За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Daniboy
Рейтинг: 928 ВеселоХубава статийка :)
„Най-хубавото в този живот е да се правиш на идиот.”"
В "нормалните" ресторанти на Франция и кафетата се очаква да оставите едно за всеки 20 евро сметка. А в по-високия клас ресторанти - 5% върху дължимата сума. "
Открийте 7-те разлики между 1/20 и 5 % :)
НеКой
Рейтинг: 8 НеутралноТолкова си е навдякъде - 5-10%, ако си много щедър и 20% може.
deaf
Рейтинг: 2161 НеутралноДядо ми беше сервитьор и от него съм научил,че трябва винаги да оставяш бакшиш на сервитьора/сервитьорката. Може да е малка сума,но оставяйте. Все пак той ви обслужва.
Суджук Герберите
Рейтинг: 628 НеутралноВ Испания хората по принцип не дават бакшиш. Но пък редовните клиенти, които дават, често се ползват с екстра внимание. В заведенията, в които ходим със съпругата ми, винаги се намира маса за нас дори и да е пълно. Знаят ни и помнят, че винаги има 3-5 евро бакшиш от нас. Тея пари няма да ме направят богат, но пък са добра инвестиция, а и е приятно да получиш малко по-специално отношение.
Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!s_topuzov
Рейтинг: 476 НеутралноВ САЩ е прието 15%. Гледам да оставям по толкова и тук, освен ако обслужването не е било лошо. Хората работят честно казано гадна работа - тези, които се стараят, си заслижават поощрението.
olimpipanov
Рейтинг: 312 НеутралноУ кръчмата в Боснек, надпис: Стига сте фърляли пиратки у нозете на келнеро, оти он после плюва у ракиите на сите.
man_un
Рейтинг: 681 НеутралноДо коментар [#3] от "deaf":
Бакшишът е израз на уважение, не е някакво облагодетелстване. Толкова е горе долу като световна мярка-10%.
Sabbath
Рейтинг: 583 ЛюбопитноДобрият войник Швейк
Рейтинг: 1190 ВеселоДо коментар [#6] от "olimpipanov":
За войната ний нехаем, на война се ние шляем.Ето още от неизчерпаемите кръчмарски мъдрости: "Малкият бакшиш е обиден както за даващия, така и за получаващия го"
Незнайко
Рейтинг: 2855 ВеселоДо коментар [#1] от "Daniboy":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевДневник, сър...
tall_ship
Рейтинг: 455 ВеселоПри социализма имаше един забавен лозунг по бръснарниците: "Бакшишът обижда трудовия човек" - о времена, о нрави......
FILII MARIS SUMUSeti mehter
Рейтинг: 2659 ВеселоДо коментар [#3] от "deaf":
BukalemunВсе пак той ви обслужва
=======
Той и метача на улиците те обслужва....
За него бакшиш няма ли.... или само изгубените портмонета...?
****
Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.
Росен съм аз и голем капут
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#5] от "s_topuzov":
И в Канада е гору-долу така. На машинката , която ви връчват, за да платите с карта, има следните основни опции- % и $ amount, и когато изберете %, там опциите са 10%, 15%, 20%, other %.
markblog
Рейтинг: 8 НеутралноЕ те хората пари немат вие за бакшиши сте тръгнали да бистрите...
Росен съм аз и голем капут
Рейтинг: 8 НеутралноА колко бакшиш се оставя в Гърция?
Росен съм аз и голем капут
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#13] от "aleks ivan":
Питах, щото някъде бях прочел, че там не е прието да се оставя бакшиш.....
lustmord
Рейтинг: 269 НеутралноВ Япония е почти невъзможно да оставиш бакшиш, дори на закръглена сметка са ме гонили на улицата за да ми натъпчат в ръката разните дребни монети ресто. Разбрах после, че в културата им работата да се разглеждала като призвание само по себе си, което бакшиша едва ли не опростачвал.
hamiltonf
Рейтинг: 3676 НеутралноКогато ти хареса кухнята, обслужването, наистина е задължително, от уважение да дадеш бакшиш. Но когато те обслужва някоя сервитьори в цикъл, или пък скоро останали без приятел/ка/съпруг/а, преуморени, с досада, няма да има никакъв бакшиш, и ще напуснеш заведението колкото се може по-бързо. И не говоря за България (тук нещата още са полу-катастрофални)
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБ****
Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.
daskal1
Рейтинг: 2334 ВеселоДо коментар [#11] от "tall_ship":
Този лозунг го помня като дете с текста "Бакшишът унижава човешкото достойнство".
