По пътя на българското синьо сирене

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (32)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на sin mi
    sin mi
    Рейтинг: 755 Неутрално

    Познавам тези хора !
    Въпреки това още не съм се доредил да опитам от това сиренце !
    Иначе бялото им , саламурено сирене е страхотно !

  2. 2 Профил на CINZANO
    CINZANO
    Рейтинг: 652 Неутрално

    Браво на хората за хъса и упоритостта!

    Мома, събори Альошата!
  3. 3 Профил на lil_13
    lil_13
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Оправете си текста!

  4. 4 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 116 Неутрално

    Това са последните мохикани.

    Имам време да питам всеки идиот.
  5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 924 Неутрално

    Ако сиренето се търси - защо собственика намалява животните? Що за бизнес логика ?

  6. 6 Профил на Todor Tchervenkov
    Todor Tchervenkov
    Рейтинг: 707 Неутрално

    Много ме дразни тоя фолклорен стил на писане, наследен от комунистическата официална пропаганда. Защо я наричате "леля Гинка"? И каквото го описвате, все едно свещенодейства, а не сирене прави. Префърцунена история!

  7. 7 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 560 Неутрално

    Вкусът на истинските неща, вече е
    забравен аз поне хванах от това
    време и се радвам когато открия
    нещо направено както трябва !!!

  8. 8 Профил на Skydiver
    Skydiver
    Рейтинг: 198 Неутрално

    До коментар [#5] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

    Вероятно недооценяват собственият си труд, в резултат от което не се пазарят и не търсят нов изкупвач, и де факто продават сиренето под себестойност. Бизнес еквивалента на това да работиш за малко пари и да не ти остава време да си търсиш нова работа.

  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5672 Неутрално

    Регионално сирене за регионален пазар, който обаче не съществува. Бойци, които са обречени.
    Заслужават един голям поклон!

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 523 Неутрално

    С много труд,упоритост и малко късмет могат да се постигнат и чудеса!Браво на тези упорити хора!

  11. 11 Профил на nellygenova
    nellygenova
    Рейтинг: 609 Разстроено

    Синьото сирене отдавна Е доказано като КАНЦЕРОГЕННО !!!

  12. 12 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    Българското синьо сирене не беше ли зелено?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  13. 13 Профил на touchthis
    touchthis
    Рейтинг: 225 Неутрално

    [quote#12:"Храбър"]Българското синьо сирене не беше ли зелено?[/quote]

    Зеленото сирене е уникално и няма нищо общо с това - за съжаление е незаконно, за сега (според закона то е просто едно развалено сирене).

  14. 14 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    [quote#11:"nellygenova"]
    Синьото сирене отдавна Е доказано като КАНЦЕРОГЕННО !!![/quote]
    ЛЪЖА.
    Няма откъде да му дойде "канцерогенността", освен ако не е от района на Чернобил.
    Пиницилиум рокефорти - благородната плесен, с която заквасваме синьото сирене (аз произвеждам в моето имение Горгондзола - долче и пиканте, Стилтън, и един-два мои вида в комбинация с бяла плесен за камамбер) - е плесен, чиито разновидности се използват повсеместно от човечеството от хилядолетия. Няма да се откажем нито от хляба, нито от бирата, нито от виното, нито от туршията.
    Ако ще се умира, нека да е от благородно синьо сирене с хубаво грозде или стафиди с чаша добро вино.
    Chose noble!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  15. 15 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 201 Неутрално

    [quote#5:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]Ако сиренето се търси - защо собственика намалява животните? Що за бизнес логика ? [/quote]

    Вероятно ако произвежда повече – губи повече. За да печели, вероятно трябва да го продава по 80 лв. килограма, което е нормална цена за бутиково регионално сирене в Европа (при все всички субсидии), но далеч от пазарните реалности на България.

    От друга страна при развит регионален гастротуризъм какво пречи да вземеш сувенир от 100-150 грама сирене за 10 лв. след като си похарчил 250, за да отидеш до там (транспорт, нощувка, храна и пр.?

