За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
hodounski
Рейтинг: 2271 ЛюбопитноКсали това на снимката май не е мелнишка лоза?
Кирето
Рейтинг: 957 ВеселоДо коментар [#1] от "hodounski":
Научих "God Save the Queen".........е, струва си....Е, айде са не издребнявай...
Такава снимка е попаднала, такава е постнала...
Важното е, че "цветът е ИСТИНСКИ рубин"....
MMK
Рейтинг: 118 НеутралноА, днес очаквахме да ни представиш снимки от 1-вия учебен ден, а то - гроздобер. Пак ни изненада!
daskal1
Рейтинг: 2479 ЛюбопитноРазбрах че нашите лозя вече са обрани от услужливите роми, май същите които обраха и отсякоха черешите посадени от дядо. Чудя се как да им благодаря.
daskal1
Рейтинг: 2479 ВеселоДо коментар [#2] от "Кирето":
Как да и кажа на авторката че "вкусът на ягоди, бели череши, костилки" (от какво ли?) не са естествени атрибути на лозата, а са добавени от майстора/енолога?
Free person
Рейтинг: 395 НеутралноТази година гроздето е страхотно,а и виното ще бъде страхотно,без да му се слагат примеси!
TonyКирето
Рейтинг: 957 ВеселоДо коментар [#5] от "daskal1":
Научих "God Save the Queen".........е, струва си....[quote#5:"daskal1"]"вкусът на ягоди, бели череши, костилки" [/quote]
Конфитюр??
Ген. Колев
Рейтинг: 778 ВеселоАлоу, пътеписницата, пак си ги подкарала едно към гьотъре:
"Виното от широка мелнишка лоза притежава специфичен характер и аромати.Известно е,че виното е било сред любимите вина на сър Уинстън Чърчил,купувал си е по 500 литра годишно."
Чърчил е жулел по бутилка-две дневно блендово Джони, Хенки Банистър, различни брендита, коняци, шампанско....Ама ако и към тях добавим по кило-две Широка Мелнишка дневно към прекрасната му алкохолна диета нямаше въобще да изкара и до десанта в Галиполи камо ли до Битката за Британия въпреки наличието на висококапацитетен черен дроб....
Ghost
Рейтинг: 735 Любопитно[quote#3:"MMK"]А, днес очаквахме да ни представиш снимки от 1-вия учебен ден[/quote]
Форумът е в будна кома...Ти, па...до края на деня, я колко време има...достатъчно, като за галерия и от първия учебен ден, че може в аванс и една за абитуриентите да пусне...
staska
Рейтинг: 1328 РазстроеноДо коментар [#3] от "MMK":
"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."[quote#3:"MMK"]А, днес очаквахме да ни представиш снимки от 1-вия учебен ден[/quote]
Водила е внучето на училище и не е споделила?! Ужас!
izabell
Рейтинг: 1266 НеутралноДо коментар [#10] от "staska":Ще ви разочаровам.Внучето съм аз.Бабчето почина.
daskal1
Рейтинг: 2479 НеутралноДо коментар [#8] от "Ген. Колев":
От вината Чърчил е предпочитал шампанското Pol Roger Champagne, твърди се че е закупил общо 42,000 бутилки от него през живота си (не е реалистично да ги е изпил сам, би било над 400 бутилки годишно).
Йосиф Давыдович
Рейтинг: 174 НеутралноТази година има доста грозде-ще сваря поне 400 литра ракия!
Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
daskal1
Рейтинг: 2479 ВеселоДо коментар [#7] от "Кирето":
.
Може, баща ми правеше ракия от стари конфитюри
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
Ристьо
Рейтинг: 561 Весело[quote#13:"Йосиф Давыдович"]Тази година има доста грозде-ще сваря поне 400 литра ракия![/quote]
а ние как ще разбЕрем ??
препичаш ли ?
yu22
Рейтинг: 838 НеутралноДо коментар [#15] от "daskal1":
мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...Ракия се прави от всичко, що има захар в него. В основата е ФЕРМЕНТА.
yu22
Рейтинг: 838 ВеселоДо коментар [#11] от "xalikarans":
мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...Та....."Време за гроздобер". Каква "НОВИНА от вас" е това ? Гроздобер е имало от десетки хиляди години, но като казах за ферментацията си помислих, че ти ФЕРМИНТИРАШ....Не се обиждай. Като ферментира гроздето се прави мелнишкото вино, а като ферментират джибрите се вари ракията....Нищо лошо, нали...!!!
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
biss Mark
Рейтинг: 1256 НеутралноНа мен пък ми харесаха снимките. И мисля че другия или подругия месец ще отида да си взема 10-на литра от мелник. Така че Хали ако ми препоръчаш къща. Ще съм благодарен. Харесвам по стипчивото вино, като асеонвградските вина.
Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 Неутрално[quote#5:"daskal1"]Как да и кажа на авторката че "вкусът на ягоди, бели череши, костилки" (от какво ли?) не са естествени атрибути на лозата, а са добавени от майстора/енолога? [/quote]
Това зависи предимно от гроздето, качеството на реколтата, и чак накрая от винификацията (со 'сичките и мурафети).
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Принципно си прав, ОБАЧЕ освен с химия, и най добрия оенолог не може да придаде всеки вкус на всяко вино
Пример: Фраголино не се нуждае от оенолог, гроздето от което се прави има такъв аромат. Друг е въпросът как така ТОВА грозде има такъв аромат
Относно горният списък с вкусовете (ягоди, бели череши, костилки) мога да се съглася че първите две може да ги има. Ама за "вкус на костилки" чувам за първи път (а не съм дилетант в тази област)
До коментар [#5] от "daskal1":
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 Неутрално[quote#22:"Мойше! Толкоз!!!"]Пример: Фраголино не се нуждае от оенолог, гроздето от което се прави има такъв аромат. [/quote]
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!П.С. Забравих да уточня-Фраголино има вкус на ягоди
izabell
Рейтинг: 1266 НеутралноКостилките придават леко горчив вкус.Лично като правя марамалад от череши прибавям натрошени костилки и това ми направи впеатление, че се прилага и за вино.
bramasole
Рейтинг: 2421 НеутралноДо коментар [#22] от "Мойше! Толкоз!!!":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рМойше, затова специалистите в тази област отдават особено значение на тероара. Чела съм, че на вкуса на виното влияе дори ориентацията и наклона на лозето.
daskal1
Рейтинг: 2479 НеутралноДо коментар [#22] от "Мойше! Толкоз!!!":
Безспорно си прав за базата, от калпаво грозде най-много може да се направи поносимо вино за ежедневен обяд. Имам приятел в Унгария, в Егер, който е един от 100-те признати оенолози със собствена изба в скалата, с подходяща микрофлора. Той например внася чилийско вино като основа, след това работи по него. Не съм по белите вина, но едно 7 годишно което пих в избата му още си го спомням.
abdelhaqq
Рейтинг: 512 НеутралноДо коментар [#15] от "daskal1":
בני אתה אני היום ילדתיךи от домати със захар към тях. и от черници. и от "избухнали" компоти. бай булгар всичко може да етилизира.
shileto
Рейтинг: 1063 НеутралноГрозде не набра, ама рейтинг натрупа
hodounski
Рейтинг: 2271 НеутралноДо коментар [#22] от "Мойше! Толкоз!!!":
„Вкус на костилки“значи аромат на горчини бадеми
BarBQ
Рейтинг: 838 ВеселоВреме за гроздобер
Колеги да знаете, Ния се била ЖЕРТВАЛА за да ни поднесе тези прекрасни новини и изобщо всичко от т.н. си пътешествия
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 Весело[quote#24:"xalikarans"]Лично като правя марамалад от череши прибавям натрошени костилки и това ми направи впеатление, че се прилага и за вино. [/quote]
НИКОЙ винопроизводител, който държи на реномето си, не прави подобни маймунджилъци. Поне в нормалните държави (в България ВСИЧКО е възможно). Ако не по други причини-щото знае че конкурентите му ще го сгащят, и ще му направят ТАКАВА "РЕКЛАМА", че трябва да си сменя занаята после
! А което има непродадено в избата (в бълк или вече бутилирано-ВЕДНАГА му пада цената
!
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Производството на вино е различно от това на мармаладите
Единственото нещо което е толерирано е поставянето на чувалчета с дъбови стърготини в голямите резервоари, където виното отлежава. Което е прието като "почти" еквивалентно за отлежаване на вина в дъбови бъчви
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 Весело[quote#25:"Bramasole"]Чела съм, че на вкуса на виното влияе дори ориентацията и наклона на лозето. [/quote]
Та лозе на чистак южен баир има слънце кратно повече от лозе на северен/източен/западен баир. Но пък грозде на западен баир приема слънце следобяд, когато вече е топло, за разлика от това на източен баир
, признавам си без бой). ТАКИВА неща ще научите (или поне ще чуете), и такива вина (с мезета) ще пиете, че по някое време ще почнете да се питате-аве дали не съм сбъркал някъде в живота си
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Не "дори" а ПРЕДИМНО, във винарски район с подходящи лозя
Пожелавам всекиму да има късмета да седне на маса със свестен винар (в това отношение съм късметлия
До коментар [#25] от "Bramasole":
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 Весело[quote#26:"daskal1"]Той например внася чилийско вино като основа, след това работи по него.[/quote]
? Щото все пак в ЕС има бая строг контрол к'ъф етикет слагаш на стоката си, па и конкурентите помагат в "контролирането"
) Мине ли година...За готвене
!
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Интересно ми е как (с какъв етикет) продава такива вина
[quote#26:"daskal1"]Не съм по белите вина, но едно 7 годишно което пих в избата му още си го спомням. [/quote]
7 годишно БЯЛО вино...Вероятно с над 30 гр'захар/л (което ВЕДНАГА е извън мойте предпочитания, па било то КАЧЕСТВЕНО Сотерн). Или някакво надъхано с дъб, ама вече укротено, Шардоне...
Знам си кусурите, та за туй ако търся "мъжко" вино, знам "моите" вина, но там ВИНАГИ съм готов да експериментирам
Белите вина...от както куснах 'талиЯнско Шардоне, студена винификация в резервоари от неръждаема стомана, и БЕЗ ДОПИР с дъб...И усетих вкуса на гроздето Шардоне...не докосвам "класическите" Шардоне (ОТЛЕЖАЛИ). А другите свестни бели вина (френските Шабли и Пино Гри, и 'талянските Пино Гриджио, Фраскати и Шардоне) са винаги свежи (пият се до година от реколтата, с изключение на Шабли тинтири минтиси), и тогава са ОК (за моя вкус де
До коментар [#26] от "daskal1":
daskal1
Рейтинг: 2479 ВеселоДо коментар [#29] от "hodounski":
А аромата на горчиви бадеми = цианкалий?
daskal1
Рейтинг: 2479 НеутралноДо коментар [#34] от "Мойше! Толкоз!!!":
Не бих го пипнал ако беше с толкова захар, не понасям сладки вина. Не беше и шардоне, за мен то има доста дъбов (дървен) вкус. Неговите вина са над 60-70 долара бутилката има и серии с по над 130-140. Както казах, един от признатите майстори, беше в групата на вината на милениума на Унгария. А по професия е специалист по компютърни системи и университетски администратор от високо ниво.
bramasole
Рейтинг: 2421 ВеселоДо коментар [#32] от "Мойше! Толкоз!!!":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р"Пожелавам всекиму да има късмета да седне на маса със свестен винар (в това отношение съм късметлия, признавам си без бой"
Мойше, следващия път съм с тебе! Ще съм /почти/ бат левейха.
Зачела съм се в романите на Даниъл Силва, това обяснява "знанията" ми.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 НеутралноДо коментар [#37] от "Bramasole":
И не само на изложби, или в бизнеса им, а и в къщите им (нещо много рядко случващо се в "гнилия запад"
. Явно имах нещо предразполагащо да се нарушат традициите
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Такъв късмет имах преди години (в Италия), като бях в "джаза"
Та...
Калибър
Рейтинг: 841 ЛюбопитноДо коментар [#21] от "biss Mark":
Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.[quote#21:"biss Mark"]И мисля че другия или подругия месец ще отида да си взема 10-на литра от мелник.[/quote]
След като дегустираш виното, поискай да опиташ това което ти продават. Ще откриеш разлика...парил съм се.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 Неутрално[quote#36:"daskal1"]Не беше и шардоне, за мен то има доста дъбов (дървен) вкус.[/quote]
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!"Класическото" шардоне не го харесвам точно по тази причина. Ама е бая трудно да се намери Шардоне без допир с дъб-признато е за класика, и туй то
[quote#36:"daskal1"]Не бих го пипнал ако беше с толкова захар, не понасям сладки вина. [/quote]
Виж, 30 гр/л е САМО 3%, което не звучи чак толкоз зле, нали? Те различните държави си имат своите дефиниции за сухо/полусухо/тн вино. В белите вина %тът захар се усеща по яко.
Пил съм отлежали червени вина от "хапливите" сортове" (Каберне Совиньон, Малбек, Пинотаж), в които не се усещат тези 20-25 гр захар(ВИНЕНА)/литър. Те просто омекотяват вината, като за първа глътка. Ама ако го завъртиш през небцето, они рипат к'а ущипена булка
До коментар [#36] от "daskal1":
hodounski
Рейтинг: 2271 ВеселоДо коментар [#35] от "daskal1":
Само аромата
biss Mark
Рейтинг: 1256 ЛюбопитноИнтересно, ако хали беше пуснала галерия с първия учебен ден дали щеше да събере 40 коментара.
Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 ВеселоДо коментар [#42] от "biss Mark":
Моабетът се случва там където са интересните коментари
Без значение дали темата е за гроздобер...Опс, тук согреших-грозде, вино, ракия...кой' е онлайн се включва
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!WTF cares
Ама добри моабети стават и под тъпи комикси/"фотоновини"
Petleshev
Рейтинг: 3028 НеутралноКсали-то, тия дни обикаля югозапада...! Малко и куцат общите познания, ама не се сърди за направени забележки.
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...Избите, които са вкопани в скалите покрай Мелник, не са за съхранение на вино, ами за отлежаване на вино! Широката мелнишка иска да отлежи две или три години, че да става за пиене! Иначе виното е кисело, да не кажа друго! Мелник 55 е хибрид, между широката мелнишка и друг сорт, ама какъв точно не мога да кажа.
Само Господ знае, Уинстън Чърчил какво вино е пиел. Ако е пиел въобще някакво вино... Бях чел някъде, че имал два принципа, които спазвал. На младини, не пиел до обяда, на стари години, не близвал до закуска!
biss Mark
Рейтинг: 1256 Неутрално[quote#43:"Мойше! Толкоз!!!"]Ама добри моабети стават и под тъпи комикси/"фотоновини"[/quote]
Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.За съжаление аз в случая мога само да слушам/чета. Много обичам вино, особено от родния ми край (около Асеновград), ама пусто нищо не разбирам.
А иначе на 250-300 мл. вино започвам да разбирам и от молекулярна биология.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 Весело[quote#45:"biss Mark"]А иначе на 250-300 мл. вино започвам да разбирам и от молекулярна биология. [/quote]
Или става дума за 40градусова ракия
? 250 мл' е чаша вино, за бога
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Май си пропуснал по една нула по горе
До коментар [#45] от "biss Mark":
daskal1
Рейтинг: 2479 ВеселоДо коментар [#46] от "Мойше! Толкоз!!!":
. За виното и аз съм май като теб, трябва ми повечко, но от прадеди сме имали лозя. Честно казано даже не ми беше интересно като тинейджър да пия, винаги е било достъпно и вино, и ракии. Пообразовах се после, и малбека (аржентинския) ми е любимо вино.
Е, колегата не говори за квантова механика, а само за молекулярна биология
biss Mark
Рейтинг: 1256 Неутрално[quote#46:"Мойше! Толкоз!!!"]Май си пропуснал по една нула по горе Или става дума за 40градусова ракия? 250 мл' е чаша вино, за бога [/quote]
Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.Мойта мярка (от 10-на години) е не повече от 50-100г еквивалент на чист алкохол. А за развързването на езика вено ми трябва една голяма чаша вино.
В най-прекрасно състояние на духа се намирам на:
500-750 мл бира
300-400 мл вино
50-100 мл ракия
нямам предвид сбора
Старост не радост. Може да сте ме виждал в "двете халби" с дъщеря ми на ракийка и зелева саладка. там сервитьорът с "платинената" коса обича да прави предложения извън менюто. Всмисъл за ястия по ваш избор.
Алф
Рейтинг: 990 НеутралноДо коментар [#32] от "Мойше! Толкоз!!!":
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.Не знам защо, ама с хубаво винце и мен ме избива на екзистенциални теми. Хем без винар.
Иначе, дядо ми затворил един елексир при раждането ми (десертно вино) да го пием на пълнолетието ми. Ама не доживя...беше си елексир.
Последното вино от лозето, после му го взели, та ни грозде ни вино повече. Само старата возилница в мазата, а той не могъл да го преживее...
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 Весело[quote#48:"biss Mark"]Може да сте ме виждал в "двете халби" с дъщеря ми на ракийка и зелева саладка. там сервитьорът с "платинената" коса обича да прави предложения извън менюто. [/quote]
?!?Ако да, май сме комшии
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Имаш предвид онзи..."платинен" (те са двама, нихната) в старите "двете халби" на Витошка до "Отечество", срещу трамвайната спирка на Кръстьо Сарафов (14та поликлиника)
П.С. Тези двамата "платинени" са за бой, щото просто съсипват имаджа на "гей'ресторантьора/сервитьора", които общо взето са ОК+++, навсякъде по света
До коментар [#48] от "biss Mark":
biss Mark
Рейтинг: 1256 НеутралноНа всички съфорумници и феное на добрия "моабет" -- Лека Нощ.
Но все пак виждам само един "платинен", една мацка-блейка и един къдрав.
Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.[quote#50:"Мойше! Толкоз!!!"]П.С. Тези двамата "платинени" са за бой, щото просто съсипват имаджа на "гей'ресторантьора/сервитьора", които общо взето са ОК+++, навсякъде по свет[/quote]
Ресторанта наистина го развалиха.
овен това се пуши вътре. Ще си търся друга кръчма в квартала, че Мърфис'а ми едалече.
sbk
Рейтинг: 229 ЛюбопитноДо коментар [#44] от "tww09306483":
Точно в Мелник попаднах на две коренно противоположни мнения за мелнишкото вино, при това изказани от местни хора. Едното беше традиционното: като капнеш капка на пръста, да не се разтича, може да се носи в риза и т.н. Другото гласеше: не слушай какво ти говорят - мелничкото вино всъщност е много леко, тънко и пивко. Иди разбери къде е истината!
sbk
Рейтинг: 229 НеутралноДо коментар [#22] от "Мойше! Толкоз!!!":
Много вина са с претенциите да имат аромат на ягода. Между другото съм чел, че лозата може да приеме аромати от растения, растящи в непосредствена близост. Ако това е вярно, не съм виждал в България ягодови градини в непосредствена близост до лозя, то двете култури по принцип искат и различни условия.
sbk
Рейтинг: 229 ВеселоДо коментар [#4] от "daskal1":
Благодари им със ситни сачми!
sbk
Рейтинг: 229 НеутралноДо коментар [#6] от "Free person":
Реколтата наистина е доста добра и очаквам страхотни вина.
nenad
Рейтинг: 118 ЛюбопитноВреме за гроздобер
***********************
Гроздоберът ли настъпи?
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 Любопитно[quote#31:"Мойше! Толкоз!!!"]НИКОЙ винопроизводител, КОЙТО ДЪРЖИ НА РЕНОМЕТО СИ, МА...(ти си знаеш
), не прави подобни маймунджилъци. [/quote]
!
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!СЕГА разбра ли, или да продължавам да ти обяснявам
До коментар [#57] от "xalikarans":
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1162 НеутралноДо коментар [#51] от "biss Mark":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Имаш ЛС
Йосиф Давыдович
Рейтинг: 174 Неутрално[quote#13:"Йосиф Давыдович"]Давыдович
Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdlsРейтинг: 256
Неутрално
1318:3115 сеп, 2015
Тази година има доста грозде-ще сваря поне 400 литра ракия![/quote]
След операциите по гроздобера и приготвянето на вино и джибри за съжаление съм принуден да намаля прогнозата си до 350 литра ракия -кабернето се оказа доста ситно от сушата , а и захарността му е само 22 процента - Трудна зима ще бъде само с 350 литра ракия и 250 литра вино ще разполагам!