За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
chicago514
Рейтинг: 724 ВеселоСветая светих за исландците в местната кухня е филето от развалена акула, престояло и ферментирало шест месеца в пясъчник."Това като го прочетох и ми се прияде една хубава свинска пържола с пържени картофки.
V.Iliev
Рейтинг: 388 ВеселоКрасиво, ама ще мина без запечени агнешки главички, сервирани в ресторант
Димитър Димитров
Рейтинг: 544 Весело[quote#2:"V.Iliev"]Красиво, ама ще мина без запечени агнешки главички, сервирани в ресторант[/quote]
Не знаеш какво изпускаш
fresia
Рейтинг: 586 НеутралноА аз станах вегетарианка след статията.Бля....
CINZANO
Рейтинг: 652 ВеселоИнтересно, но не бих казал вкусно
Мома, събори Альошата!OOPS
Рейтинг: 225 ВеселоВ Швеция съм опитвал развалена риба. Ако не повърнеш до 2 мин, значи имаш доста здрав стомах
KaV
Рейтинг: 489 НеутралноВъпрос на вкус, навици и традиции. Ако си възпитан да ядеш това, то си ти харесва.
Незнайко
Рейтинг: 2963 НеутралноНаздраве и весели празници на исландците!
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевХриси
Рейтинг: 1366 ЛюбопитноДобре де, като имат толкова много прясна риба, защо, по дяволите, ядат развалена?!
Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.V.Iliev
Рейтинг: 388 Весело[quote#3:"Димитър Димитров"]Не знаеш какво изпускаш[/quote]
Вярно, не знам, но не мога да си представя каква борба ще водя с агнешката главичка в ресторант. Вкъщи - иди доди
idianata
Рейтинг: 652 НеутралноДо коментар [#9] от "Хриси":
За същото за което ние ядем луканки и пастърми. И пием втасал гроздов сок, най-добре отлежал година в дъбова бъчва.
man_un
Рейтинг: 707 НеутралноКакто казват руснаките "по вкус и цвет тавариш нет." Вечер, докато се храним, гледаме по травел кулинария и спорим. Снощи даваха рецепта за мусака, казаха, че била орингинал от Мароко. Няма нищо общо с тая, дето я готви жената. Нашата е с кълцано месо и гъби, преди я правехме с печурки, но последно опитахме с кладници, стана абсолютно бижу.
Jordan Dimitrov
Рейтинг: 334 НеутралноДобра година изпращат исландците..Биха Англия на европейското и определено весело ще посрещнат празниците!!
Селс китари КАТ
Рейтинг: 12 Неутрално"... ферментирало парче от скат или акула с разтопена овча лой ..." - това е абсолютна перверзия! Много извратени тия бе!
Вече няма да обиждамсултана глаушева
Рейтинг: 334 НеутралноТова с развалената акула, ферментиралата риба скат и овчата лой е..хмммм...
Мърфи е оптимист!nuts
Рейтинг: 225 НеутралноДо коментар [#9] от "Хриси":
Еее, щото то всеки може да яде прясна! :Р
nenad
Рейтинг: 116 ВеселоИ аз не си падам по исландската кухня, но истината е, че исландците са уникално готини хора!
Хубава Коледа на тях, на нас, на всички!
султана глаушева
Рейтинг: 334 НеутралноДо коментар [#17] от "nenad":
Мърфи е оптимист!И на теб хубава. И на исландците. Ама обясни ми, моля те, от какъв зор им трябва развалена риба, като имат бол прясна? Нали са остров?
nenad
Рейтинг: 116 Неутрално[quote#18:"султана глаушева"]от какъв зор им трябва развалена риба, като имат бол прясна?[/quote]
Преводът не е коректен, рибата не е "развалена", а ферментирала. Разлика като между зеле и кисело зеле. Развалената риба и разваленото зеле са нещо друго, мисля
Хубава Коледа на всички!
areta
Рейтинг: 1005 НеутралноДо коментар [#19] от "nenad":
Преводът си е много коректен. Полу-развалена е, ама благовъзпитано й викат "ферментирала". Пълна отврат и смрад, ама традиция, какво да правиш.
areta
Рейтинг: 1005 НеутралноДо коментар [#9] от "Хриси":
До коментар [#18] от "султана глаушева":
Такава е традицията. Не всички я следват. Идва от стари времена. Рибата по принцип се съхранява чрез осоляване, за тази легендите разправят, че е от много бедни времена, когато хората не са разполагали с достатъчно сол, а са се опитвали все пак да запазят по някакъв начин храната.
Впрочем, през зимата едно време е нямало особено прясна риба. Заради времето не са можели да излизат в морето с паянтовите си лодки.
SStan
Рейтинг: 171 НеутралноАми всяка страна с традициите и вкусовете си!