    @)----,--'--
  16. 16 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 225 Любопитно

    До коментар [#6] от "lechevalier":

    Лейди Гинка наместо леля Гинка удовлетворява ли те?

  17. 17 Профил на primaxm
    primaxm
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Може да съм малко мнителен, но да ми пробутват мухлясало сирене, за деликатес е малко пресилено. Сигурено някога, някой забравил в долапа бучка сирене, след седмици нямал какво да яде, видял го, било мухлясяло, но няма как глад, обяснил, че е много вкусно /как иначе да излъже децата, да го ядат/ и го изял и хоп мухлясялото сирене е деликатес щото децата така чули от мама и тати. Дааа, добре, че им вярвам на тези. Опитвал съм, не е нищо особено. Айде ценителите на млечните продукти да започват с минусите.

  18. 18 Профил на Jordan Dimitrov
    Jordan Dimitrov
    Рейтинг: 334 Неутрално

    Браво на тези хора.Много се трудят да постигнат тези успехи!

  19. 19 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 201 Неутрално

    До коментар [#17] от "primaxm":

    Това дето го обясняваш е все едно да кажеш, че виното е същото като оцета.

    Оставяш гроздовия сок в долапа, разни бактерии го ядат и серат в него и накрая хората се прехласват и плащат луди пари, пък то си е същото като оцета.

    По същата причина и млякото като се вкисне в единия случай става на кисело мляко, а в другия може и да се натровиш.

    Ако настроението беше весело - да го приемем за (безвкусна) шега, но така насериозно в резултат на закоравели и нетренирани вкусови рецептори си заслужаваш напълно минусите.

    @)----,--'--
  20. 20 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    [quote#17:"primaxm"]Може да съм малко мнителен, но да ми пробутват мухлясало сирене, за деликатес е малко пресилено. Сигурено някога, някой забравил в долапа бучка сирене, след седмици нямал какво да яде, видял го, било мухлясяло, но няма как глад, обяснил, че е много вкусно [/quote]
    ...
    Не, уважаеми. Синьото сирене не е боклук от бяло сирене, нападнат от плесени. Това е невежо твърдение.
    Синята плесен се слага най-в началото на процеса, още при закваската с кисело мляко, преди маята.
    След процедурите по разделяне на сухото вещество, формуването, осоляването с НЕйодирана сол и чак след престояване една седмица в мазето на хладно с влажност 85%, чак тогава се появяват първите синьо-зелени реснички по повърхността, съчетани с чуден аромаааат! Това е моментът на особено голяма радост за сиренаря-афиньор, която може да се сравни с радостта на земеделеца при първите покълнали стръкчета от посевите. Значи бактерията е жива и излиза отвътре - навън за да диша. Следва перфорация през 2-3см, за да диша и навътре, защото бактерията е аеробна, т.е. обича въздух.
    Оттам нататък започва обратният процес - отвън-навътре бактерията вече обработва масата от коричката към центъра на питката. След месец-два процесът на преработка е приключил и сиренето е станало меко, топящо се в уста, ароматът е значителен. Тогава се слага в хладилника, за да стабилизираме процеса и може да се яде, но по-добре да сме търпеливи още месец. Тогава става деликатес от първи род.
    Това е традиция с хилядолетна давност.
    Плиний Стари преди 2 хил. години описва това сирене с някакъв благоговеен хедонизъм.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  21. 21 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 201 Неутрално

    [quote#20:"Торбеш"] защото бактерията е аеробна, [/quote]
    В обратния случай продуктите на анаеробните бактерии водят до натравяния.

    Така както описвате процесите съм много любопитен да опитам от продукцията ви. Ако не ви се споделя във форума, може и на лично съобщение.

    Настроение: жизнерадостно!

