в България величаят и говеят пред нея, не е нищо друго освен парче кайма на жар. Зависи от това колко си гладен. Не се лъжете и не си мислете, че отивате в някакво различно измерение от това което виждате в България!
Licho
Рейтинг: 393 НеутралноВ бивша Югославия и сега Сърбия, никога не е имало ТКЗС. Хората са си обработвали земите и са гледали животни. А на пазарите са точно тези същите хора. Докато тук на пазара се държи от някй и се продават същите неща като в супера, че и даже по-скъпо.
През границата не могат да се пренасят продукти от пазара, трябва да са от магазин - така твърдят сръбските митничари.
Може да са всякакви в Сърбия, но след войните, градовете не приличат на българските, а и не е такава мърсотия като при нас.
Ристьо
Рейтинг: 581 Веселокак сменят динар през лева -
в менячница или "на ръка" и при къкъв курс
Димитър Антимов
Рейтинг: 237 НеутралноПРАВИЛНО!!!!СЪРБИ ЗА БОГА НЕ ВЛИЗАЙТЕ В ГОЛЯМАТА ИЗМАМА И КРАЖБА ,НАРЕЧЕНА "ЕС"!!!!НИЕ КАКТО ВИНАГИ СЕ НАБУТВАМЕ ЗАРАДИ АЛЧНОСТТА НА НЯКОЛКОСТОТИН ФАМИЛИИ КОИТО ОГРАБВАТ БЪЛГАРИЯ!!!
pompi33
Рейтинг: 638 НеутралноДо коментар [#15] от "old_buyer":
Курса е 1:50, но върви всичко и евро, и лев.
Ристьо
Рейтинг: 581 Неутрално[quote#17:"pompi33"]Курса е 1:50, но върви всичко и евро, и лев.[/quote]
искаш да кажеш - 50 : 1
в менячница ли е този курс
Dragoslava
Рейтинг: 1212 ВеселоИли в Гърция, или в Румъния...
bobbyperu
Рейтинг: 844 НеутралноВсъщност всички изброени градове и природни забележителности са в Поморавието .....земи част от България и населени с българи....е вече нелегално...защото не смеят да се обявят за такива...та каква "Сърбия" какви "србски" мурафети
Цветна
Рейтинг: 746 НеутралноДо коментар [#8] от "BIG AL":
Крайните изказвания и в двете посоки първо са неточни и второ - ненужни. На лично ниво каквото дадеш - това ще получиш. От по-близките ми приятели там само добро съм видяла и с такова и отговарям.
До голяма степен си мисля, че омразата от двете страни на границата е главно от непознаване и от прекалено забиване в учебниците и жълтите вестници.
Dr. Erectus
Рейтинг: 409 НеутралноДо коментар [#13] от "IvanBozhidarov": + от мен, колега! На балканите винаги страстите са силни, затова сме поляризирани. Виж само колко минуси са ни наслагали.. а исках само да кажа, че статията е тенденциозна, а коментарите - предимно за ядене и пиене, и това им е аргумента, колко било хубаво в Сърбия. Смях!
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
pompi33
Рейтинг: 638 НеутралноДо коментар [#18] от "old_buyer":
Навсякъде и в магазини, заведения и т.н.
BIG AL
Рейтинг: 1441 НеутралноВижте какво, когато смазаха българите в Зап.покрайнини, когато 45 години бълваха пропаганда , че македонците -са "македонци" или в краен случай - сърби , когато си искаха и част от Пиринско , когато АЗ знам, че съм потомствен българин - от Гръцка Македония , много преди техният Тито - да е бил роден или Гошо тарабата - да ме прави на "македонец" и т.н.,
))
))
))))))
))
BIG ALНЕ ми пишете сладникави статии, за все още изостанала "съвеременна" Сърбия ....
Може би не трябваше да се обръща внимание на една "туристическа " статийка ...
Но ,и в Кения има хубави хотели и храни , и в Зимбабве - даже :
Но сърбоманията - от години - имам Право да ругая ...
Все пак това е мое мнение..КАКВО ни убеждавате ???
Да станем като Сърбия ли ??? :
Това ли е пътят ни "напред '???
Айде бе ...
Айде , че имам работа ...
marrad
Рейтинг: 860 ЛюбопитноДо коментар [#11] от "sabbath":
"...Човек дори и нищо да не пазарува .пие и яде си заслужава да се разходи из Сърбия. ..."
а ако му текне да остави някой венец пред паметник на Левски, в Босилеград да речем, заслужава ли си?
щото сръбските граничари били на мнение, че не си заслужава...
pompi33
Рейтинг: 638 НеутралноДо коментар [#18] от "old_buyer":
Динари можеш да вземеш от чейндж - бюрата до хотел Принцес и това на автогара Сердика - 45 динара за левче
Ристьо
Рейтинг: 581 ВеселоДо коментар [#24] от "pompi33":
благодаря
naskom44
Рейтинг: 688 НеутралноДо коментар [#12] от "Dr. Erectus":
В кои супермаркети ги пазаруваш тези вкусни неща?
На мен винаги се опитвт да ми продават боклуци и успяжат , защото друго няма
Ѡлегъ
Рейтинг: 1040 Неутрално[quote#0:"економедия"] или просто, за да обядват.[/quote]
"Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273Моите предци са от Земунско, но сръбска кухня не понасям.
Вижте, от сръбска баница по-добро на тоя свят няма.
hunt
Рейтинг: 810 НеутралноСмея да твърдя, че в България и ЕС хранителните продукти са МНОГОКРАТНО ПО-КАЧЕСТВЕНИ. Стига с платени и заблуждаващи публикациии. Там никой не спазва например хигиенни норми при съхранение и продажба на храни. Като ви е толкова вкусно, отидете у нас на някой пазар и си купете месо. Сигурно по циганските пазари у нас още има. Погледнете в кръчмата в Сърбия, в която сте отишли в кухнята и. Както беше при социализма при нас. като видите хигиената 1 седмица няма да ядете нищо. Доматите не гниели. Ми като са наблъскани с химикали даже като отидете до тоалетната пак ще са цели. Ако в България купувате само салам кучешка радост щото не можете да си позволите друго е отделен въпрос.
И за тези дето ще скокнат един много, ама много прост тест. Купете сръбски салами, купете и български. Нарежете ги и без да казвате кой какъв е дайте на хората да пробват. 90% ще харесат българските. Ама ако видят кой какъв веднага "Сръбския е супер" . Или просто кажете че сръбския е български и обратно. резултата пак ще бъде че всички ще кажат "е това е салам, българите не можем направим такова нещо"' а всъщност ще нагъват български салам.
Ейййй българина обича много да хвали чуждото - сръбско, гръцко, турско. И все по-хубаво от нашето.
Марко
Рейтинг: 540 НеутралноТемата е пир за почитателите на сръбската музика!
Не съм магаре;-)един
Рейтинг: 180 НеутралноЧестно казано, малко множко ми дойде тази носталгично-сладникава рекламна статия. Пътувам всяка година в Сърбия и впечатленията ми са, че страната е замряла в някакъв късен юго-соц. Да, нещата не са много по-зле от тези у нас. Но (поне на мен) не ми харесват нито келнерите с мазните черни панталони, кочаните с бележки и хитрите очички, нито плескавиците, които не са нищо особено. Изуми ме текстът под снимката с месарницата: "...При "пекара" пък има ухаещи в различна форма и големина хлябове каквито човек на средна възраст не помни от детството...". Аз съм на средна възраст и имам достатъчно силни и зрели спомени от социализма, за да заявя категорично, че в детството ни не е имало "ухаещи в различна форма и големина хлябове". Авторката е живяла явно в някаква друга реалност.
И накрая - внушенията, че ние сме зле, защото сме в ЕС, а сърбите, виждате ли, ядат вкусна и чиста храна и живеят добре в някакво романтично отминало време, защото не са в ЕС, са елементарни, примитивни и абсолютно неверни. Мисля, че всеки сам може да се досети защо.
hunt
Рейтинг: 810 Неутрално[quote#33:"един"] "ухаещи в различна форма и големина хлябове". [/quote]
Аз от детството си помня само студен кисел хляб - бял и типов и то ако отидеш рано, че след това свършваше. Събота и неделя нямаше хляб. Топъл и ухаещ хляб съм ял само ако съм забравил да купя и майка ми оеси питка, щото иначе нямаше да имаме хляб
Wotsonsx
Рейтинг: 237 НеутралноДо коментар [#22] от "Dr. Erectus":
Напълно съгласен
Марко
Рейтинг: 540 Неутрално[quote#33:"един"] внушенията, че ние сме зле, защото сме в ЕС, а сърбите, виждате ли, ядат вкусна и чиста храна и живеят добре в някакво романтично отминало време, защото не са в ЕС, са елементарни, примитивни и абсолютно неверни. [/quote]
Не съм магаре;-)Да добавя и един от най-комичните елементи в статията - авторката, изживяваща се като експерт по храненето и храните, напълнои сериозно твърди, че сръбските зеленчуци били превъзходни, понеже ........не гниели.
Толкова се смях на тази глупост!.....
Dr. Erectus
Рейтинг: 409 ВеселоДо коментар [#29] от "naskom44":
Започни с тези трите: 1. Шунка - непушена, големи кръгове около ф16, на Тандем - около 14 лв/ кг във Фантастико 2. Филе Елена, на Бони, то е зеленикаво отвън, защото е с чубрица, много фирми произвеждат марката Филе Елена, но гледай за това. Почти навсякъде го има - около 30 лв/ кг. 3. Луканка - Орехите, всички те им разновидности - превъзходен суджук, сушеница и обикновена луканка. И нея съм я виждал навсякъде по веригите. Ценител съм и тези неща са избирани. Добър апетит!
EU defender
Рейтинг: 919 НеутралноДо коментар [#37] от "Dr. Erectus":
The best way to predict the future is to invent it.Точно Тандем са пълни с Е-та. "Орехите" пък се произвежда от месокомбинат собственост на Бела - властелините на джънк фууда в България. Това са ли са много вкусните и качествени храни? Ако минаваш през с. Български Извор там има един паркинг със заведение "Добревски". Встрани на паркинга има бяла барака, в която продават месо, салам, луканка, бахур, сирене, салам и т.н. Всички неща са много вкусни!
tedif
Рейтинг: 180 НеутралноВ интерес на истината:
- масата туристи пътуваха до Естония за да си напазарят от магазините на самия кораб,които се водят свободна безмитна зона и цените бяха по-ниски от тези в Естония.А сега са още *по на далавера*,защото цените в Естония скочиха;
- по пътя от граница с България до Ниш непрекъснато имаше хора по поддръжка,които метяха/!/ и чистеха/!!!/ канавките.През прохода *Шипка* е като след природно бедствие - пясък по пътното платно,надвесени клони,задръстени канавки.
Защо ли?!?
За другото не ми се коментира,защото това е една уж *разсипана* от войни страна.....
Марко
Рейтинг: 540 Неутрално"Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика. Няма нищо по-противоположно на българските тенденции от това - с никого българите не могат да се намерят в по-непримиримо положение от македонизма."
Не съм магаре;-)Само за протокола, този цитат по-горе е от Ст. Новакович, един от създателите на антибългарската политическа сръбска доктрина от края на 19, началото на 20 век. Претворена по-късно в обезбългаряването на Западните покрайнини, Ниш, подлостите след Балканската война.
Някой да може да посочи подобен антисръбски текст, подобна антисръбска българска политическа доктрина?
Та, викате - едни и същи сме със сърбите, можем да сме безкористни приятели с тях? Апропо - знае ли някой, че в Сърбия думата "българин" е натоварена с обидно значение? Че ние плашим малките деца с Торбаланеца, а сърбите - с "црнио бугарин", който ще вземе и накаже непослушните?
Каква невероятна лахуда са авторката е клакьорите й, нямам думи......
Тsonkooo
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#20] от "bobbyperu":
То и в Гърция е така. В Солун, като казват че са българи, се оглеждат, за да нямат неприятности. И бизнеса им могат да разсипят.
212
Рейтинг: 466 ВеселоДо коментар [#16] от "olivanova":
правилно сте разбрали истината+++++
интересно какво би било за българия ако ес се разпадне?!
което до 2-3 години е напълно възможно
Gabrielle
Рейтинг: 1040 ЛюбопитноЗабелязала съм, че статиите за Сърбия са добър повод за изява на комплексарини хора , които се бият шумно в гърдите какви големи националисти са , но не могат да обяснят нещо елементарно: защо ние , супер добре и правилно развиващите се по линия на всички възможни евроатлантически линии , слушкащи и покланящи се най-старателно , сме на дереджето на една държава , която двадесет години беше във войни и ембарго... Очаквам дежурното , изпълнено с претенциозни клишета включване от изживяващия се като "експерт" по бивша Югославия "Югозомби".
idiotche
Рейтинг: 631 НеутралноДо коментар [#8] от "BIG AL":
въобще не са българомразещи! много добре се държаха, при положение , че НИЕ бяхме тия, дето дадоха коридор на американците да ги бомбят!
а келнерите на нова година не свалиха усмивки от лицето си, при положение , че в заведението бяхме предимно българи! нямаше намусени като при нас, сякаш сме им виновни, че работят на нова година! НАВСЯКЪДЕ бяха много любезни и отстъпчиви! поръчките идваха страхотно бързо, въпреки, че заведенията бяха препълнени!
а при нас положението е трягично. ходихме по родопите и спряхме в мадан да хапнем. заведението беше празно, само ние. въпреки това чакахме час да ни донесат манджа от обедното меню, която трябваше да е готова!
coffeelover
Рейтинг: 352 НеутралноДо коментар [#7] от "virakocha":
И в Турция, Гърция, Сърбия, дори Македония храната е по-добра от тази при нас като качество.
Кауфланди и лидъли има и на запад, но не съм чул да са унищожили френското или немското сирене! На българина все чужденец му е виновен. А българските свръх честни производители, тези същите дето ползват палмово масло в сиренето - ги пропускаме учтиво
onufrij
Рейтинг: 357 НеутралноДокументална причина или документна причина? Те и двете граматически конструкции са идиотски, но първата, употребена в статията, ми разби сърцето.
За кухните по света и аз мога да напиша поменик с размерите на Война и Мир. Проблемът е защо тука има нещо ненаред. Виждаш дълго меню с глупости и 1000% надценка! Аре възгеч бе! Два и половина картофа за 20 ст със ситно нарязано едвазабележимо нещоси отгоре им, струват 4,50! Запечени. Ток изхабен за 4 ст.
Вина калпави по 11 лв минимално. Шишичката. Бе поне иди в Карфур и вземи едно шато за 6 лв, па тогаз ми го дай за 12. А он ми дава черга и килимчета разни.
Водката е на 300%. Преди 89 такива бяха надценките само в барове с програма, фокусник, балерини, разкрачвания и някой път и питон имаше. Сиа, сяка керемида си сложила 300%!
lara_croft
Рейтинг: 466 НеутралноСложете в сметката за обяда и 10-20 евро за сръбските катаджии, които със сигурност няма да ви пропуснат
Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.Gabrielle
Рейтинг: 1040 ЛюбопитноДо коментар [#37] от "Dr. Erectus":
"Тандем" , "Бони" и "Орехите"? Или се шегувате или представата Ви за "вкусно" е доста странна...
coffeelover
Рейтинг: 352 НеутралноДо коментар [#7] от "virakocha":
Не Кауфланд е виновен, че от 4000 защитени храни в целия ЕС, България се радва на една единствена: горно оряховския суджук. Защо не запазт луканките, сушениците, сирената, кашкавалите, млякото? Защото ако го направят ще има стриктен контрол върху съдържанието, производството, съхранението! Бай Ганю е свикнал да меша, лъже, мами и маже! И не Кауфланд му е виновен.
idiotche
Рейтинг: 631 НеутралноДо коментар [#12] от "Dr. Erectus":
и аз обичам България, ама всеки път като са ме придумвали да празнувам на заведение съм съжалявал! нито обслужването е на ниво, нито манджите и мезетата! независимо от категорията на заведението! у нас гледаш с копнеж келнера кога ще благоволи да ти обърне внимание.
1000
Рейтинг: 180 Неутрално[quote#21:"Цветна"]омразат от двете страни на границата е главно от непознаване и от прекалено забиване в учебниците и жълтите вестници.[/quote]
So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!"Прекалено забиване в учебниците". Откога това е негативно явление? Много хора тук в БГ не са и помирисвали учебник по история.
idiotche
Рейтинг: 631 НеутралноДо коментар [#37] от "Dr. Erectus":
муахахахаха! ценител бил! яж си луканка орехите и си трай тогава!
idiotche
Рейтинг: 631 НеутралноДо коментар [#47] от "lara_croft":
аз не съм имал проблем със сръбските катаджии! ако сте свикнали да паркирате на място за инвалиди, да превишавате скоростта, да минавате на червено или да не спирате на пешеходна пътека - не се сърдете на катаджиите!
в белград има ред в движението - ВСИЧКИ спират на пешеходна пътека, пресичат на зелено и ги е страх от катаджиите! няма да видиш като при нас по дондуков например пешеходците като мравки пресичат където им падне!
Dehumanizer
Рейтинг: 1441 НеутралноСкапаната и пълна с боклуци храна в България е още отпреди някой изобщо да беше чувал за веригите от супермаркети. Производителите се погрижиха за това още откакто излязоха на пазара в началото на 90-те години. Тоест веднага след появата на частните колбасарници, млекарници, хлебарници и пр. Не че в соца беше свястна, то тогава пък и я нямаше и се висеше на опашки за всичко.
«Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»Вишински
Рейтинг: 1032 НеутралноАз чат - пат ходя до Димитровград, сръбския, и мога да потвърдя, че изнесените в статията данни са верни. Зеленчуци от там не си купувам, но специално гарантирам, че млечните и месните им продукти са в пъти по-добри от нашите. Да го кажа простичко - по качество, сръбското кисело мляко е сравнимо с турското кисело мляко, у нас такива отдавна няма.
.
Относно скарата - чета тук "познавачи", че се чудели какво толкова я харесваме в Сърбия - скарата си била скара, нищо особено не било. Да им обясня: за да ядеш в България качествена скара означава единствено да си я приготвяш сам. Да си смелеш месо, да му сложиш необходимите подправки, да го оставиш да отлежи, да си го опечеш на въглени... Не че не става, но колко често го правим? А по заведнията в България качествена скара няма. В това съм категоричен, в България е невъзможно да си получиш в ресторант дори качествена пържола, възможно най-просто за приготвяне ястие. А готвеното с кайма у нас не го яжте в ресторантите, добре знаете колко е тежко, мазно и невкусно.
Така че, да ми говори някой, че и у нас сме имали такава скара - просто не го приемам. Има я само в домашни условия, на село, на барбекю - и никъде другаде.
И хлябовете им са по-добри, проверено е.
Изобщо, да са благодарни на Тито трябва. Защото, времето показа колко правилна е била идеята му за развитие на страната му (така наричания "титовизъм"
Май от разпада на Югославия спечели само Словения, загубиха всички останали.
Вишински
Рейтинг: 1032 НеутралноДо коментар [#34] от "hunt":
Ти, да ме прощаваш, в сиропиталище ли си раснал тогава, по онова време? Защото, звучиш като откъс от "Оливър Туист".
xrp43572691
Рейтинг: 1434 Весело[quote#50:"idiotche"]у нас гледаш с копнеж келнера кога ще благоволи да ти обърне внимание.[/quote]
Явно за последно си празнувал в заведение преди 1989 г.
Маргарит Пицов
Рейтинг: 581 НеутралноВъпреки войни, ембарго, полит. и иконом. изолации Сърбия е в доста добро състояние...
На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"lot49
Рейтинг: 581 НеутралноДо коментар [#58] от "duduka":
И те ще влязат в ЕС и тогава ще си платят на Германия за курвенските номера, не се притеснявай.
Всичко си идва на мястото
Tracia
Рейтинг: 1441 НеутралноКакво е това плескавица?
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mannmaria.ar
Рейтинг: 1475 Любопитно[quote#60:"VеnRus 2008"]Какво е това плескавица? [/quote]
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)И аз бих искала да зная с какво точно заслужава рекламата, която му се прави в България в последно време - миналата година видях, че по целия маршрут София-Варна има нищонезначещи за мен надписи "Имаме плескавици! "Сръбска скара" и пр.
lot49
Рейтинг: 581 НеутралноДо коментар [#61] от "Мария":
Кюфте с наднормено тегло и някакви добавки.
Вишински
Рейтинг: 1032 НеутралноДо коментар [#61] от "Мария":
Т.нар. "сръбска скара" в България няма нищо общо с оригиналната такава. Не се хващайте на рекламата.
А сръбска скара е онази скара, която се прави от месо, спазва се технологията, добавят се нужните подправки и т.н. Уж не е сложно, но в България все не умеят да правят нормална скара по заведнията.
Марко
Рейтинг: 540 Неутрално[quote#48:"Gabrielle"]Или се шегувате или представата Ви за "вкусно" е доста странна... [/quote]
Не съм магаре;-)За вкусовете не се спори. Максимата, обаче, важи само за интелигентни хора.....
Марко
Рейтинг: 540 Неутрално[quote#44:"idiotche"]въобще не са българомразещи![/quote]
Не съм магаре;-)Мдаммммм, "Камъните падат" в изпълнение на идиот, според когото българолюбието е вкусово свойство на салам.......
dragalevski
Рейтинг: 696 НеутралноЖивял съм шест години в Белград и познавам добре не само кулинарно-алкохолната страна на въпроса. Неоспорим факт е, че храната и обслужването в Сърбия винаги са били по-добри от тук. За чистотата на населените места е излишно да отварям приказка. Инфраструктурата, градоустройството, парковете и въобще цялата жизнена среда също са по-добри. И всичко това - въпреки безумните войни и похарчените милиарди! Но това е друга тема....
Марко
Рейтинг: 540 Неутрално[quote#55:"Вишински"]специ лно гарантирам, че млечните и месните им продукти са в пъти по-добри от нашите. т[/quote]
Не съм магаре;-)Уаууууу - ето го поредният истински експерт, даващ "специални" гаранции!
Комедия!.......
Да сте чували за условно наклонение? За изрази от сорта на "аз мисля, че...." или "струва ми се, че...."?
Вишински
Рейтинг: 1032 НеутралноДо коментар [#67] от "Марко":
Ти, случайно, да имаш някакъв проблем?
Толкова ли ти се струва странно, че някой може нещо да гарантира? Аз нито си мисля нещо, нито ми се струва. Аз именно гарантирам. Тоа съм и написъл. Че гарантирам.
Когато гаратнираме за нещо, с това изразяваме, че нещата са напълно поверени и на думите ни може да се вярва.
С кое от горното имаш проблем?
Или, постингите ти не служат за да изразиш мнение, а за да оригиналничиш? Чко човек тръгне да пише по форумите, за да привлича внимание към себе си, значи доста го е закъсал.
стафилокок
Рейтинг: 237 Весело"Хайде да обядваме в...Сърбия"
Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.Хайде! Кой черпи???
maria.ar
Рейтинг: 1475 ЛюбопитноДо коментар [#62] от "bobop77":
”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)До коментар [#63] от "Вишински":
Благодаря, подозирах, че е това. На мен ми послужи като мощна антиреклама - не разбрах що дири там (особено в Североизточна България).
Отделно от това - не разбирам нито толкова "Осанна, нито толкова "Разпни го" в очерка и коментарите. Най-добре е просто да бъдем информирани и да се информираме.
vlad76
Рейтинг: 860 Неутрално[quote#14:"Licho"]а и не е такава мърсотия като при нас. [/quote]
...Ами че това зависи само от нас самите..нека всички да започнем да си пазим чисто и от БГ по красива НЯМА!!!!
hunt
Рейтинг: 810 Неутрално[quote#56:"Вишински"]Ти, да ме прощаваш, в сиропиталище ли си раснал тогава, по онова време? Защото, звучиш като откъс от "Оливър Туист".[/quote]
расъл съм в 4-тия по големина град в България. Абсолутно отговорно заявявам , че при социализма НЯМАШЕ хлябовете които авторката описва. В селата беше даже още по зле.
А ти къуде си расъл? кажи една хлебарница през социализма където е имало много видове хлябове и топли, че и ароматни.
За младежите да кажа - навремето всеки град имаше един огромен хлебозавод, в който правеха хляба вечерта и сутринта го разнасяха с едни от решетка колички (естествено неопакован) по магазините, в които вече имаше опашка за хляб. Карал съм като ученик практика в такъв завод. След като приключеха с месенето, мажеха машините с грес, да не ръждясват, че били по второ направлени 9от запада купени) и да се запазят по-дълго. На следващия ден пускаха тестото и то обираше греста. Ако знаете колко грес сте изяли!!!
Вишински
Рейтинг: 1032 НеутралноДо коментар [#72] от "hunt":
Имаше ги в селските хлебарници. Във всяко едно село. Там ги ядях, през ваканциите.
Плам
Рейтинг: 122 НеутралноДо коментар [#37] от "Dr. Erectus":
Луканка Орехите във всичките й разновидности я развалиха, по едно време купувах само нея и след няколко месеца почнаха да я пълнят с всякакви боклуци и мазнотии
hunt
Рейтинг: 810 Неутрално[quote#73:"Вишински"]Имаше ги в селските хлебарници. Във всяко едно село. Там ги ядях, през ваканциите. [/quote]
И колко вида бяха тези хлябове?
В селото на моята баба имаше едни кръгли хлябове - бял и черен. Точно с кисел вкус. И като си отрежеш филия хляб, половината падаше на земята под формата на трохи.
Не ми разправяй глупости моля те. Всеки си спомня с умиление за младостта и дестството, но точно соцхляба не хвали. И в града където си живеел какъв е бил хляба тогава не казваш.
Аиде сега пак ми говори за Оливър Туист.
Гилгамеш
Рейтинг: 1326 НеутралноНай-вкусният купешки хляб, който съм ял по време на соца, и слава Богу още го има, е този от фурната до Рилския манастир. Вярно, само един вид е, но това е Хлябът. Иначе в София, в Младост 1 до пазара имаше една фурна, която продаваше нелош хляб, 2 вида, наистина с 20-30 % по скъп от този в магазина. На опашка се висеше около час. Друга добра фурна в София беше на "Аксаков". Това са ми детските спомени за хубав купешки хляб.
Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpgА иначе най-добрата скара, която съм ял през живота си, и периодично продължавам да го правя, е в хижа "Камен дел" на Витоша. То вярно че след няколко часа ходене на чист въздух по баирите и варени маратонки да ти дадат, пак ще ти се сторят вкусни, но хижарят наистина прави скарата много мераклийски. Сядаш на ръчно одялана дървена пейка под едни високи борове, мирише на смола и на хубава скара, пеят птички... Препоръчвам го на всеки софиянец или гост (съжалявам, ако е прозвучало като PR).
Вишински
Рейтинг: 1032 НеутралноДо коментар [#75] от "hunt":
Хлябовете бяха няколко вида, помня ги като форми, мисля, че бяха 2-3 вида. Черен хляб не помня да е имало, никога не съм виждал. С нож не ги режехме, бяха винаги топли, чупехме ги с ръце. Примерно, като ме пратеха за хляб, аз изяждах една трета от него, докато се върна.
А в градовете хлябовете бяха "бял", "типов", "Добруджа" и "ръжен". И пак не бяха никак лоши, ако човек идеше да си го купува сутрин беше още топъл. Да, доста вкусни си бяха.
Гилгамеш
Рейтинг: 1326 НеутралноДо коментар [#77] от "Вишински":
Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpgПриятелю, по време на соца имаше един такъв учебен предмет "практика", където учениците ходеха да бачкат по разни предприятия срещу минимално заплащане. Та една от тези ми "практики", половин година, беше в хлебозавода в Горубляне, това се води квартал на София. Та повярвай ми, дълго време, след като практиката ми беше свършила, баба ми месеше хляб вкъщи. Всеки ден. Не за друго, а защото видях как се прави.
Вишински
Рейтинг: 1032 НеутралноДо коментар [#76] от "Гилгамеш":
Разбира се, има в България и такива места, но кой знае защо са такава рядкост, че си пишем за тях по форумите, сякаш са природна забележителност.
Друго такова място, с хубава скара, е на "Рупите", до комплекса на Ванга. Като излезем от комплекса, почти веднага вдясно виждаме ламаринена постройка. Пред нея има дървени пънове, доста неудобни впрочем, покрити с покривки. Това е мястото. Много неугледно, неудобно, но пък скарата им е наистина отлична. Както си трябва, нищо не са пропуснали. И бирата им е студена, само в бутилки.
Ако някой минава от там - може да се възползва и да хапне. Струва си.
hunt
Рейтинг: 810 Неутрално[quote#78:"Гилгамеш"]Не за друго, а защото видях как се прави. [/quote]
Аз бях веднъж и ми стига. Ходих и в едни ресторанти. от тогава хотдог не ям и като видя ми се повръща.
Ти къде си ги купувал сутрин още топли? В кой град?
както виждам полека лека идваш на моето. 2-3 вида хляб. Ако улучиш на село (че е малко) и от фурната до магазина идва топъл. Ако обаче закъснееш - свършва и хляб няма.
Сега по някои села правят по същата рецепта, но ти гарантирам, че ако пробваш няма да ти се услади така. Така е устроен човек - да си спомня миналото с хубаво и да забравя лошото.
Един например ми приказваше как при соца какво месо имало по магазините. Смяяяях в залата. Даже вицове имаше за агнешкото и бай Тошо. Последните 15 години просто агнешко по магазините нямаше. Купували сме свинско с дъх на риба (от фуражите), пилета и кремвирши с дъх на антибиотици. Върха обаче беше лятото. Тогава даже кучешка радост нямаше по магазините. Майка ми е посрещала гости с консерви русенско.
Трифон Трифонов
Рейтинг: 8 НеутралноИнтересна статия. Сигурно интересът е заради близкото разстояние и ниските цени. Но да не забравяме, че там все още живеят доста българи и това допреди век беше българско землище. Дали и това не е причина за този интерес към 'западните покрайнини'?
ТрифоновGabrielle
Рейтинг: 1040 НеутралноДо коментар [#77] от "Вишински":
Имам приятели , които се занимават с хлебопроизводство. Според тях истински хляб в България през последните години не може да се произведе заради отчайващото качеството на пшеницата. Твърдят , че хлебна пшеница у нас на практика няма. В момента голяма част от производството на тази култура е съсредоточено в ръцете на мутри - крупни арендатори, които сеят само лесни за отглеждане сортове пшеница , от които обаче се получава некачествено брашно. В Македония и Сърбия обаче не е така. Оттам идва разликата във вкуса , а не от начина на месене или печене , който на Балканите си е един и същ.
Virgin
Рейтинг: 975 НеутралноЗа хляба не знам, не съм пробвал сръбски хляб освен едни питки които бяха много вкусни. Чувал съм от много места че в България хлябът не струва.
В Сърбия прави впечатление броят на "пекарите". Признавам - бюреците им са много вкусни. Както казах вече плескавиците изобщо не ме впечатляват, но бюреците ги признавам - между другото един от популярните варианти е с месо.
За млечните продукти - имат един вариант на киселото мляко който е популярен като "течен йогурт". Струва си да се пробва /особенно с бюрек/. Също така и плодовите млека за пиене с парченца плодове. Фирмите са 3 - Imlek, Mlekara Subotica /страхотен "течен йогурт"/ и хърватската Dukat.
Ракията разбира се е едно от нещата които трябва да си купите - независимо дали е сливова, крушова или дюлева. Изненадах се че крушовицата е популярна почти колкото сливовицата. Виж, гроздова май нямат много и разчитат на вноса от Македония. Която пък лично за мен не е нищо интересно.
Елена Ангелова
Рейтинг: 1032 НеутралноКупон е. Ретро, ама с кефче.
ЕленаDr. Erectus
Рейтинг: 409 ВеселоДо коментар [#38] от "virakocha": Да, този мини месарски комбинат го знам
. Колегата питаше за веригите магазини.
pompi33
Рейтинг: 638 НеутралноДо коментар [#82] от "Gabrielle":
Точно така всички садят фуражна пшеница, а взимат субсидии за хлебна затова не става хляб. А за препаратите, с които го третират е нещо страшно. Един приятел е земеделски производител и казва така: Като знам с какво пръскам ме е страх да си купя хляб......
Dr. Erectus
Рейтинг: 409 ВеселоДо коментар [#48] от "Gabrielle": Габи, и натеб да отговоря - колегата питаше за супермаркети. Ами това са добрите неща в супермаркетите, да. Ям предимно месо и това е моят вкус, не държа твоя да е същия. Не сме обсъждали домашни мезета, въпреки, че се снабдявам и с такива от Самоков.
pompi33
Рейтинг: 638 НеутралноДо коментар [#72] от "hunt":
Това че ти не си ял не значи, че не е имало. По селата хляба беше страхотен.
Dr. Erectus
Рейтинг: 409 ВеселоДо коментар [#50] от "idiotche": Да те заведа аз на местата, които ходя, тогава - в планината под големи дървета до реката на 1300 м надморска височина (т.е. колкото Боровец) на южните склонове на Рила, с невероятна гледка към Пирин, широка поляна с коне, които можеш да яздиш чак до билото на планината и да стигнеш до Рилски манастир, печено агне, капама, мезета от домашните изби, вино +, ракия ++..
. А колегата питаше за веригите магазини.
Десен
Рейтинг: 1441 НеутралноИмах клиент които отиде в Суботица. Премести се човека.
Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.Всичко премести - бизнес, семейство, къща, дори и родителите си и на тях взе отделна къща. А чисти, етнически българи бяха, от Радомирско.
Сега втори се чуди дали да не мести там че над 50% от поръчките му идват от сръбско.
Сърбия е много добра страна, дори и след война, дори и за живеене, не само за кратковременно пътуване. Съседите ти малко ще те гледат накриво ако се представиш като шовинистичен българин, но те така си гледат и шовинистичните сърби, а в България така си гледат по принцип.
За Софиянци източна Сърбия по познати като запоадните покрайнини са си редовна и добра дестинация. Браво на Дневник и на авторката че се опитват да я популяризират. Чест им прави на фона на комерсиализираните русляшки фирми заливащи туроператорския ни пазар с дестинациите си до Кипър и Истанбул.
EU defender
Рейтинг: 919 НеутралноДо коментар [#72] от "hunt":
The best way to predict the future is to invent it.В селата имаше много вкусен хляб - селски, ръчен. Скоро ядох такъв хляб в село в еленския балкан - Руховци. В съседното село има пекарна, където хляба се меси ръчно - коритото е точно пред витрината на пекарната. Купих два хляба - докато се върнах изядох 1/3 от единия.
Не мога да разбера хейта ти за хляба през соца - да, тогава имаше много вкусен хляб!!! Сега има голямо разнообразие, но хляба е с вкус на дунапрен!
Николай Николов
Рейтинг: 918 НеутралноХа, няколко вида хляб по соца???
Хлябът биваше "ръчен" и "заводски". Заводският беше бял "Стара Загора", "Добруджа" - с резки отгоре и типов. Имаше чат пат ръжени хлебчета и чат пат симидчета по фурните. А ръчният хляб беше само един вид, с истинска дебела кора.
За избор изобщо дума не можеше да става. Купуваш от който има там, където си. На село заводски хляб нямаше, караха "ръчен" от фурната, която обслужваше няколко села. И го "мешаха" твърд с мек, че да няма сърдити.
dissident
Рейтинг: 411 Неутрално"За сравнение до Ниш няма и 200 км." За сравнение от къде?
От София до Ниш е 162км. Толкова е и обратният път.
един
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#43] от "Gabrielle":
За щастие, през последните години това се изживява, най-вече заради драматичните промени в стандарта на живот, територията на обитание и самочувствието на сърбите. А и поколенията се сменят, което също е добре.
Уважаема Габриеле, моите наблюдения са доста по-различни - критичните коментари спрямо Сърбия на наречените от Вас "комплексарани хора" са рядкост и са доста меки, сравнени с начина, по който нашите съседи коментират българите. "Черни", "татари" (в Македония също се използва), "крадливи", "нечистоплътни", "диви" и "глупави" са стандартни определения за българи. Не че няма доста верни неща в това, но точно сърбите едва ли имат толкова основания да показват чувство на превъзходство. Сръбската арогантност спрямо българите не е от вчера, а от десетилетия и можеше да бъде изпитана както на ниво сблъсък с институции (полиция, гранични власти и т.н.), така и на ниво колеги и съвместна работа. Имам богат личен опит и в двете посоки
Относно втората част на коментара Ви: "...защо ние , супер добре и правилно развиващите се по линия на всички възможни евроатлантически линии , слушкащи и покланящи се най-старателно..." и т.н., мога само да кажа, че ако наистина се развивахме "добре и правилно по всички евроатлантически линии" сравнението със Сърбия щеше да е категорично в наша полза. Примери много: Словакия, Чехия, Естония, Словения и т.н. Та дори и Хърватска, която също мина през война и тепърва ще влиза в ЕС... Сравнете тези държави с любимата Ви Сърбия, защото те много по-стриктно от нас следват принципите на ЕС и не клинчат от тях.
dissident
Рейтинг: 411 НеутралноДо коментар [#92] от "nick_wolf1":
Сега не е много по-добре. Въпреки че българина яде хляб, хляба който се продава в България е под всякаква критика.
Тишо
Рейтинг: 688 НеутралноАвторката май се е подмокрила докато е писала статията. На някои от коментиращите пък са им виновни Лидълите. Аз пък бих казал, че сме си виновни самите ние, защото сме непретенциозни и позволяваме да ни тъпчат. С охота си купуваме нитратните зеленчуци, боклучивите салами и изгнилите плодове. В София също има хубаво мляко и истински хляб, ама трябва и да си замъкнеш задника до съответното място за да си ги закупиш, вместо да ядеш дюнер от мимас.
****
Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.
idiotche
Рейтинг: 631 Неутрално[quote#57:"Митридат"]Явно за последно си празнувал в заведение преди 1989 г. [/quote]
напротив, през последните 4-5 години два пъти ме принуждават да ходя на заведение на нова година! аз лично предпочитам заведение, ама да е извън софия , да е механа!много добре си прекарахме на добринище, в троян!
idiotche
Рейтинг: 631 НеутралноДо коментар [#65] от "Марко":
яж си саламите и не ме занимавай с глупости! вместо да ми философстваш - да се беше разходил да видиш! акъл от домошари-философи не ща!
idiotche
Рейтинг: 631 НеутралноДо коментар [#89] от "Dr. Erectus":
аре спри да ми копираш разни пътеводители! обикалям по планините , от януари навъртях 10000км! тая година ходих на враца, троян, златоград, девин, смолян, пампорово, кюстендил и околните им планини! това с домашнопроготвените сирена, кашкавали и салами отдавна умря! много рядко ще намериш някой да прави! и защо да го прави като на магазина има?! цитат на мой приятел от банско! красотата на нашата страна я знам, затова я обичам! друг е въпроса за матреяла!