За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
sin mi
Рейтинг: 755 НеутралноПознавам тези хора !
Въпреки това още не съм се доредил да опитам от това сиренце !
Иначе бялото им , саламурено сирене е страхотно !
CINZANO
Рейтинг: 652 НеутралноБраво на хората за хъса и упоритостта!
Мома, събори Альошата!lil_13
Рейтинг: 225 НеутралноОправете си текста!
4ort
Рейтинг: 116 НеутралноТова са последните мохикани.
Имам време да питам всеки идиот.За да останат ХОРА в България.
Рейтинг: 924 НеутралноАко сиренето се търси - защо собственика намалява животните? Що за бизнес логика ?
Todor Tchervenkov
Рейтинг: 707 НеутралноМного ме дразни тоя фолклорен стил на писане, наследен от комунистическата официална пропаганда. Защо я наричате "леля Гинка"? И каквото го описвате, все едно свещенодейства, а не сирене прави. Префърцунена история!
valtoro
Рейтинг: 560 НеутралноВкусът на истинските неща, вече е
забравен аз поне хванах от това
време и се радвам когато открия
нещо направено както трябва !!!
Skydiver
Рейтинг: 198 НеутралноДо коментар [#5] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":
Вероятно недооценяват собственият си труд, в резултат от което не се пазарят и не търсят нов изкупвач, и де факто продават сиренето под себестойност. Бизнес еквивалента на това да работиш за малко пари и да не ти остава време да си търсиш нова работа.
penetrating
Рейтинг: 5672 НеутралноРегионално сирене за регионален пазар, който обаче не съществува. Бойци, които са обречени.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertЗаслужават един голям поклон!
Cara Mia
Рейтинг: 523 НеутралноС много труд,упоритост и малко късмет могат да се постигнат и чудеса!Браво на тези упорити хора!
nellygenova
Рейтинг: 609 РазстроеноСиньото сирене отдавна Е доказано като КАНЦЕРОГЕННО !!!
Храбър
Рейтинг: 1366 ЛюбопитноБългарското синьо сирене не беше ли зелено?
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"touchthis
Рейтинг: 225 Неутрално[quote#12:"Храбър"]Българското синьо сирене не беше ли зелено?[/quote]
Зеленото сирене е уникално и няма нищо общо с това - за съжаление е незаконно, за сега (според закона то е просто едно развалено сирене).
Торбеш
Рейтинг: 1110 Неутрално[quote#11:"nellygenova"]
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Синьото сирене отдавна Е доказано като КАНЦЕРОГЕННО !!![/quote]
ЛЪЖА.
Няма откъде да му дойде "канцерогенността", освен ако не е от района на Чернобил.
Пиницилиум рокефорти - благородната плесен, с която заквасваме синьото сирене (аз произвеждам в моето имение Горгондзола - долче и пиканте, Стилтън, и един-два мои вида в комбинация с бяла плесен за камамбер) - е плесен, чиито разновидности се използват повсеместно от човечеството от хилядолетия. Няма да се откажем нито от хляба, нито от бирата, нито от виното, нито от туршията.
Ако ще се умира, нека да е от благородно синьо сирене с хубаво грозде или стафиди с чаша добро вино.
Chose noble!
MyTwoCents
Рейтинг: 201 Неутрално[quote#5:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]Ако сиренето се търси - защо собственика намалява животните? Що за бизнес логика ? [/quote]
@)----,--'--Вероятно ако произвежда повече – губи повече. За да печели, вероятно трябва да го продава по 80 лв. килограма, което е нормална цена за бутиково регионално сирене в Европа (при все всички субсидии), но далеч от пазарните реалности на България.
От друга страна при развит регионален гастротуризъм какво пречи да вземеш сувенир от 100-150 грама сирене за 10 лв. след като си похарчил 250, за да отидеш до там (транспорт, нощувка, храна и пр.?
sbk
Рейтинг: 225 ЛюбопитноДо коментар [#6] от "lechevalier":
Лейди Гинка наместо леля Гинка удовлетворява ли те?
primaxm
Рейтинг: 442 НеутралноМоже да съм малко мнителен, но да ми пробутват мухлясало сирене, за деликатес е малко пресилено. Сигурено някога, някой забравил в долапа бучка сирене, след седмици нямал какво да яде, видял го, било мухлясяло, но няма как глад, обяснил, че е много вкусно /как иначе да излъже децата, да го ядат/ и го изял и хоп мухлясялото сирене е деликатес щото децата така чули от мама и тати. Дааа, добре, че им вярвам на тези. Опитвал съм, не е нищо особено.
Айде ценителите на млечните продукти да започват с минусите.
Jordan Dimitrov
Рейтинг: 334 НеутралноБраво на тези хора.Много се трудят да постигнат тези успехи!
MyTwoCents
Рейтинг: 201 НеутралноДо коментар [#17] от "primaxm":
@)----,--'--Това дето го обясняваш е все едно да кажеш, че виното е същото като оцета.
Оставяш гроздовия сок в долапа, разни бактерии го ядат и серат в него и накрая хората се прехласват и плащат луди пари, пък то си е същото като оцета.
По същата причина и млякото като се вкисне в единия случай става на кисело мляко, а в другия може и да се натровиш.
Ако настроението беше весело - да го приемем за (безвкусна) шега, но така насериозно в резултат на закоравели и нетренирани вкусови рецептори си заслужаваш напълно минусите.
Торбеш
Рейтинг: 1110 Неутрално[quote#17:"primaxm"]Може да съм малко мнителен, но да ми пробутват мухлясало сирене, за деликатес е малко пресилено. Сигурено някога, някой забравил в долапа бучка сирене, след седмици нямал какво да яде, видял го, било мухлясяло, но няма как глад, обяснил, че е много вкусно [/quote]
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език....
Не, уважаеми. Синьото сирене не е боклук от бяло сирене, нападнат от плесени. Това е невежо твърдение.
Синята плесен се слага най-в началото на процеса, още при закваската с кисело мляко, преди маята.
След процедурите по разделяне на сухото вещество, формуването, осоляването с НЕйодирана сол и чак след престояване една седмица в мазето на хладно с влажност 85%, чак тогава се появяват първите синьо-зелени реснички по повърхността, съчетани с чуден аромаааат! Това е моментът на особено голяма радост за сиренаря-афиньор, която може да се сравни с радостта на земеделеца при първите покълнали стръкчета от посевите. Значи бактерията е жива и излиза отвътре - навън за да диша. Следва перфорация през 2-3см, за да диша и навътре, защото бактерията е аеробна, т.е. обича въздух.
Оттам нататък започва обратният процес - отвън-навътре бактерията вече обработва масата от коричката към центъра на питката. След месец-два процесът на преработка е приключил и сиренето е станало меко, топящо се в уста, ароматът е значителен. Тогава се слага в хладилника, за да стабилизираме процеса и може да се яде, но по-добре да сме търпеливи още месец. Тогава става деликатес от първи род.
Това е традиция с хилядолетна давност.
Плиний Стари преди 2 хил. години описва това сирене с някакъв благоговеен хедонизъм.
MyTwoCents
Рейтинг: 201 Неутрално[quote#20:"Торбеш"] защото бактерията е аеробна, [/quote]
@)----,--'--В обратния случай продуктите на анаеробните бактерии водят до натравяния.
Така както описвате процесите съм много любопитен да опитам от продукцията ви. Ако не ви се споделя във форума, може и на лично съобщение.
Настроение: жизнерадостно!
Бегемот
Рейтинг: 116 ВеселоДо коментар [#17] от "primaxm":
)
никой нищо не ви пробутва на задръстената Ви пещара, сър.
Човечеството прави един милион най-различни противоположни щастливи неща и дори не подозира, че вие стоите отстрани и пишете тези коментари. Сигурен съм обаче, че ако разбере искрено ще се заинтересова и ще Ви помоли специално да му обясните мнението си
Торбеш
Рейтинг: 1110 НеутралноДо коментар [#22] от "Бегемот":
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Млади господине,
Вместо да остроумничите, върнете ми карирания чадър.
Като го върнете, в имението ще опитате съвсем прясно сирене, поопърлено с трапезна газова горелка.
И грозде от асмите, таман за бране е.
И люти чушки, зли, почервеняващи, на чертички.
Впрочем чушките може и вътре в кълцани кюфтета с кашкавал, на жарава.
Прочее, дайте си ми чадъра.
sbk
Рейтинг: 225 НеутралноДо коментар [#23] от "Торбеш":
Очаквайте гости!
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1388 НеутралноСлед спирането на субсисиите ще останат традициите !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Торбеш
Рейтинг: 1110 Неутрално[quote#25:"'ΕΡΕΒΟΣ"]След спирането на субсиСиите ще останат традициите ![/quote]
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.И без субсиДии сме правили сирене от хилядолетия.
Аксиотиме кирие малака какво иЦка да каЗе?
pipon
Рейтинг: 116 НеутралноДо коментар [#20] от "Торбеш":
Написали сте го иначе много хубаво
Само пропускате един факт ! : От кога плесените от рода на пеницилина са се превърнали в бактерии и то живи ,които желаят да ''излезнат'' на вън ? Може би е чудо на генетичното инженерство ?
Наличието на пеницилинова култура прави средата невъзможна за развитието на бактерии
Имате дарба за писател .
https://www.24chasa.bg/Article/1385741
Торбеш
Рейтинг: 1110 Неутрално[quote#27:"pipon"]От кога плесените от рода на пеницилина са се превърнали в бактерии[/quote]
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.За един архитект с хоби - affineur надявам се да е простено да бърка плесени и бактерии.
За мен това са просто "работниците" в процеса.
Да, сиренето се прави от плесените, бацилите и разните там малки човечета, а работата на сиренаря-affineur е да им осигури условия за приятна работа.
Внимателно се придържам към технологичните съвети на les affineurs - хобисти и професионали от цял свят и практикувам хобито си без претенции за наука и терминология.
Моята професия е достатъчно натоварена с понятия на няколко езика.
Хелиана
Рейтинг: 497 ВеселоДо коментар [#20] от "Торбеш":
Удоволствие беше да прочета постинга ти, направо усетих вкуса на сиренето ти.
Торбеш
Рейтинг: 1110 Неутрално[quote#29:"Хелиана"]Удоволствие беше [/quote]
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.Мадам, скромно благодаря за оценката, но съм разочарован от Вашето обръщение на "ти".
Мисля, че приличните хора трябва да спазват етикецията, защото уважението към събеседника стои в основата на нашата цивилизация.
Иначе заприличваме на ученици на слави трифонов.
Моля да не се засягате, приятна вечер, мадам!
Todor Tchervenkov
Рейтинг: 707 НеутралноДо коментар [#16] от "sbk":
Не, не ме устройва. Искам хората да бъдат назовавани по нормален, а не по тенденциозен начин. Госпожа + фамилно име.
sbk
Рейтинг: 225 НеутралноДо коментар [#31] от "lechevalier":
Разбирам, че си против фолклорния стил на писане. Не разбирам, обаче, защо според теб това е остатък от комунистическата официална пропаганда - всеки може да направи справка с българските класици, ако е забравил това, което са написали. И след като в Бов леля Гинка е леля Гинка, защо да я наричат госпожа Едикоя си като това й име няма да носи никаква информация на познаващите я. Може би точно това е целял и автора.