Елзас: Винена приказка

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 647 Неутрално

    Грузия и Балканите са люлката на винопроизводството, но хубавите вина са във Франция, Италия, Испания - в земите на Западната Римска империя.
    Хвалим домашното си вино - било направено от грозде (като че ли може да де направи вино от кукуруз).
    А най-добрите бели вина - странно защо - се произвеждат в Германия и Австрия, и региони под немско или австрийско влияние - Елзас, Унгария.
    Нещо подобно се е случило и при изисканата кухня - хубавите неща са в земите на Западната Римска империя, в страните които са се оформили след разпадането й. Балканите са люлката на човешката цивилизация, и странно, но геният ни е стигнал да произведем до киселото мляко и саламурено сирене, и велика мистерия е как сме стигнали до кашкавала. Във Франция са способни да направят изискано ястие от боба с наденички, лучената супа, или от свинското със зеле.
    Така че можем да се радваме повече на кулинарните ТВ предавания, със сигурност те по-успешно ще ни приобщят към ЕС, отколкото ТВ дискусиите с бг политици.

  2. 2 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3494 Неутрално

    Уважавам доброто вино, но не разбирам този стомашен тип туризъм, който се мъчат да наложат. Сякаш трябва човек за измине 2500 километра за една манджа.
    По телевизиите вечно бъркат разни тенджери, чието съдържание няма как да опиташ, а участниците в шоуто, разбира се, са длъжни да викат ммммммммммммм.

    Еретик
  3. 3 Профил на 1gmbh1
    1gmbh1
    Рейтинг: 159 Неутрално

    До коментар [#1] от "historama":

    "Така че можем да се радваме повече на кулинарните ТВ предавания, със сигурност те по-успешно ще ни приобщят към ЕС, отколкото ТВ дискусиите с бг политици.""

    Хаха, забавно...
    Сещам се за хора изначално европейци без да има необходимост от приобщаването им; за хора склонни към приобщаване и такива, напълно резистентни към каквото и да е европейско приобщаване...

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5592 Неутрално

    Елзас си е немска провинция с немски традиции, вино и кухня. Просто сега е във Франция. От другата страна на Рейн е същото. Единственото, което не бе споменато в статията беше ежегодния избор на Винената принцеса измежду младите момичета от семействата с винените изби...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 647 Неутрално

    "Стомашният" или туризмът на различните кухни е много по-интересен от културния (макар че кухнята също е култура).
    Когато човек посети 2-3 големи музея, и започва да му писва. Няма нищо по-скучно от археологическите музеи. Нике от Самотраки е една полуразрушена скулптура, подобно нещо е и великата Венера от Милос. Къде по-приятно е да си намериш хубаво място в кафене в Латинския квартал с ароматен парижки кроасан с кафе! А може и само с чаша Божоле от новата реколта, с дъх на червена череша. Дори и дъжд да вали. Или пък в Прага или в Мюнхен да си поръчаш една наденица с голяма халба тъмна бира?
    Музеи и манастири съм видял много в живота си. Има и други хубави неща в живота.

  6. 6 Профил на puknatastotinka
    puknatastotinka
    Рейтинг: 129 Весело

    Уважавам доброто вино, но не разбирам този стомашен тип туризъм, който се мъчат да наложат. Сякаш трябва човек за измине 2500 километра за една манджа.По телевизиите вечно бъркат разни тенджери, чието съдържание няма как да опиташ, а участниците в шоуто, разбира се, са длъжни да викат ммммммммммммм.
    —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


    За това си има и термин - food porn (хранително порно). Все пак епикурейците и прелюбодейците са белязани със сходна душевност и попадат на едно и също място съгласно вярванията...

  7. 7 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 910 Неутрално

    А най-добрите бели вина - странно защо - се произвеждат в Германия и Австрия, и региони под немско или австрийско влияние - Елзас, Унгария...
    —цитат от коментар 1 на historama


    Като цяло, виното във Елзас е по-добро от виното правено от другата страна на Рейн в Германия. По-скоро в Германия се опитват да правят вината си като тези в Елзас. Ако имат път натам, любителите на немско вино могат да се отбият се в Рюдесхайм на Рейн. Австрийските вина са също с класа над немските. Много добри бели вина има в другите области на Франция, както и в Италия, а също и от Новият свят. Добри бели вина има у нас.

  8. 8 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 694 Неутрално

    Може за кой ли път да бъда банален, но специално у нас за всичко е виновен соца. Виното. Вярно, може другите да не са по-майстори от нас, но пият по-хубаво вино. Не може държавния монопол, обсебил плод, технологии и пр. да бие по качество свободната инициатива, където спортсменски има конкуренция. Дядо имаше 2дка лозе само памид, беше както на снимката, висока резидба, отдолу тревица, малко се пръскаше, а виното...ууух талеле. Беше преди 50 и кусур години. Оттогава не съм близвал такъв елексир, макар да бях хлапе. За рейнското вино се пише в книги, Дюма в "Тримата мускетари" и др. Сега, за киселото зеле, пардон, имам резерв, тъкмо го хапнах с ребърца, по рецептата на жена ми, айде да не е на световно, но на европейско състезание бих се явил да си премеря манджата с германци и други европейци.

  9. 9 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3494 Неутрално

    До коментар [#5] от "historama":
    "Стомашният" или туризмът на различните кухни е много по-интересен от културния (макар че кухнята също е култура).
    Когато човек посети 2-3 големи музея, и започва да му писва. Няма нищо по-скучно от археологическите музеи"
    =============================
    Отрязал съм и този тип туризъм. Когато имам възможност, занасям се до Алпите, стигам докъдето мога или ми позволи времето и блаженствам. Ходил съм и в гръцките, и в румънските планини. Човек се среща с хора, говори с тях, доколкото му позволява езиковата бариера, вижда различни култури, архитектури и едва тогава хапва и пийва. То и без това не може.

    Еретик
  10. 10 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 336 Неутрално

    До коментар [#5] от "historama":

    е, културният не противоречи на кулинарния туризъм

  11. 11 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 20 Неутрално

    бг виното е наи качесвено а и ракиата и другиа алкохол съшто. но поечето нарот сте бесродници и зати немате ситива да го отцените. сщиа цирк сте кат когато жошуа бел свирише в метрото...аки ви дам вино за сто евра (както вика тиквата) и за четри кинта нема да се осетите кое кое е. ами инък сте отворкувци. ами айде да идиме на кръчма и да видиме кои кво можи.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #