С древен произход и повлияна от много култури, иранската кухня притежава специфични черти.
След миналогодишната поредица на читателя Иван Иванов от Югоизточна Турция, през тази "Дневник" предлага негов фотопоредица от Иран. Връзка към останалите статии от поредицата можете да намерите в прикачените статии под този текст.
Първа част на галерията "Иран оттук-оттам" вижте тук. Втора част е достъпна тук, а третата - тук.
Иранска кухня (или персийска кухня) е общото наименование, обединяващо кулинарното изкуство на регионите на страната.С древен произход и повлияна от готварските традиции на много култури, с които Персия е имала исторически връзки, иранската кухня притежава специфични черти. Характерните за нея ястия са ароматни, нелютиви, често оцветени в жълто-оранжевата гама с шафран и куркума. Алкохолът е забранен в Иран, така че на обществени места се предлагат само безалкохолни напитки. Консумират се разнообразни плодови сокове и газирани напитки. Иранският хляб, изпечен по традиционен начин, е винаги с плоска форма и относително тънък. Повечето видове хляб имат варианти с поръсени на повърхността семена. За иранската кухня е присъщо използването на много зеленина. Сосовете се правят с ревен, спанак, целина, шивес и др. Зелен лук, магданоз, джоджен, копър, пресните листа на репички и др. се консумират също в суров вид – този вид салати се наричат сабзи-хордан. Подобно на зеленчуковите салати, сабзи-хордан се сервира в отделен съд и съпровожда основните трапези. Кабаб или кебаб се наричат печени на скара и нанизани на шишове парчета месо или топчета от кайма. Обикновено се предлага с ориз и в такава комбинация се нарича чело кабаб. Чело кабаб е едно от най-популярните традиционни ирански ястия. Към него допълнително се сервират масло, сомаг, жълтък от сурово яйце, суров лук, печен домат. На масата на иранците по време на основното хранене обикновено присъства торши. Макар с общ произход с българската туршия торши се различава от нея. При приготвянето на иранската торши зеленчуците и зеленината се заливат с чист оцет и престояват на тъмно без стерилизация. Торши "узрява" след седмици, трае с години и с времето придобива по-балансиран и хубав вкус. Видовете торши са разнообразни, но винаги много кисели. Въпреки дългогодишните американски санкции оригиналната Кока-Кола се продава навсякъде! Един от най-специфичните студени ирански десерти, който често се консумира вместо сладолед или се добавя към него, се нарича фалуде. Представлява замразена смес от розова вода, захар, сок от лайм и тънки нишки от нишесте. И по заведенията и в парковете основно си хапват и пийват женски компании, докато мъжете са на работа. А най-хубавото е, че и в малките магазини, и в търговските центрове, там, където се предлагат женски стоки, не се допускат мъже. В българската история преобладават две теории. Едната твърди, че българите имат смесен тюркски и славянски произход. Другата теория (по-новата), подкрепя иранския произход на българите, който се основава на новите доказателства, открити през последните години. В съвременният български език има около 1000 думи от персийски произход! Думи като адаш, чешма, ориз, перде, тефтер, чадър, салата, сухар, дувар, риза и много други.