Томас Аморт е рибар от трето поколение и упражнява занаята си в бистрите води на езерото Кьонигзее, Бавария. Прочутото "кралско" езеро се намира на 603 м надморска височина в резервата "Бертесгаден". Аморт е един от малцината, които умеят да приготвят пушената риба Schwarzreiter така, както е поднасяна някога в баварския кралски двор. За местния деликатес се използва риба от семейството на сьомгата (salvelinus). Има исторически сведения, че рибарите са я ловили във водите на Кьонигзее още през 12 век. През 1160 г. пратка Schwarzreiter е била изпратена на Фридрих Барбароса докато воювал в Северна Италия. Аморт използва същите техники, каквито са прилагали дедите му преди 400 години. Известно е например, че през 1508 г. местното абатство е назначило на щат един рибар и двама калфи, които са се грижели за разнообразяването на менюто на монасите през 150-те дни пости, които им се събирали. След като се почисти, рибата се осолява и оставя да престои 12 часа. След това се измива и разтваря с помощта на лешникови клечки. Едва след това започва процесът на опушването. Опушването продължава 4 часа върху дървена скара. Пушекът трябва да е непременно от горенето на букова дървесина, гласи официалната версия. По думите на майстора обаче, за да се постигне желаният вкус, трябва да се добавят ясенови и кленови съчки. Процесът се осъществява на открит огън. Друга тънкост на технологията е, че обръщането на рибите става само веднъж - в края на втория час. Занаятът на Томас Армот е обявен за част от културното наследство на региона. Той го е наследил от баща си и от дядо си по майчина линия и е положил специален изпит за майстор пред Занаятчийската камара. Първата пушена риба е готова за консумация още през септември. Най-голямата риба, хваната в Кьонигзее, е 27.5 килограмова пъстърва. Постижението е от 1976 г. Дължината на рибата е 80 см и се предполага, че е била 12- годишна. Тя е препарирана и изложена в рибарската хижа на Томас. Зимните вечери са за най-приятната част - дегустацията. Рибата Schwarzreiter се поднася обикновено върху дървена подложка с филия черен хляб. Посетителите на природния парк могат да си купят от деликатеса, а също и да участват в риболова. Управата на резервата определя в началото на годината дати за излетите (по една - две на месец). В групите се събират по 24 човека, а екскурзията продължава от 18.30 часа до 21.30 ч. като част от програмата е и посещение на рибеното стопанство на Армот. Към полуостров Св. Бартоломей, където освен световно известната барокова църква, чийто покровител е светецът, се намира хижата и стопанството, управлявано от Аморт с всичките приспособления за приготвянето на местния деликатес и с гостилницата, където може да бъде опитан. Планинското езеро се намира в резервата "Бертесгаден" в баварските Алпи. Екотуризмът се е зародил тук още преди 100 години. Най-голямата дълбочина на Кьонигзее е 190 м, а дължината между двете най-отдалечени точки - 8 км. Преди век баварският принц-регент Леополд заменя старата флота с нова, снабдена с електрически мотори. Оттогава всички плавателни съдове в Кьонигзее са "еко" - не отделят вредни за околната среда емисии и са много тихи.