За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
historama
Рейтинг: 647 НеутралноГрузия и Балканите са люлката на винопроизводството, но хубавите вина са във Франция, Италия, Испания - в земите на Западната Римска империя.
Хвалим домашното си вино - било направено от грозде (като че ли може да де направи вино от кукуруз).
А най-добрите бели вина - странно защо - се произвеждат в Германия и Австрия, и региони под немско или австрийско влияние - Елзас, Унгария.
Нещо подобно се е случило и при изисканата кухня - хубавите неща са в земите на Западната Римска империя, в страните които са се оформили след разпадането й. Балканите са люлката на човешката цивилизация, и странно, но геният ни е стигнал да произведем до киселото мляко и саламурено сирене, и велика мистерия е как сме стигнали до кашкавала. Във Франция са способни да направят изискано ястие от боба с наденички, лучената супа, или от свинското със зеле.
Така че можем да се радваме повече на кулинарните ТВ предавания, със сигурност те по-успешно ще ни приобщят към ЕС, отколкото ТВ дискусиите с бг политици.
Костадин Иванов
Рейтинг: 3494 НеутралноУважавам доброто вино, но не разбирам този стомашен тип туризъм, който се мъчат да наложат. Сякаш трябва човек за измине 2500 километра за една манджа.
ЕретикПо телевизиите вечно бъркат разни тенджери, чието съдържание няма как да опиташ, а участниците в шоуто, разбира се, са длъжни да викат ммммммммммммм.
1gmbh1
Рейтинг: 159 НеутралноДо коментар [#1] от "historama":
"Така че можем да се радваме повече на кулинарните ТВ предавания, със сигурност те по-успешно ще ни приобщят към ЕС, отколкото ТВ дискусиите с бг политици.""
Хаха, забавно...
Сещам се за хора изначално европейци без да има необходимост от приобщаването им; за хора склонни към приобщаване и такива, напълно резистентни към каквото и да е европейско приобщаване...
penetrating
Рейтинг: 5592 НеутралноЕлзас си е немска провинция с немски традиции, вино и кухня. Просто сега е във Франция. От другата страна на Рейн е същото. Единственото, което не бе споменато в статията беше ежегодния избор на Винената принцеса измежду младите момичета от семействата с винените изби...
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilberthistorama
Рейтинг: 647 Неутрално"Стомашният" или туризмът на различните кухни е много по-интересен от културния (макар че кухнята също е култура).
Когато човек посети 2-3 големи музея, и започва да му писва. Няма нищо по-скучно от археологическите музеи. Нике от Самотраки е една полуразрушена скулптура, подобно нещо е и великата Венера от Милос. Къде по-приятно е да си намериш хубаво място в кафене в Латинския квартал с ароматен парижки кроасан с кафе! А може и само с чаша Божоле от новата реколта, с дъх на червена череша. Дори и дъжд да вали. Или пък в Прага или в Мюнхен да си поръчаш една наденица с голяма халба тъмна бира?
Музеи и манастири съм видял много в живота си. Има и други хубави неща в живота.
puknatastotinka
Рейтинг: 129 ВеселоЗа това си има и термин - food porn (хранително порно). Все пак епикурейците и прелюбодейците са белязани със сходна душевност и попадат на едно и също място съгласно вярванията...
gianni
Рейтинг: 910 НеутралноКато цяло, виното във Елзас е по-добро от виното правено от другата страна на Рейн в Германия. По-скоро в Германия се опитват да правят вината си като тези в Елзас. Ако имат път натам, любителите на немско вино могат да се отбият се в Рюдесхайм на Рейн. Австрийските вина са също с класа над немските. Много добри бели вина има в другите области на Франция, както и в Италия, а също и от Новият свят. Добри бели вина има у нас.
man_un
Рейтинг: 694 НеутралноМоже за кой ли път да бъда банален, но специално у нас за всичко е виновен соца. Виното. Вярно, може другите да не са по-майстори от нас, но пият по-хубаво вино. Не може държавния монопол, обсебил плод, технологии и пр. да бие по качество свободната инициатива, където спортсменски има конкуренция. Дядо имаше 2дка лозе само памид, беше както на снимката, висока резидба, отдолу тревица, малко се пръскаше, а виното...ууух талеле. Беше преди 50 и кусур години. Оттогава не съм близвал такъв елексир, макар да бях хлапе. За рейнското вино се пише в книги, Дюма в "Тримата мускетари" и др. Сега, за киселото зеле, пардон, имам резерв, тъкмо го хапнах с ребърца, по рецептата на жена ми, айде да не е на световно, но на европейско състезание бих се явил да си премеря манджата с германци и други европейци.
Костадин Иванов
Рейтинг: 3494 НеутралноДо коментар [#5] от "historama":
Еретик"Стомашният" или туризмът на различните кухни е много по-интересен от културния (макар че кухнята също е култура).
Когато човек посети 2-3 големи музея, и започва да му писва. Няма нищо по-скучно от археологическите музеи"
=============================
Отрязал съм и този тип туризъм. Когато имам възможност, занасям се до Алпите, стигам докъдето мога или ми позволи времето и блаженствам. Ходил съм и в гръцките, и в румънските планини. Човек се среща с хора, говори с тях, доколкото му позволява езиковата бариера, вижда различни култури, архитектури и едва тогава хапва и пийва. То и без това не може.
shumkar
Рейтинг: 336 НеутралноДо коментар [#5] от "historama":
е, културният не противоречи на кулинарния туризъм
betona
Рейтинг: 20 Неутралнобг виното е наи качесвено а и ракиата и другиа алкохол съшто. но поечето нарот сте бесродници и зати немате ситива да го отцените. сщиа цирк сте кат когато жошуа бел свирише в метрото...аки ви дам вино за сто евра (както вика тиквата) и за четри кинта нема да се осетите кое кое е. ами инък сте отворкувци. ами айде да идиме на кръчма и да видиме кои кво можи.