За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Hawaii
Рейтинг: 2700 ВеселоВкусна реклама.
Накрая очаквах да има нещо от сорта,
Заповядайте за да го опитате в гостилницата
на Бай Иван в Конювица, например.
Айде, пък като го видим някъде да се предлага,
ще си го хапнем. Апетитно изглежда....
DDR
Рейтинг: 638 ВеселоПащел дъ ната и мамалига ши бръндзъ, Дракуле.
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?EU defender
Рейтинг: 855 НеутралноЯйца, брашно, мляко, масло. Звучи като крем карамел в тестена купичка. Не съм ял пащел. но съм ял нещо подобно в Швейцария, само че като лодка пълна с крем.
The best way to predict the future is to invent it.Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноИ аз се рЕдих във въпросната сладкарница до манастира Жиронимуш в Белем, Лисабон на една дълга опашка , за да опитам прочутия пащел. Там се кълнеха, че само техният бил оригинален !
Не е зле, ама е много калоричен и с много яйца. Доста хора не могат да го понесат. На мен лично ми хареса умерено. После ядох още няколко пъти пащел през годините на различни места и не намирам особена разлика с " оригиналния " в Белем.
Hawaii
Рейтинг: 2700 НеутралноТочно !
Всеки българин би могъл да си направи въпросния пащел,
консумирайки крем карамел с прясно препечени филийки.
Вкусовият ефект би бил най-близо до оригинала.
И много по-евтин от 3 паунда, както четем...
man_un
Рейтинг: 694 НеутралноЖена ми прави подобни сладкиши. За целта си купи такива къдрави формички, в които слага тестени подложки, пече и пълни с различни кремове. За Коледа бяха пълни с крем ванилия и грис с мляко, отгоре няколко капки сироп или ликьор и посипани с шамфъстък. На корем безплатно, внуците си отядоха.
Надежда
Рейтинг: 1550 НеутралноТози сладкиш не е нищо особено, въпросът е , че в България качеството на брашното е потресаващо ниско.
Има гърци, които работят тук и си внасят брашно. 15-то качество, сигурно и прасетата в Германия не ядат подобна гадост.
-----------
До коментар [#5] от "Hawaii":
В София парче торта е 2,5-4 евро. без маргарин, палмови мазнини и растителна сметана, другите са 1 евро.
Panda
Рейтинг: 8 НеутралноЛично на мен повече ми харесаха сладкишите в Manteigaria.
citoyen
Рейтинг: 694 НеутралноНе съм голям почитател на сладкишите но тази прелест я пробвах в Порту и признавам, че ми хареса.
znayko84
Рейтинг: 245 НеутралноПробвах на няколко места в Португалия. Не е лош, но на мен ми идваше малко сух :) Иначе храната в страната е чудна. А вината са великолепни. Бирата им също е доста добра. Като добавим усещането, че си в стария Пловдив, направо не ти се тръгва от там.
Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
Рейтинг: 434 РазстроеноДо коментар [#5] от "Hawaii":
"Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.Опитвали ли Сте Пастел някога?
Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
Рейтинг: 434 Неутрално[quote#8:"Panda"][/quote]
"Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка."Лично на мен повече ми харесаха сладкишите в Manteigaria."
Абсолютно съгласен +++
Ирина Марудина
Рейтинг: 756 НеутралноБях чела, че кремът за сладкиша се е зародил след чудене какво да се прави с останалите огромни количества яйчни жълтъци в манастирите - белтъците се ползвали за колосване на яките на монахините.
penetrating
Рейтинг: 5592 НеутралноПробвах го в Порто. Хубаво е. Повече обаче ми хареса пилето по португалски на скара :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertPhaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноИ аз чух същото.
~*~
Рейтинг: 221 НеутралноАз познавам този сладкиш като млечна торта. Много лесна рецепта и много вкусна. Основата може да е от брашно, а може и по мързелива с бисквити, но те е толкова вкусна. Най-вкусна става основата от точени кори. Ако се добави течна сметана и ванилия в крема става още по - вкусен.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
andreas_hofer
Рейтинг: 854 НеутралноДо коментар [#3] от "EU defender":
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна БългарияНаистина е подобно на крем карамел, но крем карамелът е по - вкусен.
MyTwoCents
Рейтинг: 198 ЛюбопитноЗа пръв път го ядох в Макао като Пастел де Белен. Не е лошо и е разбираемо ако си „откърмен“ с него, да го нагъваш ежедневно с удоволствие.
@)----,--'--Надежда
Рейтинг: 1550 НеутралноКрема не е нещо особено, за да не се усеща вкуса на жълтъците са сложили и канела , и ванилия.
"В купа се разбърква брашното с 60 мл от млякото. Слагат се да заврат захарта, канелата и водата, докато сиропът се сгъсти и температурата достигне 100° С.
8.Към брашнената смес се добавя останалото врящо мляко при непрекъснато разбъркване. Захарният сироп се налива на тънка струя при непрекъснато бъркане към сместа. Добавят се ванилията, разбърква се минута да се охлади леко и се слагат жълтъците. Кремът се връща на тих огън и се бърка, докато се сгъсти леко. Покрива се с фолио."
EU Fighter
Рейтинг: 91 НеутралноЕдин от най вкусните ! Всеки път когато съм в Лисабон за закуска, обяд, след обяд, изяждам доста от тези.
United in diversitySlick
Рейтинг: 168 НеутралноМного вкусен!
Тангра
Рейтинг: 987 НеутралноТакива десерти съм ял в малките португалски ресторантчета в квартала Мон Роял, близо до улица Мон Роял, в града Монреал в Канада.
Ресторантчетата бяха супер популярни с печените си пилета на въглища.
Изключително вкусни са. И пилетата и десертите.
nv
Рейтинг: 1207 НеутралноСтрааашни са. В Новотел Лисабон ги даваха за закуска, но само със сервитьорка - бяха лимитиран брой 😀
"Радев е три пъти по-добре, отколкото Герджиков": Nessaroxnv
Рейтинг: 1207 НеутралноДо коментар [#3] от "EU defender":
"Радев е три пъти по-добре, отколкото Герджиков": NessaroxЧовек, с нищо не може да се сравни. Уникално са вкусни, особено поръсени с канела,
dedo_goshko
Рейтинг: 221 ВеселоСтрахотен десерт е! И аз не се изкефих толкова в прословутата сладкарница до манастира Жеронимус, но на няколко сладкарници в Лисабон ги правеха на място и бяха фантастични!!! Спомням си, че хапвах почти всеки ден "франчежиня" и за десертче Пащел де Белем ... :):) Върнах се след 11 дни в Португалия /обикаляхме с жената/ "само" с 4 кила отгоре, като се има предвид, че се скъсвахме от разходки и ... кекс :):):):) Но сладкиша е супер :) Хареса ми идеята да си го направим вкъщи сега, защото имаме точно такива формички ... :):):)
ambros
Рейтинг: 168 НеутралноСупер е. Както Пащел де Белем (може да го четете и като "дебелейм" - затова се похапва умерено :-) ), така и на другите фурни в Лисабон.
blondofil
Рейтинг: 1397 НеутралноЕкскурзоводите още я разказват тази история. И да ако видиш пекарна в която ги вадят пред теб вземай. Това е истинската разлика, а не оная с "оригиналните"
dbbmu7TNT9
Рейтинг: 428 НеутралноЧакаме го този сладкиш и в София! Дано да стигне и до нас.
Peni Nikol
Рейтинг: 1657 НеутралноДокато го чакаме да се настани трайно по рафтовете на магазините ни има шоколадови тортички.
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.Вишински
Рейтинг: 960 НеутралноИма някакъв елемент на снобизъм в начина на поднасяне на информацията за този десерт... Горичв послевкус оставя.
Храбър
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#1] от "Hawaii":
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"Виена - NATA Lisboa Osterreich - Landstraßer Hauptstraße 65-6b
Храбър
Рейтинг: 1341 ВеселоНикви такива превземки като бутертесто а? "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
betona
Рейтинг: 20 Неутралноникуга ме сме гу упитвали и едва ли некога ще. явну сме истървали мноо. мноо убаво.
ах, слаткиш , слаткиш,
ти си кат френски ма биш,
уж некои те ял
ама май ... те е проспал.
MyTwoCents
Рейтинг: 198 НеутралноДа, бе, то гроздето кисело... @)----,--'--
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Archer
Рейтинг: 859 НеутралноСупер сладко е ( пробвал съм в Лисабон, Кашкай и Назере ), като цяло не ми е по вкуса. Има във Варна една португалска сладкарничка до пощата, където е не намирам разлика с оригиналния и беше на някаква адекватна цена ( по памет )
Idiots doing idiot things, because they’re idiots.historama
Рейтинг: 647 НеутралноДо 7:"hope".... въпросът е , че в България качеството на брашното е потресаващо ниско.Има гърци, които работят тук и си внасят брашно. 15-то качество, сигурно и прасетата в Германия не ядат подобна гадост....."
Пак ли двойни стандарти? После немските вериги ни били виновни, че хлябът у нас е отврат!