Компасът на винения турист
В книгата си "Как да пътуваме зад граница" знаменитият Джеръм К. Джеръм пише, че обществото е достигнало една идеална форма на социализъм. Английският хуморист няма предвид социализма от XX век, а този, който му е създал всякакви удобства да пътува – някой е построил релси, вагони, написал е пътеводители за ориентир, поставил го е в удобно положение и от него се изисква срещу скромна сума да седне удобно и да се понесе на приятен воаяж из Европа.
Подобна услуга на винолюбивото общество са направили двамата създатели на "ВиноЗона" Петър Василев и Христо Вълев – виноводител. По-точно – избоводител. В малката книжка "Винени маршрути" ще намерите описание на 60 български изби и пътя към тях. Извадката не е представителна и няма за цел нито да подбере най-добрите от най-добрите, нито да ограничи желанието за откриване на нови места с 60 маршрута.
Това е изборът на авторите от всички винени места, които са посетили в продължение на повече от година. Някои от посещенията им не са заслужили включване в пътеводителя – главната причина е недотам добрата им продукция. Вълев и Василев имат скромното самочувствие, че са преминали ако не през всички интересни изби на България, то поне през по-голяма част от тях.

В книгата няма обичайните сомелиерски описания на вината, разказано е стегнато само за най-известните марки и сортовете, произвеждани в избата. Всеки пътешественик може сам да опита дъха на дъбови бъчви, ванилия, плодове и всяко индивидуално усещане за небцето си от всяка една изба.
"Успяхме да обиколим и опознаем всички винени региони на България, срещнахме се с десетки винари, научихме много и сега бихме искали да го споделим с вас", разказват двамата автори. Определят критериите си за включване така: "български изби, които притежават подходящи условия за посрещане на посетители и имат позитивно отношение към винения туризъм." Първият български пътеводител за винен туризъм включва и практична информация – контакти на съответната изба, работно време за дегустации и покупка на вино, близки забележителности. Всеки регион от пътеводителя е представен с описание на характерни за него вина и сортове лозя и кратък списък на най-важните забележителности.

Единственият български регион, от който няма представена избра, е този около София, който не е лозаро-винарска област. Най-много са избите в Западна Тракия и Родопи и Долината на Струма. Избите в Северна България не са много като брой, но в тези области може да откриете наистина уникални места – като например винопроизводството в пещера "Магурата" и люлката на винения туризъм в България (по определението на авторите) - "Винпром Лясковец" - двете места с може би най-известните пенливи вина в страната.
За по-лесно планиране в пътеводителя България е разделена на няколко лозаро-винарски области. Северната част на страната обединява регион Северозапад, Дунавска равнина и Северно Черноморие. На юг от Стара планина са Южно Черноморие, Сакар и Източни Родопи, Източна Тракия, Розова долина, Западна Тракия и Родопи, Долината на Струма.