Кухнята на Френската Ривиера храни първо очите

"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.
Франция е не само най-посещаваната от туристи страна в света, но и преди 5 години си постави за цел през 2020 г. да приеме 100 млн. гости. Френската кухня е един от поводите хиляди хора да потеглят към френските градове и селца. Всеки район има специфично меню, често повлияно и от съседните държави. Предлагаме ви колоритна поредица от само някои от ястията, които може да бъдат открити на Френската Ривиера, до която от една година има директни полети от София.
Преди всичко не бива да бързате. Един класически обяд изисква да му отделите до 2 часа, за да се насладите на удоволствието без да си поглеждате часовника.

Апетитът се отваря с ордьоврите и салатите. Сред приятните изненади е по чаша пасирана и подсладена тиква, гарнирана с див лук.

Заради аранжирането на блюдата няма начин да не се сетите за принципа, че човек започва да се храни с очите.

Черна правоъгълна чиния може да накара наглед банална комбинация от телешко с картофи и рукола да изглеждат артистично. И няма да се разочаровате - не само е красиво, вкусно е.

Френски колбас със салата и домашен хляб винаги е една добра покана за чаша червено вино.

Няма как да няма версия с френско сирене. Изборът на розе или бяло вино е според личните предпочитания.

Ордьоврите понякога са такива, че неусетно ви отвеждат до прага на основните ястия.

Изобщо не е задължително да има количество, за да се заситите.

Понякога е добре да поръчате тематично асорти, за да опитате повече неща, без да се налага да пресягате към чинията на другите в компанията.

В Ница потърсете характерни за града ястия, които са силно повлияни от съседството с Италия - бавно варено в червено вино месо с гарнитура от равиоли с... месо. Ресторантите за нисоаз кухня са едва дузина и ревностно пазят специалния сетрификат, преиздаван на 2 години. Най-вероятно ще трябва да си направите и резервация заради големия интерес дори извън сезона.

В добрите ресторанти винаги се сервират пресни продукти от сезона. Затова и менюто се променя - през есента няма да намерите някои ястия, за които са нужни пролетни продукти.

Разбира се, на средиземноморския френски бряг има и богат избор от риби и морски дарове, които заслужават съвсем отделно внимание. Но местните готвачи умеят да изкушават с червени меса, предложени на ръба на минимализма.


Когато настъпи време за десертите, възниква поредният "проблем" - на какво да се спреш и ще има ли отново приятна изненада. И отново се повтаря началото - радост за очите преди удоволствието за небцето. Ако поръчате "кафе гурман" (café gourmand) - кафето ви пристига с миниверсии на основните десерти на ресторанта.






И като потвърждение, че Франция полага усилия да е още по-гостоприемна, тук изпращат с Thank you, see you soon или Merci, à bientôt.