Фотоистория: Пътуване със закуска

"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.
Нощувка и закуска - тази формула за хотелско настаняване доскоро беше смятана за най-популярната в индустрията на гостоприемството. Неслучайно обаче тя вече се измества от споделеното настаняване и закуската при местните хора, а принципът "Живей като местните" дори стана девиз на Airbnb.
Така хотелите стават все по-изобретателни в това какво да предложат на гостите си рано сутрин - от изискани блюда в различни кулинарни стилове в по-класните ресторанти, до талон за съседната гостилница, където ще ви нагостят според местните традиции, ако хотелът на разполага със своя база за хранене.
"Закуските са много различни в различните култури, почти по никой друг въпрос националните нагласи не варират толкова", пише Джон Ланчестър в романа "Дългът към удоволствието". Според автора една от трудностите при добрата закуска е да се постигне подходящ баланс между освежаване и засищане.
"Дневник" представя как се справят с тази задача на различни места по света.

Общото правило е, че колкото по на север, толкова повече тесто и масло се сервира. Поляците са готови да ядат пироги и на закуска, и на обяд. Тестеното изделие се предлага със солени и сладки плънки и полято със сметана.

Традиционната "пълна английска закуска" включва пържени яйца, боб, пържен бекон и черен пудинг. Тази истинска калорична бомба вече не се сервира всекидневно и все по-често се замества от зърнена закуска с мляко, сок и препечена филийка с конфитюр. Обаче зарежда с много енергия, ако човек предстои цял ден да обикаля Лондон.

Кайзершмарн е любимата закуска на кайзера и си заслужава да бъде опитана от гостите на Австрия. Представлява дебела палачинка, накъсана на груби парченца, поръсена с пудра захар и полята със сладко от кайсии. Кайсиите на крайдунавската долина Вахау са превъзнасяни от австрийците като най-вкусните и сочни в света, както ние се хвалим със силистренските.

Зърнената закуска с плодове и плодови сокове е онова, което дава сили на германците през деня.

Печена наденичка, обилно полята с кетчуп и гарнирана с пържени картофки не е навредила никому, особено на изтощен турист, и лесно може да се намери навсякъде в Берлин.
Колкото по на юг, толкова по-свежа и разнообразна е закуската. В Саудитска Арабия, която доскоро беше смятана за една от най-недостъпните държави в света, но вече прави стъпки да се отвори за чужденците, денят започва с няколко прости, но важни укрепващи ястия - козе сирене, хлебче, приготвено в пещ, фалафел, прясна пчелна пита, пресни плодове, зелени и черни маслини, фурми. Арабската закуска включва още различни видове хляб, домашни конфитюри, хумус, халва, бъркани яйца и завършва с традиционен чай с мента или арабско кафе.
Сирене халуми, запечено на скара, е най-добрата закуска в Кипър. Желателно е халумито да се яде още докато е топло, защото след като се охлади, губи хрупкавостта си и добива леко гумена консистенция.
Фан туан ще ви поднесат в Тайван. Това е пържена кайма, гарнирана с туршия от местен вид къдрава салата, гарнирана с хлебни пръчици ютиао и поднесена върху основа от бял ориз.
Традиционната японска закуска включва супа мисо с нори, риба на грил, сурово яйце и мариновани зеленчуци. Като правило в Азия няма особена разлика между храненията, така че и на закуска, и на обяд, и на вечеря е допустимо да се сервира едно и също. В Тайланд, Виетнам и Камбоджа денят също започва със супа. В региона обаче съществуват многобройни различия.

На който не му се ще да започне деня със супа, може да опита от местните бисквитки таяки. Те се изпичат във формата на рибка и се пълнят с плънка от бобчета адзуки.
В Малайзия по традиция сутрин се сервира популярното ястие наси лемак (с ориз, кокосово мляко и лимон)

Чурос (във формата на тулумбички, но нито солени, нито сладки) с горещ шоколад - питателна и сладка закуска в Испания.

Добре е човек да си запази място за гофрети в Белгия и кроасани във Франция.

Отворените сандвичи са обичайното предложение в Чехия, а съвремието обогатява традицията с разнообразие от продукти върху филията хляб.

Закуската с бурито, популярна в Централна Америка, пък е богата на протеини и витамини и лесна за приготвяне.