Възходът на португалския сладкиш

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (38)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 2700 Весело

    Вкусна реклама.
    Накрая очаквах да има нещо от сорта,
    Заповядайте за да го опитате в гостилницата
    на Бай Иван в Конювица, например.

    Айде, пък като го видим някъде да се предлага,
    ще си го хапнем. Апетитно изглежда....

  2. 2 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 638 Весело

    Пащел дъ ната и мамалига ши бръндзъ, Дракуле.

    Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
  3. 3 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 855 Неутрално

    Яйца, брашно, мляко, масло. Звучи като крем карамел в тестена купичка. Не съм ял пащел. но съм ял нещо подобно в Швейцария, само че като лодка пълна с крем.

    The best way to predict the future is to invent it.
  4. 4 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    И аз се рЕдих във въпросната сладкарница до манастира Жиронимуш в Белем, Лисабон на една дълга опашка , за да опитам прочутия пащел. Там се кълнеха, че само техният бил оригинален !
    Не е зле, ама е много калоричен и с много яйца. Доста хора не могат да го понесат. На мен лично ми хареса умерено. После ядох още няколко пъти пащел през годините на различни места и не намирам особена разлика с " оригиналния " в Белем.

  5. 5 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 2700 Неутрално

    Яйца, брашно, мляко, масло. Звучи като крем карамел в тестена купичка. Не съм ял пащел. но съм ял нещо подобно в Швейцария, само че като лодка пълна с крем.
    —цитат от коментар 3 на EU defender


    Точно !

    Всеки българин би могъл да си направи въпросния пащел,
    консумирайки крем карамел с прясно препечени филийки.
    Вкусовият ефект би бил най-близо до оригинала.
    И много по-евтин от 3 паунда, както четем...

  6. 6 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 694 Неутрално

    Жена ми прави подобни сладкиши. За целта си купи такива къдрави формички, в които слага тестени подложки, пече и пълни с различни кремове. За Коледа бяха пълни с крем ванилия и грис с мляко, отгоре няколко капки сироп или ликьор и посипани с шамфъстък. На корем безплатно, внуците си отядоха.

  7. 7 Профил на Надежда
    Надежда
    Рейтинг: 1550 Неутрално

    Този сладкиш не е нищо особено, въпросът е , че в България качеството на брашното е потресаващо ниско.
    Има гърци, които работят тук и си внасят брашно. 15-то качество, сигурно и прасетата в Германия не ядат подобна гадост.

    -----------


    До коментар [#5] от "Hawaii":
    В София парче торта е 2,5-4 евро. без маргарин, палмови мазнини и растителна сметана, другите са 1 евро.

  8. 8 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 8 Неутрално

    И аз се рЕдих във въпросната сладкарница до манастира Жиронимуш в Белем, Лисабон на една дълга опашка , за да опитам прочутия пащел. Там се кълнеха, че само техният бил оригинален ! Не е зле, ама е много калоричен и с много яйца. Доста хора не могат да го понесат. На мен лично ми хареса умерено. После ядох още няколко пъти пащел през годините на различни места и не намирам особена разлика с " оригиналния " в Белем.
    —цитат от коментар 4 на faeton.


    Лично на мен повече ми харесаха сладкишите в Manteigaria.

  9. 9 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 694 Неутрално

    Не съм голям почитател на сладкишите но тази прелест я пробвах в Порту и признавам, че ми хареса.

  10. 10 Профил на znayko84
    znayko84
    Рейтинг: 245 Неутрално

    Пробвах на няколко места в Португалия. Не е лош, но на мен ми идваше малко сух :) Иначе храната в страната е чудна. А вината са великолепни. Бирата им също е доста добра. Като добавим усещането, че си в стария Пловдив, направо не ти се тръгва от там.

  11. 11 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
    Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
    Рейтинг: 434 Разстроено

    До коментар [#5] от "Hawaii":

    Опитвали ли Сте Пастел някога?

    "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
  12. 12 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
    Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
    Рейтинг: 434 Неутрално

    [quote#8:"Panda"][/quote]

    "Лично на мен повече ми харесаха сладкишите в Manteigaria."

    Абсолютно съгласен +++

    "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
  13. 13 Профил на Ирина Марудина СУПЕР
    Ирина Марудина
    Рейтинг: 756 Неутрално

    Бях чела, че кремът за сладкиша се е зародил след чудене какво да се прави с останалите огромни количества яйчни жълтъци в манастирите - белтъците се ползвали за колосване на яките на монахините.

  14. 14 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5592 Неутрално

    Пробвах го в Порто. Хубаво е. Повече обаче ми хареса пилето по португалски на скара :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  15. 15 Профил на Phaeton.
    Phaeton.
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Бях чела, че кремът за сладкиша се е зародил след чудене какво да се прави с останалите огромни количества яйчни жълтъци в манастирите - белтъците се ползвали за колосване на яките на монахините.
    —цитат от коментар 13 на Izida


    И аз чух същото.

  16. 16 Профил на ~*~
    ~*~
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Аз познавам този сладкиш като млечна торта. Много лесна рецепта и много вкусна. Основата може да е от брашно, а може и по мързелива с бисквити, но те е толкова вкусна. Най-вкусна става основата от точени кори. Ако се добави течна сметана и ванилия в крема става още по - вкусен.

  17. 17
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  18. 18 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 854 Неутрално

    До коментар [#3] от "EU defender":

    Наистина е подобно на крем карамел, но крем карамелът е по - вкусен.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  19. 19 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 198 Любопитно

    За пръв път го ядох в Макао като Пастел де Белен. Не е лошо и е разбираемо ако си „откърмен“ с него, да го нагъваш ежедневно с удоволствие.

    @)----,--'--
  20. 20 Профил на Надежда
    Надежда
    Рейтинг: 1550 Неутрално

    Крема не е нещо особено, за да не се усеща вкуса на жълтъците са сложили и канела , и ванилия.

    "В купа се разбърква брашното с 60 мл от млякото. Слагат се да заврат захарта, канелата и водата, докато сиропът се сгъсти и температурата достигне 100° С.
    8.Към брашнената смес се добавя останалото врящо мляко при непрекъснато разбъркване. Захарният сироп се налива на тънка струя при непрекъснато бъркане към сместа. Добавят се ванилията, разбърква се минута да се охлади леко и се слагат жълтъците. Кремът се връща на тих огън и се бърка, докато се сгъсти леко. Покрива се с фолио."

  21. 21 Профил на EU Fighter
    EU Fighter
    Рейтинг: 91 Неутрално

    Един от най вкусните ! Всеки път когато съм в Лисабон за закуска, обяд, след обяд, изяждам доста от тези.

    United in diversity
  22. 22 Профил на Slick
    Slick
    Рейтинг: 168 Неутрално

    Много вкусен!

  23. 23 Профил на Тангра
    Тангра
    Рейтинг: 987 Неутрално

    Такива десерти съм ял в малките португалски ресторантчета в квартала Мон Роял, близо до улица Мон Роял, в града Монреал в Канада.
    Ресторантчетата бяха супер популярни с печените си пилета на въглища.

    Изключително вкусни са. И пилетата и десертите.

  24. 24 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1207 Неутрално

    Страаашни са. В Новотел Лисабон ги даваха за закуска, но само със сервитьорка - бяха лимитиран брой 😀

    "Радев е три пъти по-добре, отколкото Герджиков": Nessarox
  25. 25 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1207 Неутрално

    До коментар [#3] от "EU defender":

    Човек, с нищо не може да се сравни. Уникално са вкусни, особено поръсени с канела,

    "Радев е три пъти по-добре, отколкото Герджиков": Nessarox
  26. 26 Профил на dedo_goshko
    dedo_goshko
    Рейтинг: 221 Весело

    Страхотен десерт е! И аз не се изкефих толкова в прословутата сладкарница до манастира Жеронимус, но на няколко сладкарници в Лисабон ги правеха на място и бяха фантастични!!! Спомням си, че хапвах почти всеки ден "франчежиня" и за десертче Пащел де Белем ... :):) Върнах се след 11 дни в Португалия /обикаляхме с жената/ "само" с 4 кила отгоре, като се има предвид, че се скъсвахме от разходки и ... кекс :):):):) Но сладкиша е супер :) Хареса ми идеята да си го направим вкъщи сега, защото имаме точно такива формички ... :):):)

  27. 27 Профил на ambros
    ambros
    Рейтинг: 168 Неутрално

    Супер е. Както Пащел де Белем (може да го четете и като "дебелейм" - затова се похапва умерено :-) ), така и на другите фурни в Лисабон.

  28. 28 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 1397 Неутрално

    Бях чела, че кремът за сладкиша се е зародил след чудене какво да се прави с останалите огромни количества яйчни жълтъци в манастирите - белтъците се ползвали за колосване на яките на монахините.
    —цитат от коментар 13 на Izida


    Екскурзоводите още я разказват тази история. И да ако видиш пекарна в която ги вадят пред теб вземай. Това е истинската разлика, а не оная с "оригиналните"

  29. 29 Профил на dbbmu7TNT9
    dbbmu7TNT9
    Рейтинг: 428 Неутрално

    Чакаме го този сладкиш и в София! Дано да стигне и до нас.

  30. 30 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 1657 Неутрално

    Докато го чакаме да се настани трайно по рафтовете на магазините ни има шоколадови тортички.

    Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.
  31. 31 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 960 Неутрално

    Има някакъв елемент на снобизъм в начина на поднасяне на информацията за този десерт... Горичв послевкус оставя.

  32. 32 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#1] от "Hawaii":

    Виена - NATA Lisboa Osterreich - Landstraßer Hauptstraße 65-6b

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  33. 33 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 1341 Весело

    До коментар [#3] от "EU defender":Наистина е подобно на крем карамел, но крем карамелът е по - вкусен.
    —цитат от коментар 18 на andreas_hofer


    Никви такива превземки като бутертесто а?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  34. 34 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 20 Неутрално

    никуга ме сме гу упитвали и едва ли некога ще. явну сме истървали мноо. мноо убаво.
    ах, слаткиш , слаткиш,
    ти си кат френски ма биш,
    уж некои те ял
    ама май ... те е проспал.

  35. 35 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 198 Неутрално

    Има някакъв елемент на снобизъм в начина на поднасяне на информацията за този десерт... Горичв послевкус оставя.
    —цитат от коментар 31 на Вишински


    Да, бе, то гроздето кисело...

    @)----,--'--
  36. 36
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  37. 37 Профил на Archer
    Archer
    Рейтинг: 859 Неутрално

    Супер сладко е ( пробвал съм в Лисабон, Кашкай и Назере ), като цяло не ми е по вкуса. Има във Варна една португалска сладкарничка до пощата, където е не намирам разлика с оригиналния и беше на някаква адекватна цена ( по памет )

    Idiots doing idiot things, because they’re idiots.
  38. 38 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 647 Неутрално

    До 7:"hope".... въпросът е , че в България качеството на брашното е потресаващо ниско.Има гърци, които работят тук и си внасят брашно. 15-то качество, сигурно и прасетата в Германия не ядат подобна гадост....."

    Пак ли двойни стандарти? После немските вериги ни били виновни, че хлябът у нас е отврат!





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #