Фотогалерия: Пушената риба на кралското езеро

Michael Dalder

Фотогалерия: Пушената риба на кралското езеро

  • Томас Аморт е рибар от трето поколение и упражнява занаята си в бистрите води на езерото Кьонигзее, Бавария. Прочутото "кралско" езеро се намира на 603 м надморска височина в резервата "Бертесгаден".
    Томас Аморт е рибар от трето поколение и упражнява занаята си в бистрите води на езерото Кьонигзее, Бавария. Прочутото "кралско" езеро се намира на 603 м надморска височина в резервата "Бертесгаден".
  • Аморт е един от малцината, които умеят да приготвят пушената риба Schwarzreiter така, както е поднасяна някога в баварския кралски двор.
    Аморт е един от малцината, които умеят да приготвят пушената риба Schwarzreiter така, както е поднасяна някога в баварския кралски двор.
  • За местния деликатес се използва риба от семейството на сьомгата (salvelinus).
    За местния деликатес се използва риба от семейството на сьомгата (salvelinus).
  • Има исторически сведения, че рибарите са я ловили във водите на Кьонигзее още през 12 век.
    Има исторически сведения, че рибарите са я ловили във водите на Кьонигзее още през 12 век.
  • През 1160 г. пратка Schwarzreiter е била изпратена на Фридрих Барбароса докато воювал в Северна Италия.
    През 1160 г. пратка Schwarzreiter е била изпратена на Фридрих Барбароса докато воювал в Северна Италия.
  • Аморт използва същите техники, каквито са прилагали дедите му преди 400 години. Известно е например, че през 1508 г. местното абатство е назначило на щат един рибар и двама калфи, които са се грижели за разнообразяването на менюто на монасите през 150-те дни пости, които им се събирали.
    Аморт използва същите техники, каквито са прилагали дедите му преди 400 години. Известно е например, че през 1508 г. местното абатство е назначило на щат един рибар и двама калфи, които са се грижели за разнообразяването на менюто на монасите през 150-те дни пости, които им се събирали.
  • След като се почисти, рибата се осолява и оставя да престои 12 часа. След това се измива и разтваря с помощта на лешникови клечки. Едва след това започва процесът на опушването.
    След като се почисти, рибата се осолява и оставя да престои 12 часа. След това се измива и разтваря с помощта на лешникови клечки. Едва след това започва процесът на опушването.
  • Опушването продължава 4 часа върху дървена скара.
    Опушването продължава 4 часа върху дървена скара.
  • Пушекът трябва да е непременно от горенето на букова дървесина, гласи официалната версия. По думите на майстора обаче, за да се постигне желаният вкус, трябва да се добавят ясенови и кленови съчки.
    Пушекът трябва да е непременно от горенето на букова дървесина, гласи официалната версия. По думите на майстора обаче, за да се постигне желаният вкус, трябва да се добавят ясенови и кленови съчки.
  • Процесът се осъществява на открит огън.
    Процесът се осъществява на открит огън.
  • Друга тънкост на технологията е, че обръщането на рибите става само веднъж - в края на втория час.
    Друга тънкост на технологията е, че обръщането на рибите става само веднъж - в края на втория час.
  • Занаятът на Томас Армот е обявен за част от културното наследство на региона.
    Занаятът на Томас Армот е обявен за част от културното наследство на региона.
  • Той го е наследил от баща си и от дядо си по майчина линия и е положил специален изпит за майстор пред Занаятчийската камара.
    Той го е наследил от баща си и от дядо си по майчина линия и е положил специален изпит за майстор пред Занаятчийската камара.
  • Първата пушена риба е готова за консумация още през септември. Най-голямата риба, хваната в Кьонигзее, е 27.5 килограмова пъстърва. Постижението е от 1976 г. Дължината на рибата е 80 см и се предполага, че е била 12- годишна. Тя е препарирана и изложена в рибарската хижа на Томас.
    Първата пушена риба е готова за консумация още през септември. Най-голямата риба, хваната в Кьонигзее, е  27.5 килограмова пъстърва. Постижението е от 1976 г. Дължината на рибата е 80 см и се предполага, че е била 12- годишна. Тя е препарирана и изложена в рибарската хижа на Томас.
  • Зимните вечери са за най-приятната част - дегустацията. Рибата Schwarzreiter се поднася обикновено върху дървена подложка с филия черен хляб.
    Зимните вечери са за най-приятната част - дегустацията. Рибата Schwarzreiter се поднася обикновено върху дървена подложка с филия черен хляб.
  • Посетителите на природния парк могат да си купят от деликатеса, а също и да участват в риболова. Управата на резервата определя в началото на годината дати за излетите (по една - две на месец). В групите се събират по 24 човека, а екскурзията продължава от 18.30 часа до 21.30 ч. като част от програмата е и посещение на рибеното стопанство на Армот.
    Посетителите на природния парк могат да си купят от деликатеса, а също и да участват в риболова. Управата на резервата определя в началото на годината дати за излетите (по една - две на месец). В групите се събират по 24 човека, а екскурзията продължава от 18.30 часа до 21.30 ч. като част от програмата е и посещение на рибеното стопанство на Армот.
  • Към полуостров Св. Бартоломей, където освен световно известната барокова църква, чийто покровител е светецът, се намира хижата и стопанството, управлявано от Аморт с всичките приспособления за приготвянето на местния деликатес и с гостилницата, където може да бъде опитан.
    Към полуостров Св. Бартоломей, където освен световно известната барокова църква, чийто покровител е светецът, се намира хижата и стопанството, управлявано от Аморт с всичките приспособления за приготвянето на местния деликатес и с гостилницата, където може да бъде опитан.<br />
  • Планинското езеро се намира в резервата "Бертесгаден" в баварските Алпи. Екотуризмът се е зародил тук още преди 100 години. Най-голямата дълбочина на Кьонигзее е 190 м, а дължината между двете най-отдалечени точки - 8 км.
    Планинското езеро се намира в резервата "Бертесгаден" в баварските Алпи. Екотуризмът се е зародил тук още преди 100 години. Най-голямата дълбочина на Кьонигзее е 190 м, а дължината между двете най-отдалечени точки - 8 км.
  • Преди век баварският принц-регент Леополд заменя старата флота с нова, снабдена с електрически мотори. Оттогава всички плавателни съдове в Кьонигзее са "еко" - не отделят вредни за околната среда емисии и са много тихи.
    Преди век баварският принц-регент Леополд заменя старата флота с нова, снабдена с електрически мотори. Оттогава всички плавателни съдове в Кьонигзее са "еко" - не отделят вредни за околната среда емисии и са много тихи.