Вкусът на исландската Коледа

Вкусът на исландската Коледа

Вкусът на исландската Коледа
Исландия е страна на вулкани със странни сложни имена, гейзери и водопади. С територия почти колкото България, но с население по-малко от това Варна, тази северна страна впечатлява не само с уникалните си природни забележителности, но и с автентичната си национална кухня.
Местните ястия произлизат и са добре запазени примери за скандинавската кухня. Първите заселници на остров Исландия идват от Норвегия и Дания, които на своите викингски кораби носят културата и традициите на тези северноевропейски държави. Първи заселници пренасят със себе си и типичните сега за Исландия – коне и овце.
Исландия е износител номер едно на конско месо за Япония.
Исландия е износител номер едно на конско месо за Япония.
Конете са не само за езда, но и месо – Исландия е износител номер едно на конско месо за Япония.
Традиционните зеленчуци са картофи, червено зеле, ряпа, моркови, в модерни времена в много оранжерии затопляни от геотермални води се отглеждат краставици и домати.
Светая светих за исландците в местната кухня е филето от развалена акула, престояло и ферментирало шест месеца в пясъчник.
В тази малка страна овцете, чийто брой е повече от този на хората, са на почит.
В тази малка страна овцете, чийто брой е повече от този на хората, са на почит.
В тази малка страна овцете, чийто брой е повече от този на хората, също са на почит. Обикновено абсолютно всичко от агнешкото влиза в употреба. Главичките, наречени Svið, се сервират почти във всеки ресторант, сварени и запечени с масло. Не липсват и почитатели и на тестисите и чревцата. Най- популярната супа на острова е така наречената кjotsupa – агнешки гулаш с много зеленчуци.
Освен развалената акула, за почитателите на морските деликатеси известната с риболова си Исландия предлага и много други рибни специалитети, които изглеждат и ухаят много по-апетитно за туриста – изобилие от сьомга, треска, скариди, калкан и херинга. Най- популярният исландски десерт е Skyr с боровинки - наподобява киселото мляко, но технологията за направата му е по-близка до тази на сиренето.
Обикновено на 23-ти декември е традицията да се яде ферментирало парче от скат или акула с разтопена овча лой и варени картофи. Това се прави няколко дни преди празника, защото миризмата на ферментиралото парче риба трябва да се носи няколко дни в исландския дом в дните преди Коледа.
Главичките, наречени Svið, се сервират почти във всеки ресторант, сварени и запечени с масло.
Главичките, наречени Svið, се сервират почти във всеки ресторант, сварени и запечени с масло.
Коледната трапеза сама по себе си в Исландия е разнообразна. Обикновено съдържа пушено агнешко месо (Hangikjöt), свински ребърца, пушени тупици (малка птица, която гнезди на острова), конско месо. Изобилие от сушен тънък хляб. Мариновано червено зеле и цвекло, мармалад от ревен (от семейството на лапада). Традиционните коледни десерти са jólagrautur - мляко с ориз със стафиди и канела и Клейнар – малки пържени мекички с форма на ромб.
Всичко това в компанията на огромни количества исландска картофена водка, наречена бреневин.
Това са няколко рецепти на традиционни исландски ястия.
Fiskibollur (рибени кюфтета)
600 г риба, обезкостена и без кожата
1 глава лук
1 яйце
2 ч.л. сол
1 ч.л. пипер
3 с.л. брашно
3 с.л. нишесте
100 мл мляко, ако е необходимо
Рибата се смелва или накълцва на малки парчета, главата лук се нарязва на ситно, смесват се и сухите подправки. Ако сместа е суха, се добавя и млякото, оформят се малки кюфтенца, запържват се в олио или масло.
Вкусът на исландската Коледа
Исландска агнешка супа (kjotsupa)
400 г агнешко
3 ч.ч. вода
2 гл. лук
2 картофа
1 брюква (жълта ряпа)
5 моркова
1 с.л ориз
1 ч.л сол
1 ч.л микс подправки (по избор чубрица, червен пипер, черен пипер)
Месото се нарязва на парченца слага се в студена вода и се слага да заври. Вари се около час, в същото време се почистват и нарязват зеленчуците на по- едро. Прибавят се към месото и се вари до омекване на картофите и ряпата. Накрая се добавя оризът и подправките, след като оризът омекне, се сервира гореща.
Клейнa донати (Kleinur)
500 г брашно
40 г маргарин или масло
2 ч.л. сода
2 яйца
1 ч.л. бакпулвер
150 мл прясно мляко
150 г захар
2 ч.л. кардамон по избор
олио за пържене
Вкусът на исландската Коледа
Смесват се сухите съставки, в отделен съд се смесват яйцата, млякото и маслото. Прибавят се към сухата смес. Прави се меко тесто. Разточва се с точилка на около 5-6 мм. Разрязва се на ромбчета и се оформя, както е показано на илюстрацията. Пържи се в не много горещо олио.
Вкусът на исландската Коледа