Читателска фотогалерия: Иран оттук - оттам (4 част)

Иван Иванов

Читателска фотогалерия: Иран оттук - оттам (4 част)

С древен произход и повлияна от много култури, иранската кухня притежава специфични черти.

  • След миналогодишната поредица на читателя Иван Иванов от Югоизточна Турция, през тази "Дневник" предлага негов фотопоредица от Иран. Връзка към останалите статии от поредицата можете да намерите в прикачените статии под този текст.

    Първа част на галерията "Иран оттук-оттам" вижте тук. Втора част е достъпна тук, а третата - тук.

    Иранска кухня (или персийска кухня) е общото наименование, обединяващо кулинарното изкуство на регионите на страната.
    <em>След миналогодишната поредица на читателя Иван Иванов от <a href="https://www.dnevnik.bg/photos/2023/03/27/4464131_chitatelska_fotogaleriia_rodnoto_miasto_na_proroka/" target="_blank">Югоизточна Турция,</a> през тази "Дневник" предлага негов фотопоредица от Иран. Връзка към останалите статии от поредицата можете да намерите в прикачените статии под този текст.</em><br /><br /><em>Първа част на галерията "Иран оттук-оттам"<a href="https://www.dnevnik.bg/na_put/2024/06/11/4636100_fotogaleriia_iran_ottuk_-_ottam/" target="_blank"> вижте тук</a>. Втора част е <a href="https://www.dnevnik.bg/na_put/2024/06/15/4638478_chitatelska_fotogaleriia_iran_ottuk_-_ottam_2_chast/1718365831ff61cf9824e9e63f31d7fa736c839da7/" target="_blank">достъпна тук</a>, а третата - <a href="https://www.dnevnik.bg/na_put/2024/06/16/4638514_chitatelska_fotogaleriia_iran_ottuk_-_ottam_3_chast/" target="_blank">тук.</a></em><br /><br />Иранска кухня (или персийска кухня) е общото наименование, обединяващо кулинарното изкуство на регионите на страната.
  • С древен произход и повлияна от готварските традиции на много култури, с които Персия е имала исторически връзки, иранската кухня притежава специфични черти. Характерните за нея ястия са ароматни, нелютиви, често оцветени в жълто-оранжевата гама с шафран и куркума.
    С древен произход и повлияна от готварските традиции на много култури, с които Персия е имала исторически връзки, иранската кухня притежава специфични черти. Характерните за нея ястия са ароматни, нелютиви, често оцветени в жълто-оранжевата гама с шафран и куркума.
  • Алкохолът е забранен в Иран, така че на обществени места се предлагат само безалкохолни напитки. Консумират се разнообразни плодови сокове и газирани напитки.
    Алкохолът е забранен в Иран, така че на обществени места се предлагат само безалкохолни напитки. Консумират се разнообразни плодови сокове и газирани напитки.
  • Читателска фотогалерия: Иран оттук - оттам (4 част)
  • Иранският хляб, изпечен по традиционен начин, е винаги с плоска форма и относително тънък. Повечето видове хляб имат варианти с поръсени на повърхността семена.
    Иранският хляб, изпечен по традиционен начин, е винаги с плоска форма и относително тънък. Повечето видове хляб имат варианти с поръсени на повърхността семена.
  • За иранската кухня е присъщо използването на много зеленина. Сосовете се правят с ревен, спанак, целина, шивес и др. Зелен лук, магданоз, джоджен, копър, пресните листа на репички и др. се консумират също в суров вид – този вид салати се наричат сабзи-хордан. Подобно на зеленчуковите салати, сабзи-хордан се сервира в отделен съд и съпровожда основните трапези.
    За иранската кухня е присъщо използването на много зеленина. Сосовете се правят с ревен, спанак, целина, шивес и др. Зелен лук, магданоз, джоджен, копър, пресните листа на репички и др. се консумират също в суров вид – този вид салати се наричат сабзи-хордан. Подобно на зеленчуковите салати, сабзи-хордан се сервира в отделен съд и съпровожда основните трапези.
  • Кабаб или кебаб се наричат печени на скара и нанизани на шишове парчета месо или топчета от кайма. Обикновено се предлага с ориз и в такава комбинация се нарича чело кабаб. Чело кабаб е едно от най-популярните традиционни ирански ястия. Към него допълнително се сервират масло, сомаг, жълтък от сурово яйце, суров лук, печен домат.
    Кабаб или кебаб се наричат печени на скара и нанизани на шишове парчета месо или топчета от кайма. Обикновено се предлага с ориз и в такава комбинация се нарича чело кабаб. Чело кабаб е едно от най-популярните традиционни ирански ястия. Към него допълнително се сервират масло, сомаг, жълтък от сурово яйце, суров лук, печен домат.
  • На масата на иранците по време на основното хранене обикновено присъства торши. Макар с общ произход с българската туршия торши се различава от нея.
    На масата на иранците по време на основното хранене обикновено присъства торши. Макар с общ произход с българската туршия торши се различава от нея.
  • При приготвянето на иранската торши зеленчуците и зеленината се заливат с чист оцет и престояват на тъмно без стерилизация. Торши "узрява" след седмици, трае с години и с времето придобива по-балансиран и хубав вкус. Видовете торши са разнообразни, но винаги много кисели.
    При приготвянето на иранската торши зеленчуците и зеленината се заливат с чист оцет и престояват на тъмно без стерилизация. Торши "узрява" след седмици, трае с години и с времето придобива по-балансиран и хубав вкус. Видовете торши са разнообразни, но винаги много кисели.
  • Въпреки дългогодишните американски санкции оригиналната Кока-Кола се продава навсякъде!
    Въпреки дългогодишните американски санкции оригиналната Кока-Кола се продава навсякъде!
  • Един от най-специфичните студени ирански десерти, който често се консумира вместо сладолед или се добавя към него, се нарича фалуде. Представлява замразена смес от розова вода, захар, сок от лайм и тънки нишки от нишесте.
    Един от най-специфичните студени ирански десерти, който често се консумира вместо сладолед или се добавя към него, се нарича фалуде. Представлява замразена смес от розова вода, захар, сок от лайм и тънки нишки от нишесте.
  • Читателска фотогалерия: Иран оттук - оттам (4 част)
  • И по заведенията и в парковете основно си хапват и пийват женски компании, докато мъжете са на работа.
    И по заведенията и в парковете основно си хапват и пийват женски компании, докато мъжете са на работа.
  • А най-хубавото е, че и в малките магазини, и в търговските центрове, там, където се предлагат женски стоки, не се допускат мъже.
    А най-хубавото е, че и в малките магазини, и в търговските центрове, там, където се предлагат женски стоки, не се допускат мъже.
  • В българската история преобладават две теории. Едната твърди, че българите имат смесен тюркски и славянски произход. Другата теория (по-новата), подкрепя иранския произход на българите, който се основава на новите доказателства, открити през последните години. В съвременният български език има около 1000 думи от персийски произход! Думи като адаш, чешма, ориз, перде, тефтер, чадър, салата, сухар, дувар, риза и много други.
    В българската история преобладават две теории. Едната твърди, че българите имат смесен тюркски и славянски произход. Другата теория (по-новата), подкрепя иранския произход на българите, който се основава на новите доказателства, открити през последните години. В съвременният български език има около 1000 думи от персийски произход! Думи като адаш, чешма, ориз, перде, тефтер, чадър, салата, сухар, дувар, риза и много други.