Пет емблематични ястия в Страната на баските

Пет емблематични ястия в Страната на баските

Пет емблематични ястия в Страната на баските
flickr
"Дестинация: Храна" е нова специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.
Освен домакин на филмов фестивал столицата на страната на баските - Сан Себастиан, наричана от местните Доностия, е градът с най-много ресторанти със звезди "Мишлен" - повече има само в Киото, а кулинарната дестинация Париж е по-назад в класацията. Но тези класни ресторанти не са единствените места, където посетителят може да се наслади на вкусна храна. Тук е изпълнено с барове за пинчос - местния вариант на тапас, пазари за пресни плодове и зеленчуци, магазини за гурме храна. За хората с повече свободни пари местните туристически агенции предлагат индивидуални едноседмични и по-дълги гурме програми.
Това, че градът е крайбрежен, определя достъпа му до разнообразна и прясна морска храна. Затова и някои от емблематичните ястия тук са тъкмо с морски дарове.
Вечерта в Сан Себастиан може да започне с пинчос (pintxos). Малки парчета хляб, гарнирани с аншоа, шунка, козе сирене, пържени чушки, крокети или други продукти, в средата на които е забоден дървен стик. Обичайно те са разположени върху бара и всеки клиент се самообслужва. Когато поиска сметката, той показва броя клечки, които е събрал. Цената на пинчос е обичайно между 1 и 3 евро.
Пет емблематични ястия в Страната на баските
flickr
Това е само леката загрявка за вечерята. Изданието theculturetrip.com представя петте емблематични ястия, които задължително трябва да бъдат опитани в Страната на баските.
Сепия в собственото й мастило
Вечният специалитет в баските заведения е сепията. Обичайно за ястието се използват бейби сепии, потопени в брашно и изпържени. След това се поднасят в сос, съдържащ лук, домати, хлебни трохи и малко бяло вино. След като сосът е готов, той се пюрира, добавя се мастилото, поставя се в глинен съд заедно със сепията и отново се готви докато се сгъсти.
Мармитако (Marmitako)
Ястието представлява задушено - риба тон и картофи, и е друга баска класика. Сред задължителните продукти в него също са лук, пресни червени и зелени чушки, сушени на слънце чушки, домати, чесън и зехтин.
Треска (Bacalao al pil pil)
Треската е много използвана риба в кухнята на целия иберийски район и по-конкретно нейният осолен вариант. Това ястие е съвсем просто - пържена в чесън и зехтин треска. Подобната на желатин мазнина от самата риба взаимодейства със зехтина и формира емулсия, която се превръща в идеалния сос. Ястието се казва пил-пил заради звука, който се получава при пържене. Крайният резултат е риба с хрупкава коричка.
Боб от Толоса (Alubias de Tolosa)
Бобът често се използва по различни начини в кухнята на Испания. Баският град Толоса е известен с произвеждания там червен и черен боб, за който се провежда и фестивал всяка година. Сготвен на супа, бобът обичайно се сервира с мариновани чушки, зеле, наденица и понякога шунка.
Баски сладкиш (Pastel Vasco)
Този баски десерт може да бъде намерен навсякъде в района и представлява дебел шуплив или леко хрупкав кейк, пълен със сладкарски крем и понякога плодове. Обикновено в него се слагат череши, но всяка пекарна си има свой вариант на рецепцията.
Пет емблематични ястия в Страната на баските
flickr