Заповядайте на вечеря в ресторанта ми в...хола

Заповядайте на вечеря в ресторанта ми в...хола

La Isabela
La Isabela
Следвайте главния път, пребройте три светофара и завийте наляво при третия. Там ще попаднете на охранителен пост.
"Къщата е в синьо и бяло, за да стигнете до входа, трябва да минете през паркинга. Не казвайте на гардовете, че идвате в Ciboulette Prive, а че сте на частно посещение".
Такива инструкциите по мейла получават желаещите да посетят конкретен ресторант в Каракас, за съществуването на който властите не подозират.
Заведение в хола е иновация на кубинците от 90-те години на миналия век, сега практиката набира скорост във Венецуела. В Каракас това е начин за ресторантьорите да оцелеят в кризата, обхванала страната, корупцията и престъпността, пише "Ройтерс".
Главните готвачи и собственици се оплакват, че да движиш легален ресторант на печалба е изключително проблематично, тъй като правителството слага таван на цените въпреки растящата непрекъснато инфлация, а подкупът е единственият начин да се сдобиеш с всичките разрешителни за нормален срок.
La Isabela - ресторантът в дома на Едуардо Морено.<br />
Reuters
La Isabela - ресторантът в дома на Едуардо Морено.
В допълнение престъпността превръща вечерята в частно и охранявано събитие докато постоянният недостиг на основни хранителни продукти прави трудно да се поддържа определено меню.
Така че частните вечери дават възможност на готвачите да бъдат доста гъвкави и което е най-важно да очакват по-малко критики.
"Никой не знае къде се намираме докато не му съобщим. Това е нелегален ресторант", признава Ана, 24-годишен шеф готвач в Ciboulette Prive. Намира се в един от богаташките квартали на Каракас.
Заведението отваря през октомври и може да поеме 16 клиенти едновременно, чиито места са разположени под клоните на манго.
Цената е 3 хил. боливара на човек, или око 7 долара по черния курс на обмяна, 475 долара, ако се гледа официалния курс.
В боливари сумата се получава с две седмици работа на най-ниската надница, което прави подобни вечери непосилни за средния венецуелец, който отгоре на всичкото няма достъп до долари и за който дори простите храни вече се превръщат в спомен.
Продължава опашките под горещото слънце часове наред, за да си купиш основни продукти като брашно, пиле или мляко докато инфлацията изяжда парите, което лишава хората от възможност да излизат вечер, а да не говорим за големи покупки или пътешествия.
"Венецела е сигурно най-трудното място да се развива гастрономия", казва 21-годишен собственик на такъв таен ресторант, който е и студент по бизнес администрация в университета в Каракас.
През последната година половин дузина такива ресторанти изникват в столицата на Венецуела, повечето от които се рекламират от уста на уста, телефонни обаждания до собствениците или чрез социалните мрежи.
Те стават все по-популярни сред богатите местни и сред чужденците, които искат да опитват нови храни, да видят най-новото в кухнята или да излязат от добре познатия кръговрат на висококласните официални ресторанти.
"Готвачите често предприемат все по-креативни рискове, така че клиентите им да се насладят на оригинален мус, вкусно изпечени меса както и на плодове и зеленчуци, които е трудно да намериш по магазините", казва дипломат от западноевропейска страна, който често се храни в нелегални ресторнати.
Засега официалните властит във Венецуела не коментират случващото се, но се знае, че техни представители също са гости на подобни заведения.
Ресторантьорът Едуардо Морено.<br />
Ресторантьорът Едуардо Морено.
Собственикът на Ciboulette Prive Емилиано часове наред обикаля доставчици и магазини, за да се сдобие с продукти, тъй като те са дефицитни особено през последните две години в ударената от рецесията страна.
Наскоро той успява да купи телешко за 1660 боливара за килограм при положение, че шест месеца по-рано е платил за същото 600. Официалната годишна инфлация в страната миналата година е 60 процента и се очаква да достигне трицифрена стойност през 2015 г.
Клиентите на тези заведения са свикнали да виждат менютата, покрити с драсканици заради често менящите се цени на ястията.
Някои от заведенията искат да се плаща в щатски долари, с което нарушават законите, но така следват курса на чуждата валута на черния пазар.
Едуардо Морено, ресторантьор в дома си.<br />
Едуардо Морено, ресторантьор в дома си.
"Преди девет години осъзнах, че ситуацията тук ще се влошава много", казва 53-годишният Едуардо Морено, който също има нелегален ресторант - Isabela. Той се смята за основателят на нелегалните вечери.
При него вечерята излиза по 55 долара на човек, което я прави недостъпна за хора, които не си изкарват заплатата в чужда валута. Тази сума се равнява на тримесечната заплата на местните, които работят на минимална надница.
Морено изпраща менюто си всяка седмица по мейл на група редовни клиенти. За да осигури обещаната храна Морено пътува в чужбина всеки две седмици.
"Връщам се във Венецуела с контрабандна стока. Аз съм контрабандист", разказва той. Много от ресторантьорите предпочита законно да работя въпреки непрекъснато влошаващата се ситуация в страната. "Не можеш да си легален в страна, където всичко е нелегално", обяснява позицията си Морено.