Котлети, кюфтенца, бекон... по колко начина японците ядат месо от кит

Котлети, кюфтенца, бекон... по колко начина японците ядат месо от кит

Бекон от кит.
Бекон от кит.
Котлет от кит, сурово китово месо, пържени китови хапки, бекон от кит, китова пастърма - това са само малка част от начините, по които японците ядат месото на тези морски бозайници.
То ще стане по-достъпно след 1 юли, когато Япония ще започне улов на китове с търговска цел. Той ѝ бе забранен в продължение на десетилетия.
Консумацията на това месо се увеличава след Втората световна война и пикът ѝ е в началото на шестдесетте години, преди японците да открият други евтини източници на протеин.
Глобалната забрана на лова на китове от 1986 г. го превърна в деликатес, достъпен само благодарение на улова за изследвания, провеждани от японските учени.
Азиатската държава обяви, че ще се оттегли от Международната комисия за лова на китове и ще започне лов с търговска цел от 1 юли. Токио е на мнение, че организацията, създадена да управлява устойчиво лова на бозайниците, се е превърнала в организация за опазване на животните, които обаче не са под заплаха от изчезване.
Любителите на месото го сравняват с телешко, но с по-осезаем вкус. Те сочат и че съдържанието му на протеин е по-високо, а въглеродният отпечатък – по-нисък, отколкото на други меса. Собственичката на ресторант Йоко Ичибара казва, че повечето хора го предпочитат под формата на котлети или кюфтенца, което е жалко, защото така не се усеща истинският му вкус.
"В устата е месо, но в стомаха е риба, леко е", казва свекървата на Ичибара, Ячио.
Пържени китови хапки.
Пържени китови хапки.