    @)----,--'--
  22. 22 Профил на Бегемот
    Бегемот
    Рейтинг: 116 Весело

    До коментар [#17] от "primaxm":

    никой нищо не ви пробутва на задръстената Ви пещара, сър.
    Човечеството прави един милион най-различни противоположни щастливи неща и дори не подозира, че вие стоите отстрани и пишете тези коментари. Сигурен съм обаче, че ако разбере искрено ще се заинтересова и ще Ви помоли специално да му обясните мнението си )

  23. 23 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    До коментар [#22] от "Бегемот":

    Млади господине,
    Вместо да остроумничите, върнете ми карирания чадър.
    Като го върнете, в имението ще опитате съвсем прясно сирене, поопърлено с трапезна газова горелка.
    И грозде от асмите, таман за бране е.
    И люти чушки, зли, почервеняващи, на чертички.
    Впрочем чушките може и вътре в кълцани кюфтета с кашкавал, на жарава.
    Прочее, дайте си ми чадъра.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  24. 24 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#23] от "Торбеш":

    Очаквайте гости!

  25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    След спирането на субсисиите ще останат традициите !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  26. 26 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    [quote#25:"'ΕΡΕΒΟΣ"]След спирането на субсиСиите ще останат традициите ![/quote]
    И без субсиДии сме правили сирене от хилядолетия.
    Аксиотиме кирие малака какво иЦка да каЗе?

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  27. 27 Профил на pipon
    pipon
    Рейтинг: 116 Неутрално

    До коментар [#20] от "Торбеш":
    Имате дарба за писател . Написали сте го иначе много хубаво Само пропускате един факт ! : От кога плесените от рода на пеницилина са се превърнали в бактерии и то живи ,които желаят да ''излезнат'' на вън ? Може би е чудо на генетичното инженерство ? Наличието на пеницилинова култура прави средата невъзможна за развитието на бактерии
    https://www.24chasa.bg/Article/1385741

  28. 28 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    [quote#27:"pipon"]От кога плесените от рода на пеницилина са се превърнали в бактерии[/quote]
    За един архитект с хоби - affineur надявам се да е простено да бърка плесени и бактерии.
    За мен това са просто "работниците" в процеса.
    Да, сиренето се прави от плесените, бацилите и разните там малки човечета, а работата на сиренаря-affineur е да им осигури условия за приятна работа.
    Внимателно се придържам към технологичните съвети на les affineurs - хобисти и професионали от цял свят и практикувам хобито си без претенции за наука и терминология.
    Моята професия е достатъчно натоварена с понятия на няколко езика.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  29. 29 Профил на Хелиана
    Хелиана
    Рейтинг: 497 Весело

    До коментар [#20] от "Торбеш":

    Удоволствие беше да прочета постинга ти, направо усетих вкуса на сиренето ти.

  30. 30 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    [quote#29:"Хелиана"]Удоволствие беше [/quote]
    Мадам, скромно благодаря за оценката, но съм разочарован от Вашето обръщение на "ти".
    Мисля, че приличните хора трябва да спазват етикецията, защото уважението към събеседника стои в основата на нашата цивилизация.
    Иначе заприличваме на ученици на слави трифонов.
    Моля да не се засягате, приятна вечер, мадам!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  31. 31 Профил на Todor Tchervenkov
    Todor Tchervenkov
    Рейтинг: 707 Неутрално

    До коментар [#16] от "sbk":

    Не, не ме устройва. Искам хората да бъдат назовавани по нормален, а не по тенденциозен начин. Госпожа + фамилно име.

  32. 32 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#31] от "lechevalier":

    Разбирам, че си против фолклорния стил на писане. Не разбирам, обаче, защо според теб това е остатък от комунистическата официална пропаганда - всеки може да направи справка с българските класици, ако е забравил това, което са написали. И след като в Бов леля Гинка е леля Гинка, защо да я наричат госпожа Едикоя си като това й име няма да носи никаква информация на познаващите я. Може би точно това е целял и автора.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #