Как докато привличат туристи, страните губят, какви са пораженията от струпването на много хора на едно и също място по едно и също време и как безотговорното поведение може да провали ваканцията. Публикации за всички тези аспекти на свръхтуризма се оказаха сред най-четените в рубриката "На път" през 2019 г.
Как докато привличат туристи, страните губят, какви са пораженията от струпването на много хора на едно и също място по едно и също време и как безотговорното поведение може да провали ваканцията. Публикации за всички тези аспекти на свръхтуризма се оказаха сред най-четените в рубриката "На път" през 2019 г. Кулинарният туризъм изглежда също бележи все по-голяма популярност, защото и публикациите на тема "какво и къде да похапнем" също са значителен брой сред предизвикалите засилен читателски интерес. Представяме подборка с десетте най-четени заглавия в рубриката "На път" за тези, които може би са ги пропуснали.
На снимката: Местността "Узана" над Габрово.Напоследък Венеция попадна в новинарския поток заради катастрофалните за града наводнения, но обичайно местната администрация от години създава работа на журналистите като въвежда нови и нови забрани в опита да ограничи наплива на туристи към града. Поведението на самите туристи също понякога смайва с липсата на преценка. Защо Две "безплатни" кафета излязоха на германски туристи 950 евро във Венеция ще научите, ако последвате линка. Публикацията от 29 юли е най-четената в рубриката "На път" - 57514 читатели. "Слънчев бряг ли? И на Майорка хотелиерите питат къде са туристите" - статията от 9 юли е прочетена 37700 пъти в началото на летния туристически сезон, който тръгна трудно не само в България, но и на Балеарските острови след рекордната по посещения 2018 г. По това време представителите на туристическата индустрия още не подозираха за удара в края на сезона, който им нанесе фалитът на световния туроператор "Томас Кук". Така или иначе, за българските хотелиери сезонът завърши по-добре, отколкото започна. Министерството на туризма отчете символично намаление от едва 0.3% на приходите от чуждестранни туристи към края на октомври. "Не оставяйте камък върху камък" - с този призив се обърнаха кметове на френски крайбрежни градове към туристите, заплашвайки ги и с глоба от 1500 евро. Става въпрос за модата по плажовете и планините да се градят каменни "кулички", на фона на които туристите се снимат. Целта е интересна снимка в инстаграм, а последиците - увреждане на околната среда. Статията е прочетена 36600 пъти.
На снимката: Фекан, Нормандия. На плажа на това градче има табели, препоръчващи на туристите да не отнасят камъчетата от плажа за спомен и така да допринесат за съхранението му.Новото летище в Истанбул, което е сред най-престижните проекти на президента Ердоган, тръгна блестящо. Но вече се множат недоволствата. 33300 читатели вече научиха защо, ако темата ви интересува, последвайте линка тук. Кристиано Грасо е от Флоренция - Тоскана. Започва като барман и сервитьор, а на 21 години работи на различни места в Италия като салонен управител. На 26 години влиза в кухнята на семейния ресторант. След наученото там се обучава "по малко" във Франция, Испания, Великобритания. Преди 6 г. идва в София, "за да види за какво става дума". Решава, че ще е предизвикателство да поостане, защото "Източна Европа е толкова различна от Италия".
Как работи софийският му ресторант ще научите от публикацията "Един италианец в София: В моята кухня е така - ако ви харесва", прочетена 26400 пъти.
На снимката: Тартар от накълцано сурово месо, суров жълтък, домати конфи, сирене."Нощ на хотелите ще превърне жителите на София в туристи" - предварителната информация за начинанието на софийските хотелиери предизвика интереса на 25900 читатели. Темата за струпването на прекалено много хора на едно и също място по едно и също време и бедите от това е застъпена и в статията "Хиляди изкачват за последно втората по големина скала в света", прочетена 22500 пъти. Не много далеч в миналото, за да опиташ пащел дъ ната (pastel de nata) - тарт, пълнен с яйчен крем, обгърнат в хрупкаво тесто, се налагаше да пътуваш до Португалия. Световната си слава пащел дъ ната обаче придобива векове след като е създадена рецептата за него от монасите в манастира "Белем" - една от основните туристически забележителности в Лисабон. За "Възхода на португалския сладкиш" са прочели досега над 21 хил. души. "Седем града, построени специално, за да бъдат столици" - кои са, защо са построени, колко е струвало това, в каква посока са се развили и какви нови планове има четете тук. От 9 август досега статията има 19600 прочитания.
На снимката: Репликата на златната пагода Швегадон.в Найпидо.Кой е "Човекът, който знае езика на планината" и с какво стана известен, какво го тегли към планината и прости ли са простите неща, разказахме през януари. Досега статията е прочетена 18100 пъти, което я прави десетата най-четена в "На път".