На гурме по вода

На гурме по вода

На гурме по вода
Associated Press
Круизът е прекалено скъпо удоволствие за мен. По-добре на круиз някъде наблизо в Европа. Лятото е най-подходящото време за морско пътешествие. Каютата с балкон е излишен лукс. Най-добре е да се резервира онлайн.

Ако искате да знаете кое от тези твърдения е вярно/невярно и защо и кой круиз си заслужава и какво да направите, за да си го позволите - заедно ще търсим отговор веднъж месечно заедно с Българското круиз общество. През февруари започнахме от началото - какво да знаем, преди да се качим на големия кораб. Разказахме през март какви са особеностите на речните круизи. И после как се наема яхта, колко струва, кои посоки да се хванат.
Днес предлагаме пътешествие с цел... хранене. Не че на круизите не предлагат богато разнообразие от гастрономически изкушения, но има такива пътешествия, които изцяло се въртят около този въпрос.
Гурме, което като цяло звучи доста надуто и претенциозно, е френската дума за гастроном. Човек, който си угажда с хубава храна. С днешна дата е синоним на изтънчена кухня, в която внимателно се подбират съставките и се приготвят по приятен за очите и стомаха начин. 
По принцип в круизите, които са в първокласния и ултралукс сегмента, храната е тип гурме, разказва Илиян Иванов от Българското круиз общество. Напоследък обаче основно английски и американски компании предлагат специализирани хранителни пътешествия по море. 
На гурме по вода
Associated Press
Всяко ястие се приготвя персонално, няма масово производство на храна. Това включва и презентация на храната пред поръчалите я.
Обичайно круизните линии канят известен готвач на борда си, който да демонстрира умения, а и да забавлява аудиторията. 
Например Oceania Cruises имат договор с Жак Пепен, който е един от топ готвачите в света. Той подготвя менюто за всички кораби на компанията. Това не е елементарна дейност, както може би изглежда на пръв поглед. Защото при гурмето се използват основно деликатеси и като цяло продукти с малка трайност. Осигуряването им в подходящ вид при морско пътешествие е истинско предизвикателство.
На гурме по вода
Associated Press
Освен това топ готвачът показва готварските си умения пред избралите круизи, или foodies, както ги наричат в САЩ - хората, за които най-важният елемент от плаването е кухнята.
Друга компания - Crystal Cruises, пък работи със собственика на ресторантите Nobu, наречен Matsuhisa. Това е верига ултра скъпи ресторанти, в която кухнята е невъобразима фантазия при комбинацията на продуктите, разказват опитвали я.
Друго специфично забавление за гостите на такива круизи е да слязат на избраното пристанище заедно с готвача и да участват в подбора на продукти, в приготвянето на които по-късно ще участват. 
 
Гурме кухнята на корабите се оказва, че е доста по-добра от тази, която се предлага във високата категория заведения на сушата, казва Илиян.
На гурме по вода
Associated Press
Разликата е още по-голяма при сравнение с круизите като цяло, тъй като заради намалелия броя пътници в резултат на кризата конкуренцията при тях е ожесточена. Това води до нуждата от свиване на разходите, които често са тъкмо за сметка на храната. Избират се по-евтини и по-малко видове продукти. Тези процеси не засягат специализираните ресторанти, от които се очаква високо качество и при стандартните круизи. 
При пътешествията на тема гурме слизането на брега за допълнителни екскурзии е свързано с посещението на бутикови изби и дегустация на вина, пекарни, сладкарски работилници или места, където се произвежда зехтин - все свързани с доброто качество храна места. 
Естествено маршрутите на тези круизи нямат общо с клишетата, а цените са в най-високия сегмент. Това обяснява защо пътниците не се хранят на две смени, а когато си поискат. Марковите вина пък са включени в цената на пътешествието, а не се заплащат допълнително. 
Добрата новина е, че хората, които са клиенти на стандартни круиз линии, също могат да се докоснат до гурме кухнята, при това на цени, по-ниски от тези на сушата, посочва Илиян. Сумата на това удоволствие е 20-30 евро на човек, без да са включени напитките и бакшишът.  
На гурме по вода
Associated Press