Тази бутилка коняк от избата "Реми Мартен" (Remy Martin) е снимана на 8 октомври и със сигурност може да бъде обявена за класическо произведение в жанра "заснемане на преходни ценности". При цена 2500 евро за бутилка от марката "Луи ХІІІ" дори снимката е ценност. След спада на продажбите през 2008 - 2009 г., търсенето на луксозния коняк се възстановява благодарение на растящия китайски пазар, коментира "Ройтерс". Истинският френски коняк отлежава в дъбови бъчви в избата "Реми Мартен". Тя е основана от 1724 от млад лозар, дал името си на прочутата винарска къща. Колекцията на дестилерията предлага уникални напитки като този отлежал коняк, специално белязан с буквите XO (extra old). Двете букви означават, че стареенето е продължило поне 6 години. Кентавърът се появява за първи път върху етикетите на марката през 1874 г. като символ на връзката между човека и природата. Как конякът да се сипва в чаша е една от тайните на занаята. Дъбовите бъчви нямат чет... Мисълта за кехлибареното течно злато в тях е предизвикателство за всички сетива. Ето как изглежда отвън "мазата" на дядо Реми Мартен. На тази дъска майсторите - производители чертаят своите тайни магични знаци, както са правели и дедите им. През 1738 г. крал Луи XV дава на Реми Мартен изключителното право да засади нови лозя въпреки наложената през 1731 г. забрана. Първият Rémy Martin Grand Champagne коняк е пуснат на пазара сто години по-късно - през 1830 г. А след още близо век - през 1927 г. на пазара излиза Rémy Martin VSOP и има моментален успех. През 1937 г. избата става официален доставчик Европейските кралски дворове. От време на време конякът обича да се превърта докато майсторът бавно търкаля тежката дъбова бъчва по пода на подземието. После се чудим как и откъде ни е дошло. Питието отпочива зад заключени с девет катинара тежки метални врати. Плисък, цвят, блясък, ухание... Всички сетива са изострени. Предстои вкус. Винарната е отворена за посетители от средата на април до края на септември като продължителността на обиколките е час и половина. При специални резервации с дегустация престоят е 2 часа. Работник показва нагледно каква трябва да е формата на чашата, до каква степен да е напълнена и как трябва да я държим, за да се докоснем до тайнството. Без думи.