Храната - универсалният език на Италия

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (48)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 616 Неутрално

    Слюнки ми потекоха

  2. 2 Профил на wwwtoчkacom
    wwwtoчkacom
    Рейтинг: 182 Весело

    Манджорно

  3. 3 Профил на rambo3
    rambo3
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Италианската кухня е най-прехвалената в света. Само една пица дето имат, другото не е нищо особено.

  4. 4 Профил на Хи-хи
    Хи-хи
    Рейтинг: 1526 Неутрално

    Верно е универсалният език:
    На хамбургер и пица - мойш да свалиш тинейджърка, пък и студентка
    На засукана манджа - някоя засукана лейди
    На попарка - дърта баба

  5. 5 Профил на bgmusquetaire
    bgmusquetaire
    Рейтинг: 510 Весело

    Тук има и момчета.. гладни!

  6. 6
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  7. 7 Профил на zzatke
    zzatke
    Рейтинг: 8 Весело

    няма нищо по-разединяващо италия от кухнята - там всяко село, всеки град и всеки регион си готви и яде само своите специфични регионални манджи и смята, че всички останали готвят грешно/по-зле

    reddit.com/r/The_Donald/
  8. 8 Профил на rambo3
    rambo3
    Рейтинг: 213 Неутрално

    До коментар [#7] от "zzatke":

    Аз каквото съм видел от Италия - всички ресторанти беха празни, освен пицариите. Пред некои от тех имаше опашки даже. А в пицариите не е като при нашите пишман-пицарии да има менюта от по 30 страници, а се предлагаха само пици. Всички масово нагъваха пици. Но не ги поднасяха нарезани на парчета, а требваше да си ги режеш сам. И да си призная честно, нещо не ми харесаха. Коричката им много мека. В Испания съм ял по-хубави италиански пици с по-твърда и хрупкава коричка.

  9. 9 Профил на Consumer СУПЕР
    Consumer
    Рейтинг: 1290 Весело

    До коментар [#3] от "rambo3":

    Това показва, че нищо не си видял от италианската кухня, както и крайното твърдение води до някои изводи.

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  10. 10 Профил на rambo3
    rambo3
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Имам предвид краищата на пицата.

  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  12. 12 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Аз лично ще чакам продължението - виното универсален език в Италия.

  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  14. 14 Профил на Consumer СУПЕР
    Consumer
    Рейтинг: 1290 Весело

    До коментар [#13] от "rambo3":

    Хе-хе, разбираш от кухня, колкото свиня от кладенчова вода. твърде плоско и елементарно и толкова си пробвал, само че тук не е бг-мама да развиваме пътеписи и кулинарни теми. То се вижда отчетливо какъв е италианския туристически продукт като цяло и какъв нашия.

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  15. 15
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  16. 16 Профил на Valeria
    Valeria
    Рейтинг: 935 Неутрално

    До коментар [#8] от "rambo3":

    Аз също смятам, че съвременната италианска кухня е изключително прехвалена, особено в сравнение с френската, която всъщност е тръгнала от Италия.

    https://goo.gl/8NG90J
  17. 17 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2870 Неутрално

    Има доста неща, които могат да се опитат в Италия..., че и Франция! Много ми допадат всякаквите малки ресторанчета, в забутаните улички из малки градчета, с меню от един омачкан лист и няколко манджи, написани на него, ама всяка направена с мерак! Според мен, всяка добра кухня става с пресни и истински продукти, затова им се получава!
    Миналата седмица, ходих до Одрин... Малки ресторантчета, предлагат шкембе, тава джигер и карашик изгара, ама да се пукнеш от ядене! Не замразени полуфабрикати, като при нас...!

    Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...
  18. 18
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  19. 19 Профил на АмброзСП
    АмброзСП
    Рейтинг: 741 Неутрално

    Книжката е на пазара,
    купете,прочетете,пригответе,
    опитайте.После споделете.
    Иначе само се хабите да се
    доказвате.

    Нищо не е така уморително, както слушането на празни приказки! Е. М. Ремарк Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА!https://bntnews.bg/news/rumen-radev-pecheli-vtori-mandat-za-prezident-1175814news.html 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  21. 21 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 599 Неутрално

    Четох тези дни в интернет откъс от книгата на Костюкович (още не съм я купила), сега чета предговора към нея и първата мисъл, която ми минава, е: ето разликата между великия разказвач и обикновения писател, пък бил той също превеждан на много езици. Текстът на Костюкович е добър и интересен, в него са събрани много знание и любопитни непознати факти. В текста на Еко няма нищо необичайно, няма открития или гениална мъдрост, но самото му четене доставя непонятно удоволствие, сякаш се втурваш в приключение.
    И много ми е драго да осъзная, че поне в нещо приличам на Умберто Еко - и аз правя същото, когато отида на непознато място: мотая се, попивам гледки и миризми, опитвам се да си представя как живеят местните хора.