Запомнил съм го защото обслужвящият ни погледна баща ми и го попита :"А бакшиш?" . Баща ми посочи надписа на стената, на който човекът каза: " Унижавай ме, братко, унижавай ме!"
Явно тогава не съм разбрал смисъла на искащия да го унижават :-)
pamela
Рейтинг: 1532 Неутрално5-10% според качеството на обслужването. При лошо обслужване - нищо.
Капабланка
Рейтинг: 545 НеутралноДо коментар [#8] от "Sabbath":
По-голям слуга от теб, трудно ще се намери!!Не зная дали изобщо работи нещо, търтей, като теб, но по твоята логика, ти също слугуваш на някого!И съм сигурен, че за да се издигнеш маааалко по-нагоре, си готов не л@йна, ами всичкото да им лапаш и чистиш.
djb95
Рейтинг: 123 НеутралноДо коментар [#8] от "Sabbath":
Малко тъпичко се е получило- слуга.Келнер , сервитьор са си нормални наименования на тази професия. По принцип като всяка професия в о бластта на услугите и сервиза има основна заплата , но при пряк контакт с клиенти се о чаква някаква форма на допълнително плащане , наречено по нашите земи с арабската дума бакшиш.Па- доволен - по -голям бакшиш и обратно. Макар , че се злоупотребява с това правило.
historama
Рейтинг: 635 НеутралноДо 8:"Sabbath"..."Българската дума за тази професия е слуга."
ако наистина показваш подобно отношение към сервитьора, не бива да се учудваш ако е плюл в манджата ти.
EU defender
Рейтинг: 838 НеутралноДа, коперто. Но срещу копертото получаваш нещо - примерно гризини. The best way to predict the future is to invent it.
****
Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.
historama
Рейтинг: 635 НеутралноСервитьорът (барманът) са и като консултант-продавачи, те допълнително могат да ти препоръчат нещо, да дадат и свое мнение. Това е част от удоволствието да отидеш в някое заведение. Другият вариант е да си купиш нещо от вендинг автомата, там бакшиш не се дава.
Добре ще е да приемем, че даването на бакшиш е приятелски жест - тогава и двамата ще са доволни.
Не забравяйте и екскурзовода, с когото сте пътували 2 или 3 дена, или повече. За довиждане благодарете му за пътуването и за неговата работа, стиснете му ръката и дискретно оставете някоя банкнота, той ще ви е благодарен и ще ви се усмихне, а и вие така ще покажете, че сте му оценили труда му.
historama
Рейтинг: 635 НеутралноДо 12:"eti mehter"...Той и метача на улиците те обслужва....За него бакшиш няма ли.... или само изгубените портмонета...? ..."
Сравнението ти не е удачно. Метачите не са в обслужващата сфера. Но камериерката в хотела е нещо различно
ikar_01
Рейтинг: 681 НеутралноДо коментар [#24] от "djb95":
То и управляващите са слуги на народа, остава и на тях да даваме бакшиш.
Petleshev
Рейтинг: 2920 НеутралноДо коментар [#3] от "deaf":
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...Хм-м-м-м...! Дядо ти, малко се е объркал. Вярно, че ме обслужва, но той затова е там. Той работи това, не го прави защото много ме харесва, а защото съм клиент, който прави оборот. Ако покаже отношение и усеща отдалеко, какво иска клиента, защо да не получи нещо в повече? Но, ако е с маниерите от Балкантурист, да си стои в къщи с тях...
eti mehter
Рейтинг: 2659 НеутралноДо коментар [#29] от "historama":
BukalemunСравнението ти не е удачно.
=======
Той и прекия смисъл на думата /бакшиш /, е друг.....
Идва от "bağış.... bağışlama "......
1......прошка, опрощение.....
Ако някой ти дължи нещо.... и ти му анулираш дълга към теб....
2.....дарение (към някой вакъф или старчески дом)....
nigel
Рейтинг: 862 НеутралноТрадицията я има и я спазвам, но никога не съм получил смислен отговор на следния въпрос:
Защо когато аз давам оферта за някаква работа от мен се очаква да дам отстъпка, а съм морално задължен да дам бакшиш на келнер или шофьор на такси за нещо което си му е задължение и за което си получава заплата.
Ще ми е интересно да чуя вашите мнения, да не ни мине част от сутринта в напразно чукане по клавиатурите :-)
zo
Рейтинг: 407 НеутралноВъобще не разбирам концепцията на бакшишите, защо ресторантьорите аутсорсват заплащането на персонала си към клиентите? В огромната си част общуването ми със сервитьори се свежда до това да им кажа какво искам и те да ми го донесат, изключително рядко се консултирам с них.
И какво се получава? Очаква се задължително да се остави нещо за сервитьорите, за едното носене на поръчката, а хората, заради които се връщам в заведения са готвачите?!
penetrating
Рейтинг: 5512 НеутралноПо ваше усмотрение :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Sabbath
Рейтинг: 583 НеутралноДо коментар [#28] от "historama":"натиснете му ръката и дискретно оставете някоя банкнота,"Група рел.евреи наели кораб за презокеанско плаване.Седмица преди отплаване,съобщили, на капитана,че ако са доволни,когато пристигнат и той ще е доволен.Заел се капитанът със сериозна подготовка,дори прочел брошура обясняваща осн.евреиски заповеди.
Когато пристигнали му казали,че искат,да му благодарят.Всеки се ръкува с него и му благодари-той си гледа ръката-нищо.Последния слизащ се ръкувал ,като в ръката му имало плик.Отворил го капитанът и гледа-2000$ и си помислил:не знам еврейте ли са разпънали Христос,ама в едно съм сигурен -те са му извадили душата му!
Galin Petrov
Рейтинг: 217 Неутрално10-15 % си е стандарт навсякъде. Особенно ако си и редовен клиент. Винаги се намира маса, получаваш препоръки и по-бързо обслужване.
Sabbath
Рейтинг: 583 ЛюбопитноДо коментар [#34] от "zo":
Повечето клиенти дават бакшиш не защото са доволни от обслужването,а заради изкривената си психика:чувствуват се засрамени от това,че някой им слугува.Бакшишът който дават е един вид самооправдание.
Подуенски нюанс
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#4] от "Суджук Герберите":
СидоИ това лъскави заведения ли са, с покривки, или кварталния "бар"...
Испания е голяма и не е все едно....
Slick
Рейтинг: 165 НеутралноВ САЩ е около 20%, в България не оставям, защото ми сервират намусени какички
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 524 ВеселоДо коментар [#37] от "Sabbath":
Вицът е стар, мо ГОТИН, РЕСПЕКТ! Оригиналният виц е за една група 40 израелци в Рим с автобус и гид. 39 му стиснали ръката и му благодарили като слизат от автобуса. Послеедният му дал плик с пачка $$$$.
------------------
До коментар [#28] от "historama":
И ще го настрои позитивно към бъдещи клиенти сънародници на тези които му се отблагодаряват.
------------------------------
Бачках като сервитьор в НРБ от предпоследната година в Киров и цялата ми студенция. Завърших курс на Балкантурист и това ми отвори много врати и на морето, и в София (И МЕ ОСВОБОДИ от бригадите). Едно от култовите места където бачках бешее БИАД (всички артисти и тяхните "групис" бяха там редовни посетители).
Там научих един важен урок за цял живот, от един от по паралиите бохеми: Първия път като беше на "моя маса" ми даде 5 лв (ракията 100 мл беше към 80 ст) и ми каза-искам добро обслужване! Добро?!? СУПЕР обслужване получаваше от късметлиите на чиято маса сядаше.
Така и аз правех още в НРБ (и бая ми се пулеха, но пък бях "преференциален клент"!). И в чужденеция също-РАБОТИ!
Това правех и като бях в България през последните 7 г'-давах 5 лв (после още +/- 10%, или закръглявах до близките 5-10 лв, и получавах СУПЕР обслужване, па и ме помнеха! ПРЕПОРЪЧВАМ всекиму който може да си го позволи, и е поитивно настроен! THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
neadekvaten
Рейтинг: 433 НеутралноСетих се за филма "Среднощно препускане" ("Midnight Run").
Сметката в ресторант-вагона беше 15 долара. Робърт де Ниро остави бакшиш 2 долара, а Чарлс Гродин (счетоводителят) му каза: "Бакшишът е 15 процента".
Де Ниро: "Е да де, ето 2 долара оставям, това са 15 процента"
Гродин: "Не, това са 13 процента. 15 процента са 2,25 долара. Добави още 25 цента".
Та явно в ресторантите в САЩ трябва да се ходи с калкулатор :).
daskal1
Рейтинг: 2334 ВеселоДо коментар [#43] от "neadekvaten":
Няма нужда от калкулатор , има го вече разпечатано на сметките калкулирано за 15,20, 25%, има го и на екрана на електронните устройства по масите на някои вериги :-), че и за дарения за детски фонд има опция.
Обикновено по празници даваме повече от 15%, но съм имал редки случаи да давам 10% при слаба работа на сервитьора. Обикновено в Щатите по веригите много от сервитьорите са студенти и е добре да се научат че това е допълнително заплащане и трябва да се заслужи с добро отношение към клиента, а не е даденост.
velvoofell
Рейтинг: 526 НеутралноХодя на ресторант заради кухнята, не заради обслужването. Дали бакшишът ми стига до готвача?
Всъщност, обслужването е най-омразнанта ми част. Затова пазарувам онлайн, наемам апартаменти, вместо хотели. Но храната, сготвена от добър готвач, няма алтернатива. Обслужването не ме интересува. Оставям бакшиш поради слабохарактерност, не искам да го правя. Всъщност искам, на производителите на пазара, обаче те държат да върнат до стотинката...
Таралеж
Рейтинг: 2529 Неутрално20% минимално. Освен ако обслужването е отвратително. Ако бакшиша е включен ще го пише на сметката.
Компютърджия
Рейтинг: 217 НеутралноВ САЩ бакшиша е от 15% нагоре, защото там тези суми се взимат предвид при образуването на заплатата: https://en.wikipedia.org/wiki/Tipped_wage
mirohero
Рейтинг: 433 ВеселоДо коментар [#34] от "zo":
В САЩ по закон за сервитьорите/барманите е разрешено работодателят да не плаща минимална заплата - обикновено им се начислява $2 на час. Доходите им са изключително от бакшиши. Съответно, в туристически дестинации с американски клиенти е станало вече стандартно разбирането за оставане на бакшиш. Европейските и канадски турсити почти никога не оставят /по десетилетия мои наблюдения/, а азиатците са феноменални скрънзи и също не оставят - затова и последните десетина години с ръста на туризма от Азия, стана практика на касовите бонове да бъде изписан процента на бакшиша, да не се правят на ударени и да оставят само по 4-5% вместо 15%+.
Да не говорим, че са отвратителни като клиенти и се държат просташки, претенциозни и т.н.
Аз като ходя някъде и съм американец, отношението е драстично по-различно, особено в Мексико - щот хората знаят, че само от мен ще направят месечна заплата и се скъсват да обслужват. Пример: сутрин на закуска винаги се пази най-добрата маса с романтичен изглед, още докато сядаме келнерът вече носи кафе, сокчета, а закуската е започната за да е прясно и да не закъснява. И обикновено един и същи, най-опитен келнер обслужва, персонално, с разказване на майтапи, истории и т.н. В Испания и Португалия е същото.
А в САЩ, ако те преценят от вратата, че си свестен и плащащ, те настаняват на секундата - иначе ти казват "чакане час-два" или направо те отрязват, че работят "само с резервация" - въпреки че това вече малко е отживелица заради борбата с дискриманацията :) :)
АНТИ ВАТНИК
Рейтинг: 583 НеутралноВ САЩ вече на 15% се мръщят. Искат 20%.... Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
АНТИ ВАТНИК
Рейтинг: 583 НеутралноКато немат, да не ходат по кръчми. Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
АНТИ ВАТНИК
Рейтинг: 583 ВеселоЕх тая широка руска душа, нещо и се свидят два долара за тип. Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
k_
Рейтинг: 860 НеутралноДо коментар [#15] от "markblog":
Казано е: " Тоз който има ще му се даде и умножи, тоз който няма и това ще му се вземе."
Бакшишът е израз на себеуважение на даващия. Щом оставяш бакшиш, значи "имаш" и ще ти се даде.
k_
Рейтинг: 860 НеутралноДо коментар [#33] от "nigel":
Ами защото когато оферираш в сделка се търси ниво на цена удволетворяваща двете страни. В ресторанта не се пазариш за всяка поръчка.
Иначе работещите също очакват и получават бакшиши или "бонуси" за добре свършена работа. И работодателя, който му се свидят, е тръгнал да потъва.
shumkar
Рейтинг: 330 Неутралнои лекарите не се обиждат от бакшиша
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.