Къде да хапнете вкусно в Тел Авив

"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки. В текста "Тел Авив наистина никога не заспива" ви представихме интересни места, които си заслужава да посетите. Днес добавяме и изпитани препоръки за места за хранене:
Израелската кухня е гениален микс между всичко от Изтока и най-доброто на Запада, но пресъздадено с много качествени продукти и взискателност. Тук се яде артошок, патладжан, зеленчуци винаги и във всякакъв вариант, авокадото е култ, много риба, месо (без свинско), плодове. Къде какво да ядете - предлагам ви изпитани места без претенция за изчерпателност:
Рибен ресторант - MantaRay. Чудесна локация на брега, на границата между новия и стария град. Може би сред най-добрата морска храна в града. Винаги има избор от улова на деня - няколко вида прясна риба, легендарният черен Iron pot с морски дарове във вино и масло, който може да достави кулинарно удоволствие на всеки претенциозен фен на морската храна. Необходима е резервация.
Малък жокер – за нивото на ресторантите в този град не може да се съди по обичайните символи на лукса, познати по нашите географски ширини. Статусът на един бар или ресторант се определя обикновено от това колко е голяма вазата и колко са високи стръковете живи цветя в нея. Стартовото ниво е поне 1 метър.
Една от модерните градски легенди е Messa - ресторант с концептуален интериор в бяло и великолепна храна от кулинарния гуру Авив Моше. Това място си има своя брат – решеният изцяло в черно бар със същото име и място, в което също се сервира храна (както, всъщност, в почти всички барове в града) от колекцията "висша мода".
Няколко места в модерния арт квартал Neve Zedek: ако обичате месо – "Place for meet" на уютната улица Shabazi. Тя е пълна с ателиета на бижутери, суши ресторанти, гурме сладолед, галерии и какво ли още не.
Мястото, на което можете да опитате за закуска традионната шакшука, а на обед гурме шуарма (дюнер) е Dallal. Този бранд поддържа и вкусна пекарна - Dallal Konditorei, в който всеки ден се приготвят европейски образци на сладкарското майсторство, но и типичният еврейски сладкиш бабка – вид козунак с шоколад.
Тел Авив е шарен. Някои от най-вкусните места са семпли, но с история.
Такава е кръчмата "Benny Hadayag" (Бени рибарят) на Namal, която представя местния модел с много мезета и едно основно ястие – обикновено риба или морски дарове, има и месо на грил. Така ще можете да опитате лютата мароканска риба, лебане, вариациите на хумус и таханова паста, печен патладжан с тахан, безброй малки салати, поне половината от които пикантни.
Този модел има свой събрат в Jaffo - The Old man and the sea (Старецът и морето). Съвет – отидете до оригиналната дестинация на 85 Kedem St. - ще откриете малък Вавилон от религии, цветове и нации. Тук поръчвате само основното, всичко друго е от заведението. Великолепна лимонана, тънък арабски хляб, мезета и салати, сготвени от екип от стара арабска фамилия. Изборът е между няколко риби на грил – лаврак, ципура, групер и др., агнешки котлети или телешко на скара, скариди и калмари с вино и чесън или масло.
За закуска или хапване така, както го правят местните поне веднъж седмично – с хумус, фалафел, кубе (нахутен фалафел с плънка от месо) и понякога джахнун (тестена закуска за шабат на йеменските евреи, винаги в комапнията на доматена салса, кафяво яйце, печено на слаба фурна поне 12 часа и скух – лютива паста от чушки), отидете на 338 Dizengoff St.
В стария квартал Jaffo е и легендарният хумус на Abu Hassan. Малкото място привлича разнообразна публика и работи до момента, в който прясно приготвеният хумус за деня свърши. Той наистина винаги е пресен, има няколко вида и голяма опашка, която обаче не бива да ви плаши.
Лятото е на прага в Израел, така че идва сезонът на динята без семки – местно изобретение. Има я навсякъде, барове и ресторанти, и обикновено идва на големи резени с българско сирене, което тук е на особена почит.
По плажната ивица на Тел Авив, която само от единия до другия порт е 6 километра, може да избирате между места за питие. На Namal е и големия нощен клуб Light House за феновете на мащаба. А иначе барът за коктейли е 223 на централната градска улица Dizengoff.
Още препоръчани места в Тел Авив - тук.