  22. 22 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 599 Неутрално

    До коментар [#13] от "rambo3":

    Не мисля, че сте от типа хора, за които Умберто Еко пише в началото на текста. Трябва още образование и повече въздържаност, за да се постигне това.

  23. 23 Профил на Consumer СУПЕР
    Consumer
    Рейтинг: 1290 Весело

    До коментар [#18] от "rambo3":

    Оценката ти е гола вода и е видно по минусите, които си събрал по темата. А освен пастата и пицата, кухнята им е разнообразна и различна на регионално ниво, като почнеш от средиземноморската и стигнеш до южен тирол, където е примесена с австрийската.

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  24. 24
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  25. 25
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  26. 26 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 599 Неутрално

    До коментар [#25] от "rambo3":

    Да, прав сте.

  27. 27
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  28. 28 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 662 Неутрално

    [quote#8:"rambo3"]Аз каквото съм видел от Италия - всички ресторанти беха празни, освен пицариите. Пред некои от тех имаше опашки даже.[/quote]
    Явно си бил на туристически места.
    [quote#8:"rambo3"]Всички масово нагъваха пици. Но не ги поднасяха нарезани на парчета, а требваше да си ги режеш сам. И да си призная честно, нещо не ми харесаха. [/quote]
    Най-голямата грешка е да ядеш пица в Италия. Наистина не са хубави, макар че приятели твърдят че в района на Неапол пиците са страхотни.
    Имат много неща които са ми доставяли по-голямо удоволствие от пиците. Например обикновен сандвич панини с прошуто и моцарела.
    И задължително еспресо.

    Не чета коментари на абонати.
  29. 29
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  30. 30 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 668 Весело

    Най-вкусните неща в Италия всъщност са най-простичките - панино с прошуто крудо, пица Маргарита, спагети само с доматен сос, обикновена брускета, моцарела с домати и зехтин...

  31. 31 Профил на rambo3
    rambo3
    Рейтинг: 213 Неутрално

    До коментар [#28] от "horilka":

    Жив турист не видех, между другото става въпрос точно за Неапол. Обиколих над 15 пицарии и навсекъде краищата им беха прекалено меки, не по мой вкус.

  32. 32
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  33. 33
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  34. 34
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  35. 35 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 668 Весело

    До коментар [#34] от "rambo3":

    Човек, италианската кухня хич не е мит. Казвам ти го като човек който по принцип не обича чуждопоклонничеството. Но и с доста години живеене в Италия, но не като турист. Италианците живеят средно поне с 10 години повече от нас и това до голяма степен се дължи на храната. За над 8 години в Италия никога не съм имал киселини например. У нас всяка вечер по тв рекламират неща против киселини. Не знам къде си бил, но има ресторанти за масовия туристически вкус както традиционни местни които са невероятни.

  36. 36
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  37. 37 Профил на rambo3
    rambo3
    Рейтинг: 213 Неутрално

    До коментар [#35] от "neznaiko.bg":

    Туристически ресторанти никога не посещавам, те са за балки като Costumer. Казвам ти какво видех в Италия - всичко живо лапаше пици маргарити, другите ресторанти беха празни. Туристи не съм видел, освен по забележителностите. Мисля че нема нужда да се повтарям? Дълголетието и киселините не могат да са доказателство за превъзходството на италианската кухня. Па в Ботсвана сигурно не пърдят, и какво?

    Ако случайно съм пропуснал некоя превъзходна класическа манджа (защото хубавите неща са класически и устояли на времето, за разлика от модните глупости и импровизации) може да ме осведомиш и да я пробвам. От това което съм опитал досега нищо не ми е направило ама никакво впечатление, освен пицата, но не както я правят в Неапол.

  38. 38 Профил на bodensee
    bodensee
    Рейтинг: 110 Неутрално

    Бил съм в Тоскана. Имат страхотни свински шунки и филета, които режат направо от бута. Имат страхотни пушени сирена. Но за мен са първенци по пастичини и сладкиши! Хлябът им е безвкусен и безсолен. Аха впечатлен съм и от ястията им със скариди, които пробвах на брега на Сан Винченцо! Имат готини био ферми, от където можеш да си купиш страшно вкусни портокалови конфитюри и бели смокини! Бирата им е ужасна, виното – може би розе!

  39. 39 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 668 Весело

    До коментар [#37] от "rambo3":

    Както някой горе е отбелязал, всеки регион в Италия има специфика в кухнята. Понеже най-много съм живял във Венето, бих ти препоръчал нещо на основата на ориз който се отглежда в района. Има стотици рецепти с ориз както и много изделия от него - от хляб, през паста до сладкиши. Едно ризото с гъби например е супер. Или със зеленчуци. Ако отидеш малко по на север яж задължително от техния качамак с бакала' или каквото и е с полента.

  40. 40 Профил на еко
    еко
    Рейтинг: 8 Неутрално

    само как ще ми липсва този прекрасен ум ...

  41. 41 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 162 Неутрално

    За да можеш да кажеш че имаш някаква представа за ястията в Италия (а и не само там това се отнася и за Франция и Испания идругаде)има само 2 възможности.Или да си живял там десетки години ,в които си имал възможност да обикиляш области и ресторанти или да си обиколил като турист многократно тези райони и естественно пак да си посетил ресторанти ,таверни или местни жители които те канят на гости и готвят съответните за района яденета.Много българи родени и израсли в Бг от години живеят примерно някъде в Италия но много малко (или избощо )непознават местната италянска "кухня" ,по простат причина че се хранят като българи с предимно по" български" приготвена храна.Обичат си хората луканка и суджук,бяло саламурено сирене ,баница и пиле с кисело зеле и така и възпитават децата си в което няма нищо лошо разбира се.Но даже и по ресторантите в Италия(и несамо там) едно и също ядене обикновенно има различен вкус.Аз лично бих казал че това което съм опитал в Италия ми харесва.

  42. 42 Профил на Dimitar
    Dimitar
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Да ти е кеф да се пръснеш в Италия. Страхотно вкусно всичко, поднесено с вкус, без излишни претенции. Десертите им са най-добрите за мен.

  43. 43 Профил на soave
    soave
    Рейтинг: 778 Неутрално

    Обожавам италианската кухня. Италианците наистина ценят живота си и за това обръщат внимание на това, което поставят в устата си и съответно в организма си. Познавам доста региони в страната им и специалитетите им, продължавам с удоволствие да обикалям ресторанти с изключителна кухня. Само там мога да си позволя да ям тартар или карпачо, които се правят от сурово месо. Научих се да правя прясна паста в къщи. Пастата е лека храна и с нисък гликемичен индекс спрямо хляба.

    "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
  44. 44 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 378 Неутрално

    До коментар [#37] от "rambo3":
    Имах съквартирант италианец и разказваше, че там всеки регион си има много различна кухня. Той например правеше интересно пиле с лимон. А в техния район се ядяла паста, пълнена с елда - нещо между пелмени и тортелини. И естествено не успя да намери такава паста с елда в България (не че и в Италия е имал голям успех като е търсел по други места).
    Иначе, ако се интересуваш от традиционната кухня, ето ти един интересен линк:
    http://cookingworld-desire.blogspot.bg/2014/01/blog-post.html

  45. 45 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 822 Весело

    Интересно. Италианската кухня е превъзходна ако се иде извън туристическите зони. Но, лично аз предпочитам испанската и френската кухня, особено в Елзас, където умело са съчетали френските и германските кулинарни традиции.

    http://www.spanish-food.org
    http://cookingworld-desire.blogspot.com.es/2013/04/blog-post.html

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  46. 46 Профил на pro_bono
    pro_bono
    Рейтинг: 462 Неутрално

    Италианската кухня е една от трите най-добри в света.Хендс доун.Да не говорим за виното и кафето,което там е религия.

  47. 47 Профил на vhv
    vhv
    Рейтинг: 162 Весело

    [quote#10:"rambo3"]Имам предвид краищата на пицата.[/quote]

    Пич, в статията се говори за познавачи и ценители на добрата храна, нещо, което упорито демонстрираш, че не познаваш.

    Не е престъпление да пазаруваш храна в дискаунт и да се храниш в пицца-дюнер, но тук става въпрос за нещо съвсем друго.
    (Разликата е като между тавернелло и Брунелло ди Монталчино ДОКГ, ако разбираш въобще за какво говоря)

  48. 48 Профил на ttsankov
    ttsankov
    Рейтинг: 5 Гневно

    Прочетох статията, и се зарадвах.
    Поръчах книгата с куриер - 500 страници с дебели корици луксозно издание.

    За съжаление всички снимки на продукти, ястия и природа са отпечатани черно-бели. ВТФъъъ?
    Снимка на салата с домат и босилек в сиво. Картофи в кошница в сиво.

    Защо някои е решил кулинарна книга да бъде представена без цвят е непонято за мен. Сивата Италия не е артистична - ядосах се.
    Язък за дебелата гланцова хартия, медийната реклама и похарчените пари.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #