Тел Авив наистина никога не заспива

На живо
Заседанието на Народното събрание

Тел Авив наистина никога не заспива

Тел Авив наистина никога не заспива
"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.
Тел Авив е като лимонана (така в Израел наричат лимонадата с много фреш от лимон и прясна мента) – неочакван, освежаващ и силен. Не може да те остави безразличен.
Уикендът в този град, който наистина никога не заспива, е великолепно преживяване за всички сетива, а като кулинарна дестинация е в топ класациите не само на Близкия изток, но и в света.
Ако кацнете в петък в Тел Авив, ще имате възможност да усетите града на "ръба на нервна криза" – началото на Шабат, уикендът е само на няколко часа, семейната традиционна петъчна вечеря трябва да се подготви, а плановете за нощ навън са все още млади. Задръстванията са сериозни, но с помощта на апликацията Waze (която местните използват дори когато отиват за хляб) или наемане на един от хилядите велосипеди или е-тротинетки, придвижването не е проблем дори в час пик и благодарение на градската инфраструктура – user-friendly (приятелска) за възрастни и деца.
В този ден първото място, което си струва да се посети, е фермерският пазар на Namal - пристанището с доковете в новия Тел Авив. В хангар N12 през цялата седмица на вътрешните щандове, а само в петък и навън до следобедните часове и с участието на много производители, можете да усетите истинския вкус на Израел – поне 5 вида чери домати (изобретени имено тук), щанда с пресните сокове с безброй комбинации, подправките на региона, които осигуряват автентичния вкус на всяко ястие тук, месото и зеленчуците, които обикновено идват от някой кибуц, както и най-добрите фурми в света, за които локалният фолклор твърди, че кралят на Саудитска Арабия е откупил ексклузивно цялата реколта на една от плантациите.
В този хангар през цялата седмица можете да опитате и легендарните сандвичи с corn beef (варена пастърма), вариации на прясна паста, великолепна селекция от сирена, колбаси, риба, кафе. Всъщност, не мисля, че бихте могли да се разочаровате от което й да е кафене в града. Израелците обичат кафето си силно и горещо.
Тел Авив наистина никога не заспива
Namal е локация и за разходки, откакто старите доковете бяха ремонтирани преди повече от 10 години. Децата имат огромно пространство за игри, каране на всевъзможни превозни средства и забавления, докато родителите пазаруват за шабат или релаксират. В един от хангарите се намира концептуалният магазин Comme il fau, който не бива да се пропуска.
Вечерта можете да посетите другия Namal, но в старият град Jaffo. Освен интересен подбор от ресторанти и кръчми, старите хангари са превърнати в арт средище с гостуващи събития на местни творци.
В друга посока на града е една локация, която е само петъчна – арт пазарът за ръчно изработени изделия Nachlat Binyamin. Този жанр в Израел винаги ми се струва на ръба на кича, но без непременно да прескача границата. Всеки петък (понякога и вторник) посетителите имат достъп до безброй креативни хрумки за какво ли не – бижута, изделия за дома, дрехи, ръчен сапун...
Ако отидете дотам, непременно хапнете в някоя от кръчмите около зеленчуковия пазар Carmel - хумус с пита и израелска салата, фалафел, туршия и кебап. Самият пазар е задължителен за разходка.
Отново ако сте в този район, се разходете по булевард "Ротшилд" – "витрина" на баухаус архитектурата в града. Много добри кафенета и ресторанти в тази част не само не липсват, но и са емблематични за Тел Авив.
Всъщност освен кафето, което е "религия" в Израел, закуската е издигната в култ. На закуска се сключват сделки, водят се преговори, създават се приятелства. Почти всички ресторанти и кафенета в Израел имат свое "закуска меню". Обикновено е вариация на яйца, малка салата, мезета, сирена – лебане или фета, великолепна селекция от прясно изпечен хляб, маслини, масло. Има, разбира се, френски тост, сандвичи и леки коктейли, а кафето избирате от всички познати видове.
Така че закуските са закон. Аз бих пропуснала поне една в хотела, за да хапна навън. Така лесно и естествено разбираш как функционира този град и държава.
Нещо важно - храната в Израел е много вкусна. И когато казвам много, това наистина е така. Зеленчуците и плодовете са в изобилие. Ще го видите и вкусите от безбройните киоски за фрешове из целия град. Месото и млечните продукти са подбрани и качествени и това е национална политика.
Този текст не е гид за културните забележителности на града, затова ще насоча вниманието ви към още няколко локации, които дават атмосферата на града.
Поне половин ден и цяла вечер изкарайте в Jaffo – старият град е сам по себе си музей на открито, автентично място във всеки смисъл. Около и до вековния Пазар на бълхите има поредица типични заведения, в които вечер може да се срещне уникално разнообразие от езици, нации и типажи. Едва ли бихте сгрешили в избора си, но Puaa и Raisa bar са добра идея по всяко време на деня. Великолепни салати, типичната шакшука (вариация на нашия миш маш), кюнефе (кадаиф с прясно козе сирене и шам фъстък), риби от улова на рибарите на близкия пазар, сандвичи с разнообразни меса или авокадо с яйце.
Тел Авив наистина никога не заспива
В Тел Авив знаят как да използват старите места, да им намерят нова посока и да ги превърнат в топ локация и социална мрежа. Всичко това се случва с помощта и визията и на общината, освен на частните предприемачи. Така освен старите докове (Namal) в новата и старата част на града, към които прехвърлиха нощни заведения и магазини, през последните 5 години бе реставрирана и старата жп гара Hatachana. Едно от заведенията там - "Vicky Cristina", доби сериозен рейтинг заради великолепната винена (Cristina) и коктейлна и тапас листа (Vicky,) както и заради късния час на затваряне – 2 след полунощ. На гарата са разположени и магазините на някои местни дизайнери на дрехи и бижута, които също се отличават от европейските тенденции.
Друго място, което препоръчвам, е било населено от немци колония. Те са основали и изградили един от първите модерни квартали по тези земи през 19 век (къщите са реставрирани и могат да се видят). Днес Сарона е великолепен иновативен модел на пазар за храна и с десетки кафенета и ресторанти. Sarona market работи от почти 4-години и там могат се открият продукти от цял Израел и света, разположени на над 8000 кв.м. Там имат свои клонове - култовото заведение за закуска, което работи 24/7 Benedict, както и Max Brener - царството на шоколада във всички форми и метаморфози, включително на пица.
Тел Авив наистина никога не заспива
Още препоръки за места за храна в Тел Авив - четете утре в "Дневник"