За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
izabell
Рейтинг: 1197 НеутралноГордост за България са такива учени като д-р Григоров.Дано неговото откритие съхрани и това българско село.
Митев
Рейтинг: 785 НеутралноГордеем се не само с българския бацил, а и с неговия откривател, който също е българин, заквасен със същия бацил. А вече правим и музей на българския бацил и откривателя му, защото нито бацила остана в България, нито откривателят му е вече сред нас, оцелелите.
dj x2805
Рейтинг: 112 НеутралноТой открил лактобсацилус, а в днешно време не искат да го използват... , че правило млякото кисело...
www.soundcloud.com/x2805Нефертити
Рейтинг: 1320 ЛюбопитноМлечнокиселата бактерия "бацилус булгарикус" използва ли се още в България?!
Предразсъдъците са за ограничените.ijj
Рейтинг: 688 НеутралноДо коментар [#4] от "Нефертити":
Доколкото знам, част от производителите на кисело мляко я използват. Освен това има и износ.
subaru
Рейтинг: 364 НеутралноВирусът е "лактобацилус булгарикус", за да бъдем точни. Ако беше в САЩ щяха да направят и увеселителен парк, и да организират всяка година международен конгрес посветен на темата. Браво на роднините, че са се сетили. Държавата спи в триците.
ijj
Рейтинг: 688 Неутралноhttp://bg.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_delbrue ckii_subsp._bulgaricus
lout66
Рейтинг: 194 НеутралноДо коментар [#3] от "x2805":
До коментар [#4] от "Нефертити":
Използва се от една единствена фирма. Не че българското кисело мляко не се харесва на потребителите ,за бацила трябва да се плаща и затова е по лесно да намериш кисело мляко в Япония, Корея или Китай отколкото в България.
А на другите производители трябва да се забрани да изписват на опаковките си кисело мляко ,защото това е някакъв млечен продукт но не и българско кисело мляко.
Без коз
Рейтинг: 570 Неутрално"Д-р Григоров не е оставил поколение." %BC%D0%B5%D0%BD_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1% 80%D0%BE%D0%B2
Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !А?!
Тука друго пише!
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0
dnevnikar
Рейтинг: 3498 НеутралноБраво на българския откривател и на реализираната
допринася за сладникаво кисело мляко,
инициатива за такъв музей.
А вие, x2805, разтягате локуми.
Виждал съм в големи магазини в САЩ марково кисело мляко
(Данон или друго), на кутиите изписани съставки,
вкл. лактобацилус булгарикус.
Чел съм (другаде), че има 2 различни вида млечен бацилус булгарикус.
Единият ("лакто"
другият за "автентично кисело",
а комбинирани в различни пропорции - според зависи.
До коментар [#3] от "x2805":
Той открил лактобсацилус, а в днешно време не искат да го използват... , че правило млякото кисело...
"Родната къща на откривателя на млечнокиселата бактерия "бацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров в трънското село Студен извор е отворена за посетители, напомня БТА."
dnevnikar
Рейтинг: 3498 НеутралноКои са тези другите?
Има разни които пишата Йогърт, и то на Латиница.
Други пишат на Грчки.
Трети...
Има ли база за параноя?
Аааа... Македони... Сърби... Чахкини... Русские?...
До коментар [#8] от "lout66":
А на другите производители трябва да се забрани да изписват
на опаковките си кисело мляко ,
защото това е някакъв млечен продукт но не и българско кисело мляко.
Евгений Колев
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#6] от "subaru":
има сериозна разлика между бактерия и вирус. Едното няма клетъчно ядро, на Вас оставям да проверите кое
не баш вирус
lout66
Рейтинг: 194 НеутралноДо коментар [#11] от "dnevnikar":
Не знам дали имам право да назова производителя , но за по сигурно провери кой произвежда бацила и ще разбереш сам.
Преди години четох че бацила се продава в много страни в света но никои от българските производители не го купува .
subaru
Рейтинг: 364 НеутралноДо коментар [#12] от "minormal":
Прав сте абсолютно. Грешката е неволна! Благодаря за поправката!
calypso
Рейтинг: 157 НеутралноВсеки може да си подкваси мляко, нищо по просто и по лесно от това няма
. За целта трябва мляко, две лъжици кис. мляко (може от магазина, стига да е по БДС). Ако млякото е селско, още по-добре. При това когато се подкваси, всички болестотворни микроорганизми (ако ги има), се унищожават. А, и да се подкваси в глинен съд. Ммм...
dj x2805
Рейтинг: 112 НеутралноДо коментар [#8] от "lout66":
www.soundcloud.com/x2805Е това имах и аз предвид. Понеже намират по-евтино френска и други закваски си купуват тях... Лактобацилус в Япония...
Baj Tanas
Рейтинг: 426 Неутрално[quote#0:"Дневник"] Д-р Григоров не е оставил поколение. [/quote]
g.html
Ало, Дневник, тука друго пише: "Той сключва брак с жена от Трън на име Дарина. Раждат им се четири сина."
http://comenius.hristo-yassenov.com/sg_biography_b
dissident
Рейтинг: 375 НеутралноНе зная дали е било така навсякъде из България, но в този район преди години:
Когато се издои овца, коза или крава, мялкото се налива в голяма глинена делва докато е още топло. Всеки ден се долива и се черпи от млякото за консумация. Млякото не се разваля, но от бактерията се променя и запазва. По естествен път млякото се преобразува в "кисело мляко".